

Virusler ancak canlı hucreler icinde coğalabilen mikroorganizmalardır. İnsanlarda pek cok viral enfeksiyon gorulmesine karşılık ancak bazıları plasentayı aşar ve gelişmekte olan fetusu enfekte edebilir. Bu enfeksiyonlardan sık rastlananların bazılarını gozden gecirelim.
SİTOMEGALOVİRUS( SMV ) ENFEKSİYONU
Herpes virus ailesindendir. En onemli ozelliği ilk enfeksiyondan sonra tum yaşam boyunca vucutta kalıp zaman zaman yeniden akut enfeksiyona neden olabilir. Genellikle cok ağır belirtiler gorulmeden ilk enfeksiyon gecirilir. Eğer annedeki ilk enfeksiyonsa fetusa % 30 oranında gecer. Eski enfeksiyonun alevlenmesinde ise enfeksiyonun fetusa gecme riski % 2 dir. Fetusta sessiz enfeksiyon olursa yeni doğanların buyuk bir kısmında herhangi bir sorun oluşmaz. % 5-10` unda ise ilerleyen yaşlarda duyma kaybı, goz tabakalarında iltihap, diş bozuklukları, zeka ve oğrenme bozuklukları gelişir. Doğumda enfeksiyon belirtileri ile doğan bebeklerinse 1/3`u kaybedilir. Yaşayanlarda ciddi sağırlık, hareket ve zihinsel bozukluklar gelişir. Fetusta enfeksiyon tanısı virusun fetus kanında, amnios sıvısında veya plasenta dokusunda tespiti ile olur. Gebede akut SMV enfeksiyonu gebeliğin sonlandırılması icin gerekce değildir. Prenatal tanı ile fetusta enfeksiyonun gosterilemediği olgularda gebelik devam ettirilir. Fetusta enfeksiyonun saptandığı durumda ise yapılacak detaylı ultrasonografi bulguları ile birlikte riskler aileye tum ayrıtlılarıyla anlatılır ve ortak karar verilir.
SUCİCEĞİ VE ZONA ENFEKSİYONU
Suciceği en bulaşıcı enfeksiyonlardan biridir. Onceden bağışıklık kazanmamış kişilerin % 90` ına bulaşır. Zona lezyonları suciceğine gore daha az bulaşıcıdır. Cocukluk cağı enfeksiyonu olan suciceği erişkinlerde nadir gorunmesine karşın cok ağır seyreder. Gebe iken suciceği olan bir anneden fetusa virusun plasenta yoluyla ne oranda gectiği kesin olarak bilinmemektedir. Gebeliğin erken doneminde (8-20. gebelik haftaları arası) annede suciceği hastalığı gorulduğunde bebekte % 9 oranında anomali gorulebilir. Doğumdan onceki 5 gun icinde gecirilen suciceği enfeksiyonu ise yeni doğanda % 20-60 oranında enfeksiyon olur ve bunlarında yaklaşık 1/3 u kaybedilir. Suciceği enfeksiyonunda gebeliğin sonlandırılması endikasyonu yoktur. Gebelik oncesi danışma sırasında veya gebe enfeksiyon geciren birisiyle temas ederse hemen bağışıklığı değerlendirilir. Gebe eğer bağışık değilse annede oluşabilecek enfeksiyonun şiddetini azaltmak icin destek antikor verilir.
KIZAMIKCIK
Doğal yolla gecirilen enfeksiyon veya aşılamanın uzun sureli bağışıklığa neden olduğu yaygın bir cocukluk hastalığıdır. Gebelik oncesi danışma sırasında direncli olmadığı tespit edilen gebeliğin aşılanması ve aşıdan en az bir ay sonra gebe kalınması onerilir. Gebeliğinin ilk 12 haftasında veya 36. haftadan sonra kızamıkcık olan anneler virusu % 90 oranında fetusa gecirirler. İlk 12 haftada enfekte olan fetusların % 20 si duşuk ile sonlanır, devam eden gebeliklerin % 80 inde ise ağır hasarlar ortaya cıkar. 13 ile 16. gebelik haftasındaki enfeksiyonlarda fetusların % 50 sinde sadece işitme kaybı oluşur 17. gebelik haftasından sonra fetusun enfeksiyondan zarar gorme riski cok duşuktur. Doğumsal kızamıkcık enfeksiyonunun klasik uclemesi katarakt, kalp anomalileri ve sağırlıktır. Fetal tanı plasenta ve amnios sıvısında virusun tespiti ile olur. Gebeliğin ilk 12 haftasında kızamıkcık geciren gebelerde gebeliğin sonlandırılması endikasyonu vardır. 12 ile 16. gebelik haftaları arasında prenatal tanı uygulanır ve fetusda enfeksiyon saptanan gebelere sonlandırılma seceneği sunulur. Kızamıkcık acısı gebelikte uygulanamaz.
HEPATİT B VİRUS (HBV) ENFEKSİYONU
HBV kan veya kan urunleri yoluyla veya cinsen ilişki ile bulaşır. Akut HBV enfeksiyonlarının % 65` i gribal bir enfeksiyon şeklinde hafif gecer ve bunların buyuk bir kısmı 6 ay civarında iyileşmeyle sonlanır.Akut HBV enfeksiyonu geciren olguların yaklaşık % 10` unda yuzey antijeni ( HBsAg) serumda pozitif olarak kalır ve bu kişiler kronik taşıyıcı olurlar. Turkiye`de HBV taşıyıcılığı % 25 dolayındadır. Gebelerin yaklaşık % 7` sinde HBsAg pozitiftir. Anne, gebeliğin 2. yarısında akut HBV enfeksiyonu gecirirse plasenta yoluyla bebeğe geciş olur. Anne kronik HBV taşıyıcısı ise virusun fetusa gecisi doğum sırasında doğum kanalından gecerken veya emzirme yoluyla olur. HBsAg pozitif anneden doğan bebeklere doğum sonrası 12 saat icinde serum ile pasif koruma yapılmalı ve ayrıca aşılama ile aktif korumaya da başlanılmalıdır.