Mide kanaması sindirim sisteminde bulunan midede farklı sebeplerden meydana gelen kanamaların genel adıdır. Toplumda sıkca rastlanan rahatsızlık kişilere gore farklı belirtilerle kendini gosterir. Mide mukozasındaki inflamasyona bağlı olarak gelişen, tedaviyle iyileşebilen fakat tekrar nuksedebilen bir hastalıktır. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaması icin mutlaka doktor kontrolunde tedavi edilmesi gerekir.

Mide kanamasının ceşitleri:

- Akut mide kanaması: 1-6 hafta sureyle devam eden kanamalardır.

- Kronik mide kanaması: 6 haftadan daha uzun sure devam eden kanamalardır. Belirtileri, nedenleri ve tedavisi akut kanamalara gore farklılık gosterebilir.

Mide kanamasının nedenleri:

- Ailevi ve cevresel faktorler

- Kanamaya sebep olacak ilacların kullanılması

- Kafa travmaları yaşanması

- Stres ve gerginlik halleri

- Kişilerin zayıf bunye yapısı

- Cerrahi girişimler

- Tedavi edilmeyen ulserler

- Aşırı miktarda alkol kullanımı

Mide kanaması belirtileri:











Belirtiler yaş gruplarına gore farklılık gosterebilir. Bazı durumlarda hic belirti gostermeyebilir. Belirtilerin biri ya da birkacı bir arada olabilir.

Karın bolgesinin ust batınında ağrı ve rahatsızlık duyulması

- Midede meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri

- Bulantı ve kusmayla birlikte ekşime ve yanma hissedilmesi

- Midede doygunluk hissi duyulması

- Kusmanın taze kırmızı renkte ya da kahve renginde olması

- Kahve telvesi gorunumunde dışkılama

- Makattan kan gelmesi ve halsizlik hissedilmesi

Mide kanamasının tedavisi:

Oncelikle kanamanın kaynağı tespit edilerek, kanamanın durdurulmasına calışılır. Bunun icin hastaya gastroskopi uygulanarak, kanamanın sebebi bulunur. Uygulanan ilac ve ısı tedavileriyle kanama kesilir. Kanamanın durmasından sonra yeniden oluşmaması icin gereken ilac tedavisine başlanır. Kanamaya sebep olan ulser oluşumları varsa onlarında tedavisi yapılır. Kanamanın sebebinin belirlenmesi ileride oluşabilecek kanser oluşumlarının onune gececektir. Kanaması hafif olan hastalara asit duzenleyici ilaclarla birlikte uygun diyet programları uygulanır. Haşlanmış patates, sut, unlu corbalar gibi hafif ve yumuşak gıdalar tuketilebilir. Lif yonunden zengin gıdaların yenmesi, kanaması olan hastalara tavsiye edilmemektedir.


Mide kanaması belirtileri kanamanın şiddetine ve hangi bolgede meydana geldiğine gore değişebilmektedir.
Hafif ve kronik gastrointestinal sistem kanamaları genellikle kanamayı yaşayan kişi tarafından anlaşılmaz ancak kan kaybına bağlı olarak ilerleyen donemde anemi gorulebilir. Hafif kanamalarda kan dışkıyla birlikte dışarı atılır ve dışkının rengi cok anormal olmadığı icin hastanın mide kanaması yaşadığını farketmesi oldukca zordur. Bu tip mide kanamaları ancak dışkıda kan testi ile tespit edilebilir.