Sac Bakım Urunleri
• Sac dokulmesi kalıtsaldır; anne veya babanın genetik altyapısı guclu bir belirleyicidir; ayrıca kellikten birden fazla gen sorumludur.
• Şiddetli enfeksiyon veya ameliyat sac dokulmesine neden olur. Ancak bu gibi durumlarda gerekli tedavi ile sac dokulmesi engellenebilir.
• Sigara icmek sac kaybını hızlandırır.
• Sac ekme operasyonları, yan ve arka kısımlardaki sac folikullerinin dokulen bolgelere ekilmesiyle gercekleşir.
• Bazı kadınlarda doğumdan sonra veya doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra sac dokulmesi hızlanır.
• Bir yaşam suresince kafa derisindeki ortalama bir folikulun urettiği sac 90 santimi bulur.
• Kesidi yuvarlak olan folikuller duz, kesidi yassı olanlar ise kıvırcık sac uretir.
• Aralarında kan incelticilerin, steroidlerin, anti depresanların ve yuksek tansiyon ilaclarının bulunduğu bazı ilaclar sac dokulmesine yol
acar.
• Sacları kısa kestirmekle, daha gur ve daha sağlıklı saclar elde edilmez.
• Ortalama bir yetişkinin kafası 100.000 folikul barındırır.
• Kanser ilacları sac dokulmesine yol acar, cunku bu ilaclar, aralarında sac uretimi sırasında gecici olarak coğalan hucreler de dahil
olmak uzere, hızla bolunen hucreleri oldurur. Ancak tedavi sona erince saclar yeniden cıkar, cunku bu ilaclar yitirilen sac hucrelerini yenileyen kok hucrelerine zarar vermez.
• Bir sac teli kopmadan once uzunluğunun ucte biri kadar cekip uzatılabilir.
• Kaşları oluşturan kılların omru iki aydır.
• Sıkı orguler, surekli olarak bukulu duran uzan saclar, sıkı sac bantları bolgesel sac dokulmelerine neden olur. Ve bu bolgelerdeki saclar
bir daha geri gelmez.
SAC MASKELERİ
Sac bakım maskeleri, sac tellerini onarır ve sacların derinlemesine bakımını sağlar. Maskenizi sac yapınıza uygun olarak secin. Etkili bakım icin haftada bir kez uygulayın. Boya, perma, guneş gibi sacları yıpratan durumlarda ise haftada 2 veya 3 kez şok bir kur uygulayın. Boylelikle saclarınız eski canlılığına daha cabuk kavuşur.
Kullanım onerisi:>
Fındık buyukluğunde bir parca maskeyi temiz saca uygulayın. Maskenin saca daha iyi ve hızlı nufuz etmesi icin sacınızı sıcak bir havlu ile sarın. Maskede onerilen sure kadar bekledikten sonra bol suyla durulayın. Durulamanın sonunda diplerden uclara soğuk su tutun.
Her evde bulunan malzemelerle rahatca hazırlayabileceğiniz bu doğal maskeler, satın alacağınız pek cok urune nazaran saclarınıza cok daha iyi gelecek.
Evde kendiniz hazırlayabileceğiniz doğal sac maskeleri
Sıcak yağ tedavisi:
Kurumuş ve yıpranmış sacları en iyi canlandırma yontemi zeytinyağı tedavisidir.
Saclarınıza parlaklık vermek ve beslemek icin 2 corba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tum sac derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir turban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya uc defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saclarınızı yıkayarak, iyice durulayın.
Hintyağı tedavisi:
Yarım cay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak sacınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saclarınızı kaynar suya bastırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, cabuk kırılan, kuru saclara iyi gelir.
Zeytinyağı ve bal tedavisi:
Yarım cay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir cay fincanı suzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp calkalayın ve bir kac gun dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına ozen gosterin. Başınıza bir naylon torba gecirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saclarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk sacların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.
Protein tedavisi:
Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tur sac icin uygundur. İki yumurtayı cırpın ve icine yavaş yavaş bir corba kaşığı zeytinyağı, bir corba kaşığı gliserin, bir corba kaşığı sirke, mumkunse elma sirkesi ilave edin. Sacınızı bir kez şampuanladıktan sonra saclarınıza bu karışımı surup 15-20 dakika bekleyin. Saclarınızı iyice duruladıktan sonra saclarınızın cok kısa surede canlandığını fark edeceksiniz.
Kakao yağı tedavisi:
Koyu renk saclı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yontemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İcinde su kaynayan genişce bir tencerenin icine daha kucuk bir kabı oturtun. Yarım cay fincanı ayciceği yağını, 1 corba kaşığı kakao yağını, 1 corba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın icinde eritin. Butun bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun icinden alın ve karışımı iyice cırpın. Bu karışımdan 1 corba kaşığı kadarını alarak buna 1 corba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza surun ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından sacınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saclara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.
Mayonez tedavisi:
Kuru sacların en buyuk ihtiyacı sac derisinin tıkanmış olmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu acığı gidermek icin mayonez tedavisi uzmanlar tarafından onerilen bir bakım turudur. Bir yumurtayı, 1 corba kaşığı sirkeyi, 2 corba kaşığı bitkisel yağı, işe koyulmadan hemen once karıştırarak cırpın. Bu karışımı baş derinize ovarak iyice icirin. Ardından saclarınızı tarayarak butun karışımın saclarınıza eşit yayılmasını sağlayın. 15 dakika boyle bekledikten sonra saclarınızı yıkayarak durulayın.
Ellerinize ayaklarınıza sağlık
Kış aylarında en cok ihmal ettiğimiz organlarımızdır el ve ayaklarımız. Ellerimiz soğuktan etkilenerek yıpranır. Ayaklarımız da butun kış boyu kapalı kalmaktan dolayı bakımsız kalır. Ancak evinizde bulunduracağınız bazı doğal bitkilerle yumuşacık el ve ayaklara sahip olabilirsiniz. Siz de doğal bakımdan yanaysanız gelin,bitkilerin dunyasını birlikte keşfedelim. Guzellik bakımından hep arka planda bırakırız ellerimizi ve ayaklarımızı. Ah bir de kış ayları yok mu! Soğuğun etkilerini hemen ellerimizde goruveririz. Ayaklarımız ise zaten kapalı ayakkabılar icindedir. Peki ellerimiz ve ayaklarımıza bakmanın zamanı sizce geldi mi?
Ellerimiz Herşeyimiz
Yaşantımızın en onemli işlevsel unsurlarından biridir ellerimiz. Oysa ki onu ne cok ihmal ederiz. Hele birde zaman ve cevre faktorleri de eklenince ellerimiz icin bakım kacınılmaz olur. Ellerimizin bakımını doğal yontemlerle sağlamak mumkun. Yumuşak, sağlıklı el ve ayaklara kavuşa bilmeniz icin birde doğaya başvurmaya ne dersiniz? Sağlık ve guzellik adına bitkilerle ilgili yaptığı 20 yıllık araştırmalarını ‘Bir yudum sağlık’ kitabında toplayan Niyazi Erozturk, el ve ayaklarınızın bakımı icin bakın hangi guzellik recetelerini oneriyor:
Elleriniz icin;
Rezene el banyosu:
8 yemek kaşığı rezene tohumu, havanda hafifce ezilip, 2 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır. Bunun ardından 15 dakika demletilip, suzulur. Eller bu bitki cayının icinde 2-3 dakika bekletilir.
Zeytinyağı el banyosu
1 su bardağı dolusu zeytinyağı, benmari usulu hafifce ısıtılır. Ve icine 15-20 damla limon suyu eklenip karıştırılır. Eller bu yağın icersinde 5-10 dakika bekletilir.
Eterli yağ el banyosu
3 damla lavanta yağı, 2 damla bergamot yağı, 1 tatlı kaşığı gliserin bir kabın icindeki sıcak suya eklenir. 20 dakika boyunca eller sıcak suyun icinde tutulur. Sonra eller kalan yağla ovulur.
Yağ masajı:
2 yemek kaşığı dolusu badem yağı veya susam yağı, benmarin yontemiyle(kaynayan bir caydanlığın ustune bir kap konur. Bunun icindeki yağ caydanlığın buharıyla ısınmış olur) ısıtıldıktan sonra dairesel hareketlerle elin ustune ve sonra da avuclara masajla yedirilir.
Bakımlı tırnaklar icin
Masaj yağı :25 gr vaselin, 25 ml hint yağı, 25 ml avocoda yağı, 50 ml jojobo yağı benmarin usulu, sıcak su banyosundan eritilerek karıştırılır. Ve bir krem kabına aktarılır. İki gunde bir onceden temizlenen tırnaklara bu yağ karışımı ile masaj yapılır.
Sıra ayaklarda
Butun gun bizim yukumuzu ceken ayaklarımıza sadece ortada oldukları yaz mevsiminde değil de yılın her mevsimi bakmamız gerekiyor. Ozellikle butun kış kapalı kalan ayaklarımızın, bir de gunun yorgunluğunu taşıdıklarında bakımı ne kadar hak ettiklerini gelin siz duşunun.
Temel ayak banyosu2 bardak ılık sut, 2 yemek kaşığı bal, 5 damla lavanta yağı, 2 damla nane yağı iyice karıştırılır. Bu karışımın hepsi sıcak banyo suyuna eklenir. Ayaklar, bunun icerisinde 10 dakika boyunca bekletilir. Bu surenin sonunda ayaklar iyice kurulanır.
Yorgun ayaklar icin
Temel banyo karışımı, 3’er damla lavanta yağı ve ardıc yağı, 2 damla nane yağı ve sıcak banyo suyunda ayakların bekletilmesi ayaklardaki yorgunluğu alıyor.
Ağrıyan ayaklar icin
½ bardak susam yağı, sıcak suda gene benmari usulu ısıtılır. Ve icine oğul otu (melisa) eklenir. Bu karışımla ayaklara masaj yapılır.
Kulak temizliği
Kulak iltihaplanmasının bir KBB uzmanı tarafından dış kulak yolunda gerekli temizlik yapıldıktan sonra damla ve antibiyotik ilaclarla tedavi edilebildiğine değinen Prof. Dr. Hızalan, ``kulak cubuğu`` olarak adlandırılan pamuklu cubukların kulak temizliğinde kullanılmasının doğru olmadığını belirtti. Prof. Dr. Hızalan, ağrılı durumlarda hekime başvurmadan once kulağa uygulanacak sıcak kompresin ağrıyı dindirmekte faydalı olabildiğine dikkat cekti.
Prof. Dr. Hızalan, deniz ve havuzlarda kulak yoluna koruyucu olarak takılan ``tıkac``ların ise kulağı korumak yerine zarar verdiğine işaret ederek şoyle konuştu:
``Kulağa takılan tıkaclar, bircok probleme neden olabiliyor. Tıkacları sadece kulak zarı delik olanların takmasını oneriyoruz. Tıkaclar kulaktaki hava sirkulasyonunu engellediği icin, kulağa gelebilecek ani bir darbeyle kulak zarının patlamasına da neden olabilirler. Bu nedenle kulak tıkacı zorunlu olmadıkca kullanılmamalıdır.``