YIKARKEN;
- Sacın guzel olması icin oncelikle temiz olması şarttır. Şampuanınızın etkisini ve genel sac hijyeninizi artırmak icin fırcalarınızı sık sık sabun ve sıcak suyla temizleyin.

- Şampuan oncesi sacınızı kir ve tozdan arındırmak icin fırcalayın. Şampuanınız daha etkili olacaktır.

- Krem işlemini uygularken,kullandığımız sac kremi herhangi bir bakım ozelliği taşımıyorsa sac derisine temas etmeyecek şekilde sadece uc kısımlara uygulayın ve bol suyla durulayın.

- Sac derisinin asit seviyesi ciltten daha fazladır. Bu nedenle bazik ozellikli sabun sac icin kesinlikle tavsiye edilmez. Sac tellerinin kurumasına ve canlı hucrelerin tellerden ayrılmasına neden olur.

- Şampuanın kopurme oranı, iceriğindeki kopurtucu maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Ayrıca sac ne kadar kirliyse şampuan o kadar az kopurur. Su ne kadar sert ve kirecliyse, o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir. Kısaca kopurme, şampuanın cok fazla temizlediği anlamına gelmez.



BAKIM;

- Sacınız duzse, muhtemelen yağlanmadan şikayetcisiniz. Bunu onlemek icin gunluk olarak derin temizleyici bir şampuan kullanıp, haftada bir yağ birikimini onleyecek temizleyici jel uygulayın.

- Sacınız kıvırcıksa, muhtemelen kuruluk probleminiz var; nemlendirici bir şampuan ve krem kullanın. Yıkadıktan sonra sacınızın suyunu bir havluyla alıp, 4-5 damla silikon bazlı parlaklık verici serum uygulayın (sacınızın kalınlığına gore miktarı artırabilirsiniz). Sacınızı elinizle acın ve kendi kendine kurumasını tercih edin.

- Sacınız dalgalıysa, parlaklık artırıcı bir şampuan ve krem kullanın. İyi calkalayın. Geniş dişli bir tarakla saclarınızın uclarını acıp uclardan koklere kadar silikon bazlı parlaklık verici bir sprey uygulayın. Onune bigo takılmış bir fonle kurutun.

- Yaz aylarında sacınızın ve sac derinizin bakımına daha fazla ozen gosteri. Boyalı, permalı sacların yazın ozellikle bakıma ihtiyacı vardır. Kullanacağınız urunlerin guneş korumalı olmasına dikkat edin. Sacınıza nem verecek bakım maskeleri uygulayarak besleyin; sacınızdaki kuruluğu ve yıpranmayı onleyerek canlı, parlak bir gorunum sağlayacaktır. Sacınızı deniz tuzu ve klordan tamamen arındırmak icin cok iyi durulayın.




[

BOYA YAPARKEN;

- Kotu surprizlerle karşılaşmamak icin ya da bir urunu ilk kez kullanıyorsanız; boyayı once bir tutam sacınızda deneyin. Daha tedbirli davranmış olursunuz!

- Sac diplerinize dudak besleyicisi surun! Cildinizle sacınız arasında kalan bu bolgede oluşan mumumsu besleyici, boyanın cildinize yayılmasını onleyecektir.

- Sacınızı boyandıktan sonra oraya buraya dağılmış boyayı temizlemek icin boyanın bir kısmını saklayın. Boyalı bolgeye taze boyayı surdukten sonra bolgeyi ılık suyla yıkayın.

- Sacınıza ışıltı ve parlaklık kazandırmak icin boyalı saclar icin hazırlanmış olan şampuanları tercih edin. Yeniden yapılandırıcı ve enerji verici bir serumla duzenli olarak kur yapmayı da ihmal etmeyin.

KUCUK RECETELER:
Sac deriniz kuruyor ve kaşınıyor ise, başınızı elma sirkesiyle yıkayın. Elma sirkesi kaşıntınızın kesilmesine yardımcı olacak, kuruluğu da giderecektir.

Sacınız surekli karışıyor ve zor mu taranıyor? Herhangi bir sac kreminden cok az bir miktarı (birkac damla) spreyli bir şişeye koyun. Su ekleyin ve iyice calkalayarak kullanın.

Kepekten korunmak icin bal kullanın! Ceyrek bardak sıcak suda 1 kaşık balı eritin. Parmaklarınızla sac diplerinize masaj yaparak bu karışımı iyice yedirin. Daha sonra sacınızı yıkayıp durulayın. Farkı farkedeceksiniz!

Sac deyip gecmeyin!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Sacın %50.65'i karbon, %20.85'i oksijen, %17.14'u nitrojen,
% 6.36'sı hidrojen ve %5'i de sulfurden oluşur.

Sacta ayrıca eser miktarda magnezyum, arsenik, demir, krom ve diğer metal ve minerallerden bulunur.

Koyu saclardaki karbon oranı acık saclara nazaran daha fazladır.
Sacların en hızlı uzadığı donem 15-30 yaş arasıdır ve kadınların sacı erkeklerden daha hızlı uzar.

Bir sac telinin ortalama omru 4-7 yıldır.

Gunde 75-150 tel sacın dokulmesi normaldir.

Sacın miktarı sac rengine gore değişir. Kızılların ortalama 90.000 sac teli vardır. Siyah saclıların 108.000; kahverengi saclıların 140.000 ve sarışınların bunlardan da fazla sac telleri vardır.

Kafamızdaki her 6,5 cm²de yaklaşık 1000 tel sac vardır. Bu da kafanız buyudukce sacınız artar anlamına gelir

Normal durumda, kuru sac kırılmadan kendi boyunun 1/5'i kadar esneyebilir. Islak sac ise kendi uzunluğunun %40-50'si kadar esneyebilir.