Uykusunda konuşan bazı cocuklar uyku esnasında pek de anlamı olmayan bir kelime soyledikten sonra sessizce uyumaya devam ederler. Bazı cocuklar ise aynı odada uyuyan bir başka kişi ile uzun diyaloglara girerler (bu kişi de uyku esnasında uyanıp, uykusunda konuşan cocuğun sorularına cevaplar verir). Uyku esnasında, hayalinde canlandırdığı kişilerle konuşan cocuklar da vardır. Cocuklar uyku esnasında konuşurken heyecanlanabilir, strese girebilir ve yorulabilir. Bu durum ise aileler icin bir endişe kaynağı haline gelmektedir.


Uykuda konuşan cocuklar genellikle stresten, herhangi bir hastalıktan, uyku apnesinden ya da gece kÂbuslarından etkilenmektedir.Uykuda konuşan cocuklar icin endişelenilecek ciddi bir durum soz konusu değildir. Bu nedenle ailelerin bu durumu sukûnetle karşılaması gerekmektedir.
Uykunun aşırı bolunmuş olması, kişilerin uykuda konuşmasına neden olabilmektedir. Bu durum kişinin uykuda konuşma olasılığını arttıran bir durumdur. Uykunun sık bolunmesine yol acan nedenler ise; ozellikle sıkıntılı durumlar, piskolojik sorunlar ve gun icinde aşırı yorgunluk olabilir. Gun icinde yoğun tempoda calışan, aşırı strese giren bireyler diğer kişilere gore uykuda daha sık konuşabilmektedirler. Ozellikle depresif rahatsızlığı olanlar, işi nedeniyle beynini cok yoranlar ve kullananlarda uykuda beynin duşunce yansıması yaptığından dolayı uyurken konuşurlar. Uykuda konuşmanın bir diğer nedeni ise; aşırı uykusuz kalmak yada uykunun sık sık bolunmesidir. Uykusuz kalan kişilerde de uyku halinde konuşma gorulebilir.
Uykuda konuşan birini uyandırmak gerekmez. Eğer cocukluk yaşta bu durum varsa cocuklarıda uyandırmamalıyız.Bunun yerine uykusunda konuşan, bağıran yada ağlayan kişiyi uyandırmak yerine tekrar uyumasını sağlamak gerekir. Vucutsal temaslarla uyuyan kişinin rahatsızlığını gidererek (orneğin sacını okşamak gibi) uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Uykuda konuşan kişi kabus goruyorsa bile uyandırılmamalıdır.