Gebelik gibi mucizevi bir olayın planlanmasından, doğuma kadar olan surecte, doğanın mukemmel dengesi haricinde, mutlaka anne adayının da, takip sureci boyunca dikkat etmesi gereken durumlar ve uyması gereken kurallar mevcuttur.

Gebe kalmayı planlıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın







Gebelik oncesi muayenede son bir sene icinde rahim ağzı kanser tarama testi(Pap smear) yapılmadıysa, yapılmalıdır. Laboratuvar testi olarak, kan şekeri, bobrek-karaciğer fonksiyon testleri, tam kan sayımı, kan grubu, hepatit B, toxoplasma, rubella (kızamıkcık), tam idrar tahlili testleri istenir. Varsa annenin diğer hastalıklarına ilişkin (tiroid hastalıkları gibi) testler de kontrol edilir. Bu testlerde anormal durum saptanırsa, bunların tedavisinden sonra gebeliğe izin verilir. Kızamıkcık testinde anne adayının bağışık olmadığı saptanırsa, aşı yapıldıktan ancak 3 ay sonra gebeliğe izin verilmektedir.

Folik asit takviyesine başlayın


Gebelik planlandığı aydan 1-3 ay oncesi ve gebeliğin ilk 3 ayında folik asit desteği yapılmalıdır. Amac; omurganın acık kalması, beynin kafatası kemiğinin dışına cıkması ve beynin gelişmemesi gibi bebeğin merkezi sinir sistemi anormalliklerini en aza indirmektir. Brokoli, semizotu, ıspanak, turuncgiller, kuru fasulye, nohut, yumurta sarısı, ekmek, pirinc ve makarna da folik asitce zengindir fakat bunlara ek olarak folik asit desteği alınmalıdır.

Duzenli bir takip sureci cok onemli


Gebe olarak yapılan ilk muayenede ultrason ile fetusun kalp atışının olduğu ve dış gebelik olmadığı saptanır. Daha sonra ceşitli kan ve idrar testleri yapılır. 11-14 hafta arasında ikili test yapılarak ultrason ile bebeğin baş-popo mesafesi ve ense kalınlığı olcumu yapılır. Bu testi yaparken ayrıca bebeğe ait bariz bir anomali olup olmadığı değerlendirilir. Bebeğin haftası ve baş-popo mesafesi değerleri ikili test icin uygunsa, kan ve ultrason sonuclarına bakılarak down sendromu ve bazı kromozomal hastalıklar icin risk değerlendirilir. Yuksek risk durumlarında ailenin onayı ile koryon villus orneklemesi (halk arasında "eş" olarak bilinen alandan parca alınması) veya amniyosentez (gebelik kesesi icinde bebeği cevreleyen ve koruyan sıvıdan ornek alınması) yapılarak kromozomal bir bozukluk olup olmadığı saptanır
İkili test yapılmadıysa 16-18 hafta arasında uclu veya dortlu test, ikili test yapıldıysa MSAFP testi yapılır. 18-23. haftalar arasında ayrıntılı ultrason ile bebeğin kalbinde anormallik olup olmadığı değerlendirilir. 24-28. haftalar arasında şeker tarama testi istenir. Eğer yuksek cıkarsa 75 veya 100gr şeker yukleme testi yapılarak gebelikte şeker hastalığı olup olmadığı saptanır. Gebeliğin son ayında ayrıca NST adı verilen yontemle bebek kalp atım ritmi izlenir.
Tabi ki en onemli muayene ultrason ile gercekleştirilir. Ultrason ile ilk ayda bebeğin kalp atışı goruldukten sonra, ultrason ile muayene 32 haftaya kadar ayda bir, 32-36 hafta arası iki haftada bir, 36 haftadan sonra haftada bir yapılır. Bu protokol gebeliğin durumuna gore doktor tarafından değiştirilebilir. Gebeye ve bebeğine ait nedenlere bağlı olarak hastanede takip ve tedavi gerekebilir.
Doğum, ekip işidir. Gebelik ve doğum seruveninde, tam donanımlı bir hastanede, tıbbın son yeniliklerinden haberdar, bilgili, deneyimli bir ekiple birlikte yurunen yol, sorunsuz bir gebelik sureci ve sağlıklı bir doğum icin gerekli en emin yoldur.