Kilo almayı sağlayan en onemli etken insulin direncidir. İnsulin direncinin cozulmesini sağlamak icin bunu meydana getiren nedenlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun icin de bir endokrin uzmanına gorunmek gerekir.

İnsulin direnci diyetinin temelinde, karbonhidratlar secilirken duşuk glisemik indeksli olanların secilmesi yatmaktadır. Buna gore;

1- Rafine karbonhidratlar (beyaz un ve rafine tahıldan mamul karbonhidratlar yuksek glisemik indekslidirler.

2- Tam buğday ya da kepek az glisemik indeksli olup, beyaz ekmek yuksek glisemik indekslidir.

3- Diyetteki lif oranlarında artış olduğunda glisemik indeks de azalır.

4- Karbonhidratta amilopektin ve amiloz bulunmaktadır. Amilopektin coksa kan şekeri daha fazla artar. Amilopektin oranı fazla olan besinlere ornek olarak ekmek, beyaz un ve beyaz patates verilebilir. Amiloz icerikli olanlar ise tam tahıllar, hububat ve tatlı patatestir.

5- Rafine olan gıdalar glisemik indeksini daha cok arttırırlar. Buna ornek beyaz ekmek, beyaz pirinc, kurabiye, meyve suları ve şekerlerdir. Rafine olmayanların glisemik indeksi duşuktur ve bunlara ornek olarak da sebze, meyve, badem, ceviz ve bezelye verilebilir.








Midenin boşalmasını geciktirdiğinden dolayı asidik gıdalar glisemik indeksi duşurmektedir. Yeşil zeytin, turp, limon suyu, mantar, havuc, yeşil bezelye, sarımsak ve sirke bunlara ornektir.

Besinlerin doyurucu etkilerine bakıldığında duşuk glisemik indeksli gıdaların, yuksek glisemik indeksli gıdalara oranla daha doyurucu olduğu gorulmektedir. Glisemik indeksi duşuk gıdalar insulini fazlaca yukseltmediği icin kan şekeri de fazlaca duşmez ve kişide aclık hissi oluşmaz. Obez cocuklarda duşuk glisemik indeksli besinler tuketildiğinde kilolarında azalma olduğu gozlemlenmiştir. Duşuk glisemik indeksli besinlerle yapılan diyetin obezite, meme kanseri ve kolon kanserine karşı da koruyucu olduğu gorulmuştur. Bu diyet, diyabetli kişilerde tokluk kan şekeri ve kilo kontrolunu sağlamaktadır. Duşuk glisemik indeksli besinlerin tuketilmesi insulin hormonunu azaltmakta ve enerji artışını sağlamaktadır. Bunun neticesinde de yağ depolanması azalmakta, mevcut yağlar yakılmaya başlanarak kilo kaybı gercekleşmektedir. Glisemik indeksi duşuk besinler kilo kaybını doygunluğu arttırarak ve yağların yakılmasını fazlalaştırarak sağlamaktadır. Diğer bircok diyete gore insulin direnci diyetinin yararlı olmasının nedeni insulin direncini kırmasıdır. 1200 kaloriden daha az gunluk kalori alımı olan diyetler insulin direncini arttırdığı gibi kilo almaya da sebep olur.
Diyetlerde yağın azaltılması, toplam kalorinin veya karbonhidrat miktarının cokca azaltılması ile aclık duygusu bastırılamaz ve yeniden kilo alınmaya başlanır. Duşuk glisemik indeksli beslenme ile ac kalma soz konusu olmadığı gibi, ozel bir beslenme bicimi ya da bir gıdaya dayalı bir beslenme yoktur.Glisemik indeksi duşuk gıdalarla beslenen bir kişide yemek sonrası uyku basması, gun ortasından sonra enerji kaybı ve halsizlik gibi durumlar ortadan kalkar. Tip 2 diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, depresyon ve bazı kanser turleri onlenir. Acıkma hissi azalmaya başlar ve zamanla yok olur. İyi ve kaliteli uyku uyunmaya başlanır.

Acıkma kişinin yemek ihtiyacında ortaya cıkar. Fakat vucudun ihtiyacı olmadığı zamanlarda acıkma olması normal değildir ve bunun sonucunda yemek yenirse kilo alınır. Vucudun ihtiyacının olmadığı zamanlarda olan acıkma atakları insulin dalgalanmasının sonucudur. Yuksek glisemik indeksli karbonhidrat tuketildiğinde kan şekeri ve insulin hızlıca yukselir ve sonrasında hızlıca normalin altına indirir. Boylece yeniden acıkma atağı oluşur. Bunun tekrar etmemesi icin yuksek glisemik indeksli besinler yerine duşuk glisemik indeksli besinler alınmalı ve acıkma ataklarının azalması sağlanmalıdır.

Tuketilen gıdaların doyma indeksi de oldukca onemli bir konudur. Enerji yoğunluğu az olan patates, elma, portakal ve makarna gibi besinler daha hızlı doygunluk vermektedir. Cikolata ve fıstık daha az sure tokluk sağlar. Glisemik indeksi duşuk olan gıdalar ince bağırsakta daha uzun kalırlar ve aclık hissini azaltırlar.
İnsulin direnci diyetini kimler yapmalıdır?

Kilolu ve obez kişiler,

Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler,Prediyabet yani gizli şekeri olanlar,

Gebelik şekeri olanlar,

Kan şekeri duşuk olanlar,

Trigliseridi yuksek olanlar,

Metabolik sendromlular,

Polikistik over hastaları,

Karaciğerinde yağlanma olanlar,

Kısaca sağlıklı yaşamak icin herkes bu diyeti yapmalıdır.

İnsulin direnci diyetinin faydaları:

Kilo kaybı,

Kan basıncında ve yağlarda azalma,

İnsulin direncinde duşuş,

Kan şekerinde duşuş,

Kanda antioksidanlarda coğalma,

Sistemik enflamasyonda azalma,

Cok daha fazla enerjiklik,

Konsantrasyonda artış ve duzgun psikoloji.