bacaklarda zonklama damar cekmesi
SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Kamil Gol, hareketsiz yaşayan ve ideal kilonun uzerinde bulunan kişilerde damar sertliği riskinin arttığını soyledi.

OMU Şehir Polikliniği'nde duzenlenen "Koroner Kalp Hastalıkları Tanı ve Tedavisi" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kamil Gol, damar sertliğinin sıklıkla bacakların atardamarları, kalbi besleyen koroner arterler ve beyini besleyen karotis arterlerini (şah damarı) etkilediğini vurguladı. Prof. Dr. Gol, damar sertliği nedeniyle bacak damarlarının tıkanması ya da daralması sonucunda yurumekle baldırlarda ortaya cıkan keskin ağrılar (kesikli topallama, klodikasyon), istirahatta ayak ve bacaklarda zonklayıcı tarzda ağrı, ayak parmaklarında ve ayakta iyileşmeyen yaralar ve bacağın kesilmesi ile sonuclanan kangrenlere sebep olduğunu kaydetti. Beyni besleyen damarlarda oluşan darlıkların gecici korluğe neden olduğuna dikkat ceken Prof. Dr. Kamil Gol, "İnsanlarda zaman zaman gelen şuur kaybı, gecici ya da kalıcı felcler ve inmeler, koma haline sebep olur. Kalbi besleyen koroner arterlerin darlıkları yada tıkanıklıkları hallerinde de, efor ve yorgunluk sonrası veya stres altında ortaya cıkan goğus ağrısı, nefes darlığı, egzersiz veya stresle ilişkisiz goğus ağrısı, goğuste baskı ve yanma hissi, kalp krizi, kalpte ritim bozuklukları şeklinde kendini gosterir. Atardamarda daralmaya yol acan aterom plağının uzerinde pıhtı oluşması sonucu, ani olarak tam tıkanıklığı ile hayati veya organların yaşamını tehdit eden klinik tablolara neden olabilir" dedi.

Damar sertliği icin risk oluşturan etkenler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kamil Gol, "Yaşlanma surecinin bir parcası olan damar sertliği doğduğumuz gunden itibaren damar yatağını etkilemeye başlar. Ancak hastalık olarak ortaya cıkışı 50'li yaşlardan sonra olmaktadır. Yaş ilerledikce bu hastalığın vucudu etkileme olasılığı artmaktadır. Ancak erken yaşlarda da gorulme olasılığı vardır. Ozellikle ailesel yatkınlığı olan ve diğer risk faktorlerini taşıyanlarda daha erken yaşlarda ortaya cıkabilmektedir.

Erken yaşlarda erkekleri daha fazla etkilemektedir. Kadınlarda da menopoz sonrasında etkilenme oranı erkeklere eşitlenmektedir. Yaşlanmak ve erkek cinsiyetin yanı sıra ailesel yatkınlık bu hastalığın gelişmesinde onemli bir risktir" diye konuştu.

Sigara bağımlılığının butun risk faktorlerinden daha fazla bir oneme sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gol, "Sigara kullanımı sebep olduğu akciğer kanseri, kronik akciğer hastalıkları, mesane ve cilt kanserleri gibi hastalıkların yanı sıra kalp krizi, felcler ve bacaklardaki kangrenlerin en onemli sebebidir. Yukarıda sayılan risk faktorlerinden başka, şeker hastalığı (diyabet), yuksek tansiyon, yuksek kolesterol duzeyleri (hiperkolesterolemi), kanda pıhtılaşmayı arttırıcı hastalıklar, şişmanlık damar sertliği icin onemli hazırlayıcı risk faktorleridir. İdeal kilosunun uzerinde olan, hareketsiz bir yaşam suren, sigara kullanan ve şeker hastalığı olan erkekler en yuksek risk grubunu oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Damar sertliğine bağlı hastalıkların ortadan kaldırılmasının şu anki tıbbi olanaklarla mumkun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kamil Gol, şoyle devam etti:
"Damar sertliğinin ilerleyişi onlemlerle yavaşlatılabilmekte, hatta geriletilebilmektedir. Bu onlemlerin başında sigara kullanmamak, ya da sigara bağımlılığından en kısa surede kurtulmak gelir. Ailesel risk faktorleri olanların duzenli doktor kontrolunde olmaları, hastalığın bulguları ortaya cıkmadan once fark edip onlem almayı kolaylaştıracaktır. Diyabetik hastalarda kan şekeri duzeyinin kontrol altında olması hastalığın ilerleyişi anlamında cok yuksek oneme sahiptir. Kan yağları ve kolesterol duzeyleri damar sertliğinin gelişebileceğini işaret eden onemli bulgulardır. Toplam kolesterol duzeyinin 200mg/dL altında olması, iyi kolesterol olarak tabir edilen HDL kolesterol duzeyinin 50mg/dL uzerinde bulunması, kotu kolesterol olarak bilinen LDL-kolesterol duzeyinin kanda 130mg/dL altına indirilmesi (ilaclar, diyet veya egzersizle) damar sertliğine bağlı hastalık riskini azaltacaktır