Sac kınası
Sac kınası
sac kınası. zahmetli. evet, ne yalan soyleyeyim pek zahmetli. ama doğruyu soyleyeyim, sonucu da pek tatlı.
yıllardır her turlu renk ve ceşit boyadan sonra, son birkac senedir mahvolmuş saclarıma zerre boya suremiyordum. 2 sene once izmirde, bir arkadaşımın duğunu oncesi hic tanımadığım bir kuaforde fon cektirirken, adam bana cok acıyarak bakmış, saclarınızı kestirirseniz kendinize iyilik yapmış olursunuz demişti. kısa, kıpkısa ve kısacık sacla yıllar gecirmiş olduğumdan, artık uzun sactan vazgecmeyecektim. direndim, kestirmedim. ama dediğim gibi, sacların kendi haline gelmesi birkac yılımı aldı.
neyse işte, kadın denilen varlık, uslanmıyor. muhim bir kişinin, kızıl sactan hoşlandığını soylemesi ustune, olabilecek en iyi cozume ulaşmak icin duşunuyor da duşunuyor. ve bir sabah uyanınca sacına kına yakmaya karar veriyor. işte ben de hayatımın 2. sac kınası deneyimini gecen haftasonu gercekleştirdim.
zorlukları ve gerekenler:
1. tek başına yapmak imkansız. sizi seven, kına kokusundan nefret etmeyen, direncli bir anne, abla, candan bir kız arkadaş, bir komşu kızı gerekiyor.
2. kına cok cabuk boyayan bir madde. ben kına gecelerinde filan yakılan kınayı 1 saat tutardım da, birkac gune boyası gecerdi diye hatırlıyorum. yok ole diilmiş. ellere 2 kat eldiven giyilmeli, tırnaklar mutlaka cilalı olmalı.
3. saca uygulaması sırasında, yerlere geniş ortuler serilmeli; uste, boyansa sorun olmayacak eski kıyafetler giymeli.
4. cok uzun sure beklemeli. kimyasal boyalar, mesela evde yapılan boyalar icin 40-50 dakika yeterliyken, kınada en az 5-6 saat beklemek gerekiyor. kafamda yarım kilo ağırlıkla, butun gun durmaktan boynum ağrıdı benim. belki en iyisi gece kınayla uyumak. ama o pek işime gelmedi.
5. zaman dolup duşa girdikten sonra, kurumuş, ağırlaşmış, kil/toprak kıvamındaki kınayı sactan cıkarmak, surekli akan suyun altında yaklaşık yarım saatimi aldı benim. bu sırada heryerin kıpkırmızı olması, tırnakların boyanma ihtimali filan da var. ben ilk seferde tırnaklarım boyandığı icin bu kez eldivenle yıkadım saclarımı.
6. bunca uğraştan sonra, hangi renk kızılın cıkacağını tam olarak bilemiyorsunuz. benimki zorlukla fark edilen kızıl oldu mesela. renklendirilmiş hint kınaları satılıyor bir de. ama onda da sonucta bazı kimyasallar olduğu icin, korktum, almadım. doğalın kaderine razı oldum. pişman değilim ama.
hazırlanışı ve uygulama:
kına alınır. miktarı yaklaşık olarak şoyle:
kısa sac icin 100 gr,
boyun hizasındaki sac icin 200 gr,
omuz hizasındaki sac icin 300 gr,
bele yakın saclar icin 500 gr.
kendi sac tonuna gore ceşitli karışımlar yapmak mumkun. beyazı cok ve sarıya yakın (veya sarı boyalı) saclar icin limon suyuyla karıştırmalı (hazır satılan limon suları olur). bu şekilde, ilk başta turuncuya yakın bir kızıl, birkac gunde yavaş yavaş daha koyu ve dolgun bir renge donuşuyor. kumral ve daha koyu saclar icin soğan kabuğu suyu ile karıştırmak uygun. kuru ve bakım isteyen saclar icin yumurta, zeytinyağı filan da ekleyenler oluyormuş. ama ben oyle atraksiyonlara girmedim. hem saclarım zaten yağlı. ben 300 gr. kına icin yaklaşık yarım litre soğan kabuklu su kullandım.
karışımı hazırladıktan sonra mumkunse bir gece, ustu naylon ortulu olara,k oda sıcaklığında bekletin. olmadı ise kaloriferin ustunde 1-2 saat kadar ısıtın. bu da olmazsa, saca surdukten sonra fon makinesi ile ısıtın. ısı onemli, etkileşimi artırıyor.
uygulamada sizin pek bir katkınız yok. oylece oturup, boyna, kulağa, yuze gelen kınaları boyamasın diye temizlemekle meşgul oluyorsunuz. bu sırada en başta bahsettiğim candan kız arkadaş, enseden başlayıp meşakkatle bu macunumsu maddeyi saca yediriyor. tıpkı sac boyaması gibi işte.
sonuc ve faydaları:
1. saclar pasparlak oluyor. benim saclarım koyu kumral olduğu icin, ışıkta fark edilir (bence guzel) bir kızıl oldu.
2. sac telleri dolgunlaşıyor. bi de hacim kazandı sanırsam.
3. sacımın yağı azaldı. bu yuzden yapışmıyor.
4. yaklaşık bir gune yayılmış bu surec, işin icine yardımcı bir kadın da girince, neşeli, eğlenceli bir terapiye donuşuyor. iyi hissediyorsunuz. kız arkadaşlarınızla birlikte hamama gitmek ya da konu komşu kadınlar toplanıp dere kenarında topluca camaşır yıkamak gibi bir şey (bu camaşır işini yapmayı hep istemişimdir
5. o muhim kişi, kendisi icin tum bunlara katlandığınızı oğrenince, sizi belki biraz daha seviyor..
sac boyasından sıtkı sıyrılmış, az parayla cok işler başarmak isteyen, sacta kızıl renkten hoşlanan, uşenmeyecek, zahmetine katlanmaya istekli tum kadınlar icin ideal.
fiyatı: kuru kına 10 ytl. /1 kg. (yani ben 300 gr icin 3 ytl. verdim. harika!).
renkli hint kınalarının kutusu 6
ALINTIDIR!