hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler,hamilyek uzak durulması gereken besinler,hamilelikte hangi besinler yenmez,hamilelikte beslenme hakkında bilgiler

Anne adayının doğru bir beslenme programı uygulaması ve bazı ozel besinleri tuketmesi bebeğin fiziksel gelişimine olumlu etki ettiği gibi kadar zeka duzeyinin yuksek olması icin de gereklidir.

Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun icin ozellikle 1-3. aylar arasındaki donemde beslenme oldukca onemlidir. Bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zeka gelişimi icin demir, folik asit, iyot, cinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerekmektedir.

Kilo alımı en cok 16-24’uncu haftalar arasında olur





Gebelik suresince alınması gereken toplam kilo ortalama 12-15 kilo civarındadır. İlk aylar bulantı ve kusma ile gectiği icin genelde kilo verilebilir. 16. haftadan itibaren bu belirtiler kaybolmakta ve anne adayları bu zor gecen uc ayın acısını cıkarmak icin adeta yemeklere saldırıya gecmektedir. Ve hızlı kilo alım sureci başlamaktadır. En fazla kilo alınan donem sanılanın aksine son aylar değil 16-24 haftalar arasında olmaktadır. İdeal kilo alımı ilk 12 haftada gebelik oncesi kiloda sabit kalıp, takip eden aylarda ortalama 1.5 -2 kilo almaktır.

Gec saatlerde yemek yemek sindirim sorunlarına neden olur

Hamilelik surecinde oğunler 3 ana ve 3 ara oğun olarak atlanmadan yapılmalıdır. Sabah kahvaltısı gec saatte yapıldığında tum oğunler sarkacağından akşam gec saatlerde yemek yeme zorunluluğu olacaktır. Bu da sindirim sorunlarını ve aşırı kilo almayı beraberinde getirecektir. Saat 18.00’dan sonra ana oğun yemek tavsiye edilmez; ancak ara oğun tuketilebilir.

Yemekten 2 saat sonra taze meyvelerle ara oğun yapın

Kahvaltıda cok demli olmayan bir veya iki bardak cay veya bir bardak sutun yanında peynir, bir yumurta (veya sarısı), bir cay kaşığı bal veya recel, 2-3 dilim kepekli ya da tam tahıllı ekmek, bol domates, salatalık, taze nane veya maydanoz, yeşil biber tuketilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu cok kalorili olduğu ve kan şekerini cok hızlı yukselttiği icin onerilmemektedir. Meyveyi sıkılmamış haliyle tuketmek icerdiği lifler vasıtasıyla bağırsak hareketlerini de artıracağından kabızlığı onlemesiyle son derece faydalı olur. Meyve tane ile yemeklerden 2 saat sonra ara oğun olarak tuketilmelidir. Yemeklerden hemen sonra yenmemelidir; cunku meyve şekeri olan fruktozu oncelikle kullanan vucut, yemekte tuketilen besinleri yağ olarak depolamak ister.

Ton balığından uzak durun, fındık fıstık ve ceviz tuketin

Oğle yemeklerinde mutlaka sebze tuketilmeli, makarna veya pilav yenilecekse ekmek asla yenilmemelidir. Et veya balık, ızgara veya fırında buğulama şeklinde tuketilmeli, yağda kızarmış olmamalıdır. Balık haftada en az bir tuketilmeli, eğer yenilemiyorsa fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 iceren kuruyemişler ara oğun olarak bir avuc olarak tuketilmelidir. Bu besinlerin hamilelik doneminde bebeğin zeka gelişimine onemli faydaları bulunmaktadır.

Konserve ton balığı derin deniz balığı olarak civa iceriği yuksek olduğundan onerilmez.

İki canlısın iki kişilik yemelisin” baskılarına itibar etmeyin

Hamilelik doneminde katı ve sıvı gıdalar konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. Gaz iceriği duşuk, hafif ve sebze ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir. Yemekten sonra yenilen tatlıların yemekten 1 saat sonra tercihen az şekerli sutlu tatlılar olmasına dikkat edilmeli, yağlı, şerbetli, cikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır. Cikolata ve urunleri kafein acısından zengin ve yoğun şeker iceriği bulunduğundan, aşırı tuketiminde anneden cıkıp bebeği besleyen damarlarda daralmaya yol acarak bebeğin beslenmesini bozmakta, kan şekerini hızlı yukselterek kan şekerinin hızlı oynamasına ve insulin salınımında denge bozukluğuna yol acmaktadır.

Yeterli su tuketimi idrar yolu enfeksiyonundan korur

Bol su tuketmek gebelikteki en faydalı eylemdir. Gunde 10 bardak su icmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyon riskini aza indirger. Kilo alımını azaltır. Asitli, boyalı iceceklerden hamilelik surecinde uzak durulmalıdır. Kahve, kafein iceriği yuksek olduğundan icimi haftada bir, iki fincanı gecmemelidir. Sade maden suyu ve bazı bitki caylarını (ıhlamur, nane, kuşburnu, papatya, nane, limon) icmekte sakınca yoktur.

Temizliğine guvenmediğiniz yerlerde salata yememeye ozen gosterin

Ev dışında restoranlarda salata, ciğ kofte, pişmemiş salam, sucuk, sosis, sakatat tuketilmesi kesinlikle onerilmemektedir. Anne adaylarının evlerinde olabildiğince gunluk sutten yapılan yoğurtları, sirkeli suda bekletip iyi yıkanan sebzeleri, hijyenik koşullarda yaptığı yemekleri tuketmesi tavsiye edilmektedir.