Ses Kısılmasına Karşı Evde Yapılabilecekler
Bal: Gripseniz, cok oksuruyorsanız ve bu nedenle sesiniz kısıldıysa en eski yontemlerden biri olan bal ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Bunun işin 2 yemek kaşığı balı yarım limonun suyuyla iyice karıştın ve 2-3 saatte bir 1 cay kaşığı bu karışımdan yiyin. Ama oyle hemen yutmayın, balın ağzınızda iyice dağılmasını bekleyin. Bal boğazı yumuşatırken limon antiseptik etkisiyle bakterileri temizler.


Zencefil Cayı: Aslında pek cok bitki cayı ses kısılmasına iyi gelir ancak zencefil cayı cabuk etki gostermesi nedeniyle bu caylar arasında bir adım one cıkıyor. 1 buyuk kupa zencefil cayı hazırlamak icin 4-5 ince dilim taze zencefil yeterli olacaktır. Suyu kaynatın, icine kabuğunu soyduktan sonra dilimlediğiniz zencefilleri atın ve 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Daha sonra ocaktan alın, zencefilleri suzun ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Cayınıza limon ve bal ekleyebilirsiniz. Evde zencefil yoksa papatya cayı, okaliptus cayı veya kekik cayı da kullanabilirsiniz.
Tuzlu Suyla Gargara: Tuzlu suyla gargara boğaz tahrişini alır ve sesinizi acar. 1 buyuk bardak ılık suya 1 cay kaşığı tuz attıktan sonra iyice karıştırın ve bu suyla gargara yapın. Gun icinde aralıklarla 2-3 kez tekrar edebilirsiniz. Gereğinden fazla tuz kullanmayın cunku bu sefer fazla tuz boğazınızı tahriş edebilir.
Su: Hasta olun olmayın ses kısıklığının daha kısa surede iyileşmesini istiyorsanız gun boyu bol bol su icmelisiniz. Su gırtlağın nemli kalmasını sağlar ve oksuruk gibi ses kısılmasını tetikleyen hastalık belirtilerine karşı sizi korur. Cok soğuk veya cok sıcak su icmeyin.
Yağlar: Anti bakteriyel ozelliği bulunan yağlar bakteri nedeniyle oluşan ses kısıklığı ve boğaz ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Bunun icin en etkili yağlar lavanta ve papatya yağıdır. Yarım tencere suyu kaynattıktan sonra icine bir kac damla papatya, bir kac damla lavanta yağı ekledikten sonra buharı soluyun. Buharın daha etkili olması icin başınızın uzerine havlu serebilirsiniz.
Zerdecal: Zerdecalı bakteriyel ve viral enfeksiyonlara bağlı olarak gorulen ses kısıklığı icin kullanabilirsiniz. 1 cay kaşığı toz zerdecalı 1 bardak sıcak sutle karıştırarak ses kısıklığı gecene kadar gunde 2 defa icin.
Buhar: Sesiniz kısıksa evde almanız gereken ilk onlem havayı nemlendirmek olmalı. Ozellikle kaloriferlerin, ısıtıcıların calıştığı kış aylarında evin havası iyice kurur ve bu kuruluk boğazının tahriş olmasına yol acar. Beyaz eşya ve elektronik urun satan mağazalarda bulabileceğiniz ev kullanımı icin uretilen buhar cihazlarını kullanabilirsiniz. Butce ayırmak istemiyorsanız corba kaselerine yarım su doldurup evin ceşitli noktalarına, kalorifer peteklerine veya ısıtıcılara yakın yerlere koyabilirsiniz. Aynı onlemi yatak odanızda da alın.
Soğan: Eğer soğanla ilgili bir sorununuz yoksa ses kısıklığı icin oncelikle bu tarifi denemenizi oneririm. 3 adet soğanı kalın dilimler halinde kesip yarım tencere suda ağır ateşte 45 dakika kaynatın. Soğanları suzdukten sonra bu suyu buyuk bir bardağa alın ve icine 1 yemek kaşığı bal ve yarım limonun suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 1-2 saate yayarak yudum yudum icin.
Sirkeli Su: Sirkeli su ozellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen ses kısıklığı icin etkili bir cozum olarak kullanılabilir. 1 bardak ılık suya 2-3 cay kaşığı sirke ekleyip iyice karıştırdıktan sonra bu suyu icebilir veya icmek istemiyorsanız gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.
Sarımsak: Sarımsak bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyona bağlı olarak kısılan ses icin iyi bir doğal cozum ama sarımsak kokusuna biraz katlanmanız gerekiyor. Antibiyotik etkisi bulunan sarımsak bakteri temizler ve ses kısıklığının daha kısa surede gecmesine yardımcı olur. Bunun icin 1-2 diş sarımsağı ciğnemeniz yeterli. Sarımsak yemek istemiyorsanız iyice ciğnedikten sonra posasını atabilirsiniz.
Ses Kısıklığı İcin Diğer Onlemler
Sigara kullanıyorsanız sesiniz iyileşene kadar icmemeye calışın.
Cay, kahve, kola gibi kafeinli icecekler vucudu susuz bıraktığı icin bu tip icecekleri icmeyin. Ayrıca alkollu icecekler ses kısıklığının iyileşme suresini uzatır.
Soğuk hava, toz, kirli hava, sigara dumanı bulunan ortamlarda uzun sure kalmayın.
Sesinizi mumkun olduğunca dinlendirmeye calışın.
Yutması kolay yumuşak gıdalar tuketin.
Ağızdan nefes almak ağzı ve gırtlağı kurutacağı icin burnunuzdan nefes almaya calışın.
Ağzınız kuruduğu anda bir bardak su icin.
Fısıldayarak konuşmaya calışmayın. Fısıldamak ses tellerini normal konuşmaktan daha cok zorlar. Fısıldamaya calışmak yerine kısık sesle konuşun. İkisi birbirinden farklı şeylerdir.
Boğazınızı temizlemek icin kendinizi zorlamayın.
Portakal, greyfurt, cilek gibi asitli meyveleri sesiniz iyileşene kadar bir sure tuketmeyin veya suyla incelterek icin.
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Ses kısıklığı ağrıyla birlikte goruluyorsa
10 gunu aşkın suredir devam ediyorsa
Nefes alma zorluğu yaşıyorsanız
Sesin perdesinde belirgin bir değişim varsa
Oksurukle birlikte kan geliyorsa doktora gorunmelisiniz.