Bebeğin sağlıklı buyume ve gelişmesinin annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Yıldız Arslan, "Anne adayları, ilk aylarda gorulen bulantı ve kusmaya karşı, galete, grisini, peynir ve salatalık tuketmeli, cok yağlı, bahartlı, kukurtlu yiyeceklerden uzak durmalı" dedi.

Gebelik oncesi vucudun besin ihtiyacını dengede tutmanın, aynı zamanda bebeğin normal buyume ve gelişmesini sağlamak icin onemli olduğuna dikkat ceken Fatma Yıldız Arslan, "Besin gereksinimini karşılamak, bebeğin gelişiminin yanı sıra anne sağlığı icinde onem taşıyor. Artan protein ve enerji gereksinimi, hele hele de ağır işte calışan kadınların da ihtiyacı olan besinlerin karşılanamaması annenin zayıflamasına neden oluyor. Gebelik doneminde bebekte demir ve kalsiyum gibi mineraller depo edilir. Dolayısıyla annenin bu minerallere gereksinimi artar" diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENMENİN FAYDALARI
Arslan, anne adayının doğru beslenmemesi durumunda duşuk ağırlıklı doğum, olu doğum, bedensel ve zihinsel ozurlu doğumlar ve duşukler gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Kendi sağlığında da kansızlık, tansiyon problemleri, su tutumunun artması, kemik ve diş problemleri, zayıflama ve aşırı kilo alma gibi problemler goruluyor. Sağlıklı bir gebelik donemi gecirmek icin, normal sınırlar icerisinde kilo almak, doğum sonrası formu korumak icin dengeli bir beslenme alışkanlığı şart. Bu tur dengeli beslenme alışkanlığı ile gebeliğe has şikayetlerde azalma, bebeğinizin istenen kiloya ulaşması, rahat bir doğum ve loğusalık donemi gecirmek, doğum sonrası sutun yeterli ve kaliteli oluşabilmesi, gebelik ve emziklik donemlerinde sık gorulen demir eksikliği anemisi gibi şikayetlerin azalmasını sağlar" şeklinde konuştu.

Diyetisyen Arslan, normal kilodaki bir anne adayının gebelik sırasında ortalama 9 - 13 kilogram arasında almasının uygun olduğunu belirterek, "Gebeliğin ilk uc ayında kilo alımının 0.5 - 1 kilogram, son aylarına doğru da 1 - 1.5 kilogram arasında olması gereklidir. Eğer anne adayı zayıfsa bu ortalama 14 - 16 kilogram, kilolu ise ortalama 5 - 6 kilogram olabilir" dedi.

ANNE ADAYLARINA TAVSİYELER
Diyetisyen Arslan'ın annelere yonelik tavsiyeleri ise şoyle:

"Duzenli beslenin ve yemek saatlerini aksatmayın. Gunde en az 15 dakika-yarım saat arası yuruyuş yapın. Yemeklerden sonra bir sure dinlenmeyi unutmayın. Ozellikle ilk aylarda sık gorulen bulantı ve kusma durumlarında galete, grisini, peynir, salatalık gibi besinler fayda sağlayacağı icin tuketmeye ozen gosterin. Cok yağlı baharatlı, kukurtlu, kokulu (lahana, karnabahar, pırasa, kereviz gibi)yiyecekler bulantı ve kusmayı artırabileceği icin bu besinleri ayrı bir yerde pişirin veya yemeklere azar azar ilave ederek hazırlayın. Makarna, sebze gibi yiyecekleri haşlandıktan sonra suyu dokulmeden tuketin. Hazır gıdalardan kacının (hazır corba, hazır meyva suyu vs.). Doğal besin tuketin. Mevsimi olmayan sebze ve meyvelerden kesinlikle uzak durun. Bu donemlerde sık gorulen kabızlığın onlenmesi icin bir bardak ılık suyun icine bir tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edip icin. Kayısı, erik veya bu meyvelerin marmelatlarından tuketin. Ayrıca bulgur, sebze,meyve ve kurubaklagil gibi posalı yiyeceklerden yiyin. Meyveleri kabuklarını soymadan yemeye calışın. Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddeleri cok bulunan yiyecekleri fazla tuketmeyin. Mutlaka iyotlu tuz kullanın. Odem, preklemsi, hipertansiyon gibi problemleriniz varsa tuzsuz yiyin. Bir gunde ortalama 3 su bardağı sut veya yoğurt; 3 kibrit kutusu peynir, 1 haşlanmış yumurta; 3 kofte buyukluğunde et, tavuk veya balık; 1 porsiyon kurubaklagil veya pilav makarna; 6 - 7 ince dilim ekmek; 3 porsiyon sebze yemeği; 3 - 5 porsiyon meyve yiyin. Kilo fazlası varsa yağda kızartmalar, hamur işleri, ağır tatlılardan uzak durun. Gunde ortalama bir silme avuc kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz ) tuketin."