Yuksek Tansiyon Nedir?
Tıbbi kılavuzlara gore hipertansiyon teşhisi, yapılan olcumlerin coğunda buyuk tansiyonun 140 mmHg ve/veya kucuk tansiyonun 90 mmHg uzerinde olculmesi ile konur denilse de, ideal tansiyon değeri 120/80 mmHg'dır. Yuksek tansiyonun tedavi edilmeye calışıldığı durumlarda hedef tansiyonun 120/80mmHg'ya indirilmesine yonelik değil, tedavi hedefi 140/90, hatta 65 yaşın uzerindekilerde 150/90 mmHg'ya kadarki duzeylerin hedeflenmesi uygundur.
Tansiyon yuksekliğinin genellikle baş ağrısı, ense veya tepe ağrısı-zonklaması, baş donmesi, kulaklarda uğultu, carpıntı hissi, bulantı gibi yakınmalarla seyrettiği iyi bilinir. Ancak yuksek tansiyon vucutta ne kadar uzun suredir yer edinmişse, vucut bazen bunun belirtilerine alışır veya bir nevi korleşme olabilir. Tansiyon yuksek olduğu halde hicbir şikayetin olmaması ve kendini iyi hissetmek, ne yazık ki tansiyonun zarar vermemesi anlamına gelmez. Tum damar sistemi, kalp ve diğer organlar, o sırada hissedilmese de, icten ice ve sessiz sedasız iflasa suruklenebilir.
Hipertansiyon (yuksek tansiyon) tedavisinde hekimler olarak en sık yaşadığımız sıkıntı, insanların tansiyon ilaclarına bakışıdır. Elbette tuz azaltılacak, elbette kilo verilecek, duzenli yuruyuş yapılacak ve elbette stresten kacınılacak. Bunlar temel unsurlardır. Ama ciddi bir hipertansiyonla sadece bu onlemleri kullanarak baş etmek mumkun değildir. Sarımsak, limon, kekik yağı, keten tohumu gibi yontemler de genellikle teselliden ote bir değer taşımazlar.


"Vucut erkenden ilaca alışmasın diye tansiyon ilacı almamak" sık karşılaşılan bir olgudur. Hemen ilac başlanılmayabilir, oncelikle stresten kacınarak, tuzu azaltarak, yuruyuş yaparak ve kilo fazlalığı varsa verilerek tansiyon duşurulmeye calışılabilir. Tansiyon yapılanlara rağmen inmiyorsa tansiyon ilacına başlanmalıdır. Bazı hastaların, bu ilacları almanın bobrekleri veya karaciğeri yorduğu, hep ilac almanın vucutta alışkanlık yapacağı ve ilaclara bağımlı olmak istemedikleri gibi soylemleri olmaktadır.
Organlar, bobrekler bu ilacların alımından değil, alınmadığı ve hipertansiyon gereği gibi tedavi edilmedi icin zarar gorur. Uygun şekilde tedavi edilmeyen bir hipertansiyonun kanserden farkı yoktur.
Diğer bir sorun, ilac alınıyor ama tansiyon yine de duzelmiyorsa durumu boyle kabullenme yanlışıdır. Belli dozda bir ilac alınıyor ve tansiyon hala duzelmemiş olabilir. Yapılması gereken durumu boyle kabullenmek değil, tedaviyi daha da artırmaktır. ilac dozu veya ilac adedi arttırılabilir.
Tansiyon İlacları Alışkanlık Veya Bağımlılık Yapmaz.
Bu ilacları surekli alınmak zorunda olması, bu ilaclar yuzunden bağımlılık kazandığı anlamına gelmez. Hipertansiyon idrar yolu iltihabı veya zaturre gibi bir muddet ilac almakla iyileşen bir hastalık değildir. Genellikle surekli bir hastalıktır. Boyle bir hastalığın tedavisi de surekli olur.
Tansiyon İlacları, Surekli Alınmalıdır
Tansiyon normalken ilac almak tansiyonu duşurmez ve yukselmenin onune gecer. İlacın dozu, turu, alınış şekli değişik zamanlarda doktorunuz tarafından ihtiyaca gore değiştirilebilir.
İlacları Bir Sure Sonra Kesmek Mumkun Mudur?
Bu ilac kullanımı icin bir sure verilmesi doğru değildi. Buyuk coğunlukla hayat boyunca alınması gerekecektir. Kilo verilmesi, duzenli egzersiz yapılması, olaylara verilen tepkilerin değişimi, zihinsel ve bedensel gevşeme teknikleri konusunda kendinizi geliştirmeniz durumunda ilacın bırakılması mumkun olabilecektir.
Sık alınan ağrı kesici ve romatizma ilacları, soğuk algınlığı ilacları başta olmak uzere pek cok ilac da tansiyon yukselmesine veya hipertansiyonun tedaviye direnc gostermesine sebep olabilir. Cok gerekli olmadıkca ağrı kesici ilacları ve akıntı giderici nitelikteki grip ilaclarını almamaya calışın.