

SAMSUN (İHA) - Kış mevsiminin vazgecilmez yiyeceği olan ayvanın kalbe ve mideye kuvvet verdiği, ağız kokularını yok ettiği ve kabızlığı giderdiği bildirildi.
Akdeniz ve Asya ulkelerinde yetişen ve 'kışın habercisi' olarak bilinen ayva meyvesinin cok olduğu zaman kışın ağır, az olduğu zaman ise hafif gectiğine inanılıyor. Turkiye'de bircok bolgede yetişen ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, bobrek, goz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukca faydalı olduğu biliniyor. Soğuk iklimlerde yetişen bu meyve, sarı renkli guzel gorunumu ve hoş kokusuyla dikkat cekiyor. Satın alırken buyuk, sert ve sarı olanların secilmesi tavsiye edilirken, ayvanın ozellikle kalbi ve mideyi kuvvetlendirdiği, ağız kokularını yok ettiği ve kabızlığı giderdiği uzmanlarca belirlendi.
Kurutulmuş ayva suda bekletilerek yapılacak şurup ile gargaranın boğaz iltihaplarına, cicekleri bal ile karıştırılarak macun yapılırsa yemeklerden sonra alınmak suretiyle kalbe kuvvet verdiği ve zihni berraklaştırdığı ifade edildi.
Ayva cekirdeğinin ise goğus tıkanıklığında, oksuruk tedavisinde, ekzema tedavisinde, deri catlaklarını gidermede kullanıldığı kaydedildi. Ayvanın iyi geldiği hastalıklar şunlar:
"İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Karaciğer tembelliğini giderir. Safra akışını sağlar. Carpıntıyı dindirir. Kadınlarda gorulen beyaz akıntıyı keser. Bronşit, muzmin oksuruk ve veremde faydalıdır. Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı onler. Vucudun gelişmesine yardım eder. Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde; el ayak ve meme ucu catlaklarını, yuz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Egzama kaşıntılarını ve basur memelerinin
doğurduğu şikayetleri giderir. Kabızlık cekenler ve tansiyonu yuksek olanlar yememelidir".