Sac bitleri insan sacında yaşayan ve ureyen cok kucuk , kanatsız, gunde 2-8 kez kan emerek beslenen gri boceklerdir. Sirke denilen yumurtaları gormek bitin kendisini gormekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında sac tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler kir veya kepek gibi yıkanarak temizlenemezler. Once etkili bir urun ile oldurulmeli, sonra bu amac icin yapılmış urunun kutusundan cıkacak olan ozel bir tarak ile sactan temizlenmelidir.

Sac biti insan vucudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir ve evcil hayvanlar uzerinde yaşayamaz. Sirkeler ise insan vucudu dışında kumaş ve battaniye uzerinde 10-15 gun canlı kalabilirler.


Nasıl Bulaşır?

Bitlenmenin yaygın olarak duşunulduğu gibi pislikle bir ilgisi yoktur; aslında bit temiz, sağlıklı sacı, kirli saca tercih eder. Yetişkin ya da cocuk, herkes bitlenebilir. En yaygın belirtisi, başın ve ensenin şiddetle kaşınmasıdır. Sac biti son derece bulaşıcıdır. Tarak, fırca, eşarp, yastık, şapka ve tuylu oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak icin bu eşyaları paylaşmaktan kacınılmalıdır.



Bitlendiğimizi Nasıl Anlarız?

Bitlenmeyi gosteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saclar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kactıkları icin, yalnızca sac kılına yapışmış kucuk beyazımsı, oval yumurtaları (sirkeleri) gorebilirsiniz.



İdeal Bir Bitlenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?


Tek uygulama ile kısa surede etki gostermeli.
Guzel kokulu, sacları dolaştırmayan, taramayı zorlaştırmayan, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saclarda problem yaratmayan ozelliklere sahip olmalı.
Kalıcı etkisiyle bitlerin saca tekrar yerleşmesini engellemeli.
Sadece bitleri değil,sirkeleri de yok etmeli.
Kullanıcı tarafından iyi tolere edilmeli, yan etkileri olmamalı.
Kullanıcıya toksik etkisi olmamalı
Bugune kadar pek cok yolu kullanarak insanoğlu bitle mucadele etmeye calışmıştır. Kotu kokulu gaz ve kimi zehirli maddeler iceren ilaclar bunlardan bazılarıdır. Daha cok cocuklarda rastlandığı icin tedavinin cocuklar icin guvenli, yuksek oranda etkili, sadece bitleri değil yumurtalarını da olduren bir bit ilacı ile yapılması gerekir.

Oysa gunumuzde artık bu alanda kullanılan madde ve ilaclarda buyuk gelişmeler kaydedilmiş, hatta koruyucu etkili permetrin etken maddesi iceren ilaclar geliştirilmiştir. Sac biti tedavisinin bitleri olduğu kadar yumurtaları da oldurmesi ve tekrar bulaşmayı onlemesi gerekir. Piyasada birkac bit oldurucu ilac vardır ve değişik şekillerde bulunmaktadır; şampuan, sac kremi gibi. Fakat bunların hepsi bit tedavisinde istenen etkiyi gostermez!!!






İnsanda bitlenme uc şekilde gorulur.
- Baş bitlenmesi
- Vucut bitlenmesi
- Kasık bitlenmesi
Bunlar insana ozgu parazitler olup, hayvanlarda yerleşmeleri cok zordur. Erişkin bir bit konak dışında iken, en uygun koşullarda altı gun kadar canlı kalabilir. Baş bitlenmesinde ense ve kulak arkası sık tutulan yerlerdir. Larvanın kurtcuk salgıları, bu alanın sulanmasına neden olur. Kaşıntının olmadığı başlangıc donemlerinde etkenin gorulmesi genellikle rastlantısaldır.Kaşıntının bitlerin tukuruğune karşı alerjik bir reaksiyon
sonucu oluştuğu duşunulmektedir. Tanısı kolaydır, bitin kendisinin kendisinin ve yumurtasının gorulmesiyle konur. yumurta kıla yapışık ve uzeri kitin le ortuludur. Gri renklidir. Kepekten farkı kolay dokulmesidir.
Bitlenme tedavisinde sıcak su ile yıkanabilen tum giysilerin (carşaf, yastık kılıfı) yıkanması, yıkanamayan eşyaların ise hava almayacak bicimde bir torbaya koyulup, sıkıca kapatılıp iki hafta sure ile bekletilmesi gerekir.
Govde bitlenmesi daha cok yetişkinlerde gorulur. Bulaşma genellikle aynı yatağı paylaşmaktan ya da aynı camaşır ve giysilerin kullanımından olur. Bitler elbiselerin kıvrım yerlerindeki dikiş yerlerinde bulunur. Yumurtalarını da buralara bırakırlar. Kan emerek beslenmek icin vucuda gecerler. Deride ilk belirtiler pembe nokta biciminde kaşıntılı dokuntulerdir. Ozellikle sırt ortası bolgede bunlar tipiktir. Kronik olgularda deri kuru, kalın kabuklu ve bronz renkli bir gorunum alır. Boyun, kurek kemikleri uzeri, bel kuşağı lezyonların sık gorulduğu yerlerdir.
Tedavisinde elbiseler kaynatılır. Vucutta genellikle bit olmadığı icin belirtilere yonelik tedavi yeterlidir.
Kasık bitlenmesinde bulaşma genellikle cinsel ilişkiyle olur. Pubik bolgedeki kıllar başta olmak uzere vucudun kıl bulunan her bolgesinde yerleşebilir. Bitler kıl diplerine ağızlarıyla sıkıca tutunmuş olup, siyah bir nokta gibi gorulurler.
Yumurtaları kıllara sıkıca yapışıktır. Kaşıntı azdır. Bitin olduğu yerlerde gri-mavi lekeler gorulur. Bu lekelerin, bitin tukuruğundeki bir maddenin hemoglobin (Kanda O2 bağlayan madde ) uzerindeki etkisinden olduğu duşunulmektedir.
Tanı klinik belirtiler ve etkenin gorulmesiyle konur. Tedavisinde o bolgedeki kıllar traş edilir.