Saclarımızın cinsi bir başkasından ne kadar değişik olursa olsun, sacın yapısı her zaman aynıdır. “Kutikul” denilen sacın dış yapısı, balık pulları gibi kucuk pullardan oluşur ve ic tabakaları korur. Korteks adı verilen orta tabaka ince hucrelerden oluşarak, saca esnekliliğini, dayanıklılığını verir. Bu yuzden de en onemli tabaka budur. “Sac ozu” denilen en ic tabaka ise saca rengini veren pigmentleri barındırır. Sacın cildin altında kalan kısmı yani sac koku, “sac folikulu” diye tanımlanan bir torbacığın icinde olup ve depo gorevi goren papil adlı bir yumru tarafından beslenir. Yalnız, sacı kokunden cıkardığımız zaman gorulen beyaz noktacık papil değildir. Cunku papil derinin altında kalarak yeniden sac teli uretir ve onu besler. Bu yuzden cımbızla alınan kıllar bir zaman sonra tekrar cıkar. Sacların beslenmesini, parlamasını ve yumuşak olmasını sağlayan bolume ise sebum adı verilir. Sebum fazla calışırsa sac cok yağlanır ve tıkanır; sebum calışmazsa da sac kurur ve yıpranır.

Sacın Bicimi

Her sac teli sac kokunun yapısına gore, duz, kıvırcık ve dalgalı olarak uzar. Kok duzgunse, sac da kusursuz bir silindir halinde cıkar ve dumduz olur; oysa kok carpıksa sac teli kıvırcık, dalgalı, bukleli olarak uzar.

Sac Telinin Sayısı ve Omru

Dokusu ne olursa olsun, insanın başında ortalama 90.000 ile 140.000 arasında sac teli bulunur. Sac telleri cok ince olduğu icin en cok sac teli sarışınlarda bulunur. Sarışınlardan sonra koyu renk saclı kişiler gelir. Kızıl saclıların başında daha az tel bulunur ancak sac telleri kalın olduğundan, kızıl saclı kişilerin sacları herkesden gurmuş gibi durur.

Bir tek sac telinin omru birkac ayla birkac yıl arasında değişir. Her telin ise kendine gore bir buyume ve dinlenme evreleri vardır. Bu yuzden kimi mevsimler saclarımız cok zor uzayabilmekte. Her gun belirli bir sayıda sac dokulmesi de son derece normaldir.

Ortalama olarak sac ayda 1-3 cm. uzar. Yaşlandıkca sacın uzaması ağırlaşır. Saclar sıcak havada bir de geceleri daha cabuk uzar. Coğu zaman, saclar 25 cm. uzunluğa eriştikten sonra uzama hızı da yarıya iner. Sacları kesmenin bunların uzamasına yardım edeceği iddiası doğru değildir. Sacın kesilmesi sadece kırıkların alındığından, sacın daha canlı, sağlıklı gorunmesini sağlar.