KENE ISIRIRKEN ACI VERMİYOR
Kenelerin bir vucut bolgesini ısırmadan once bolgeye lokal aneztezik benzeri bir madde salgıladıklarını, bu nedenle can yakmayan ısırığın, vucutta kene gorulememesi halinde ilk 24-48 saatte fark edilmediğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:
İLK 12 SAATTE HASTALIK BULAŞTIRMIYOR
“Kene ısırığının suresi hastalığın bulaştırılması acısından onemlidir. Keneler ilk 12-16 saat icinde taşıdıkları hastalık etkenlerini hemen bulaştıramazlar.
Bu nedenle kene ısırığını goren kişiler hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup keneyi vucuttan uzaklaştırmalıdır.


KIYAFETLERE DİKKAT
Calılık, su kenarları ve gur otların bulunduğu alanlara giren insanlar pantolon pacaları corap icinde olacak şekilde ve uzun kollu giymeli.
Bu bolgelere giren insanlar daha sonra başta koltukaltı ve kasık bolgeleri olmak uzere tum vucutlarını kontrol etmeli.
KENDİNİZ CIKARMAYIN
Vucutta keneye rastlanırsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak icin herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır.
Keneler hekim kontrolunde cıkarılmalı. Cıkarılan kene tur teşhislerinin yapılmasında, hastalığın hızlı tanısında ve diğer hastalıklardan ayırıcı tanıda son derece onemlidir. Bu nedenle konunun uzmanlarına başvurulmalıdır.”
KIRSAL ALANLARDA RİSK DAHA FAZLA
Levent Aydın, kene ısırması acısından kırsal kesimlerin daha riskli olduğunu, bu nedenle meralar ve piknik alanlarının kontrol edilerek ilaclanması, bu alanlardaki uzun otların bicilmesinin son derece onelli olduğunu vurguladı.


Ahır ağıl ve hayvan barınaklarının sıvalı olmasının, kenelerin barınabileceği catlakların kapatılmasının onemine değinen Aydın, bazı orumcek, karınca ve kuş turlerinin kene ve yumurtalarını yok ettiklerini, bu nedenle ozellikle ahır ve kapalı alanlarda bulunan bu canlılara ait yuvaların bozulmaması gerektiğini sozlerine ekledi.