Kışın Sac Dokulmesi Fazlalaşır
Sac dokulmesi sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Dış goruntunun onemli bir bolumunu oluşturan saclardaki problemler hem fiziksel, hem psikolojik olarak rahatsızlık verir. Sac dokulmesi saclı derinin tumune yayılabilir veya bir kac alanda lokalize olabilir; bu kalıcı tahribat veya gecici donemsel dokulmeler şeklinde de gelişebilir. Toplumda en sık karşılaşılan iki ayrı tip sac dokulmesinin uzerinde durmak gerekiyor.
Androjenik alopesi(erkek tipi sac dokulmesi)
Saclı derinin belirli bolumlerinde simetrik gelişen, erkeklerde sıkca rastlanan bir sac kaybı şekli. Sac dokulmesi şakaklardan başlayıp, tepeye doğru ilerler. Sac sayısında azalma, incelme, kısalma goze carpar. Kadınlarda ise genelde sacların cılızlaşması,seyrelmesi şeklinde bulgu verir. Erkeklerin %70 inde rastladığımız bu dokulme kadınların %10 unda karşımıza cıkmaktadır. Genellikle 20 lı uaşların sonunda başlar, dokulmenin hızı bireysel olarak değişik hızlarda ilerler ve bazen cevre faktorlerinınde etkisiyle değişebilir. Bu tip dokulmeler şiddetli vakalarda tum tepenin acılmasına kadar ilerleyebilir ve kişinin psikolojik sorunlarının da gelişmesine neden olabilir.
Saclar incelir
Etkilenen bolgelerde saclar inceleşir ve seyrekleşir. Oluşumunda erkeklik hormonu olan testtesteronun cilde temasında oluşan dehidrotestesteronun kıl koklerini inceltici etkisi vardır.
Uzun sureli tedavi gerekebilir
Tedavisi ve takibinde hastaların uzun sureli izlenmeleri ile olumlu sonuclar alınabiliyor. Ozellikle minoxidil iceren sac spreyleri veya finasterid iceren tabletler olumlu sonuclar oluşturuyor. İlaclar duzgun olarak kullanıldığında ve destekleyici tedavi ile zenginleştirildiğinde, etkinlik artabiliyor ve sac dokulmesi durabiliyor. Etkinliği uzun sure ve dikkatli kullanımla goruluyor.
Semptomatik (donemsel) dokulmeler
Kadın ve erkeklerde eş sıklıkta rastlanan sac dokulme şikayeti. Tek bir hastalık olmayıp bir takım diğer hastalıklarla beraber sac koklerininritmik siklusunun bozulması sonucu gelişebiliyor. Doğum yapan kadınlarda , tiroit bezinin calışma bozukluklarında ciddi sistemik hastalıklar (zature, kan kaybı, bobrek hastalıkları. . . . . ), buyuk uzuntuler ve korkulardan sonra bunu izleyen 5-6 ay icinde doklmeler olabilir, bu tarz dokulmeler 3-5 ay kadar surebilir. Sac kayıplarının diğe bir sık nedenide vitamin ve mineral eksiklikleri olup bunları diyetle yeterli alınmaması veya kaybın cok olması, vejeteryanlık, emilim bozuklukları sac dokulmelerini hızlandırıyor. Butun bu nedenlerin tesbiti icin, muayene tetikten sonra gerekli tahliller yaptırmalısınız. Hastadaki dokulme nedeni saptandıktan sonra sebebe yonelik takviyeler ve destekleyici onerilerle saclar tekrar kazanılıyor.
Sonbaharda sac dokulmesi normal
Sonbaharda saclarda gorulen gunde 100- 150 tel dokulme normaldir. Bu donemde iyi beslenemiyoruz. Sebze ve meyvenin azalmasından dolayı yeterince vitamin alamıyoruz. Sonbaharda dokulen sacların yerine, kış aylarında vucut soğuğa adapte olduğu icin yenileri cıkmaya başlayacaktır. Cıkan yeni saclar da ilkbaharda canlanarak, belirgin hale gelecektir. Eğer kış geldiğinde sac hÂl cok fazla dokuluyorsa o zaman bir cildiye doktoruna gitmekte fayda vardır. Bu durumda da kişilere besleyici ve vitaminli şampuanlar oneriliyor. Sonbahar aylarında da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sac soğanı da daralır ve buzuşur. Sac soğanı eski olcusune gore daha kucuk olunca icindeki sacı besleyen damarlar da kuculur. Bu nedenle sac daha az beslenmiş olur. Bir sure sonra bu beslenme yeterli gelmeyince de sac dokulmeye başlar. Sacın kısa ya da uzun olması fark etmez. Ama bazı kişilerde dokulme daha az olabileceği icin fark etmeyebilirler. Ozellikle şişman yani yağlı kişiler bu durumdan daha az etkilenir. Vucut soğuğa alışıncaya kadar dokulme olur. Ozellikle kış aylarında sacı soğuktan korumak gerekir, bu yuzden ıslak sacla dışarı cıkılmamalıdır.