Ulseratif kolit neden olur ?
Ulseratif kolitin bugun icin kesin nedenini bilemiyoruz. Ancak genetik yatkınlığı olan kişilerin barsaklarında bulunan bazı mikroorganizmalara ya da besinler ile alınan bazı maddelere karşı vucudun bağışıklık sisteminin abartılı yanıt vermesi ile ortaya cıkar. Aslında yabancı maddelere karşı vucudu korumakla gorevli olan bağışıklık sistemi neden abartılı yanıt veriyor bu tam bilinmemektedir.
Ulseratif kolitin belirtileri nelerdir ?
Başlıca belirtileri kanlı, mukuslu (sumuksu madde) ishaldir. Dışkılama sayısı gunde 1-2 olabileceği gibi hastalığın derecesi ile ilişkili olarak 15-20 kez olabilir. Diğer belirtiler kan kaybına bağlı halsizlik, cabuk yorulma ve carpıntıdır. Seyrek olarak ulseratif koliti olan hastalarda eklem, cilt, goz ve karaciğer ile ilgili bozukluklar da olabilir.


Ulseratif kolit hangi hastalıklar ile karışır ?
Barsak kanamasına neden olan her hastalık ulseratif kolit ile karışabilir. Hastalık ilk belirti verdiğinde başlıca mikroplara ya da antibiyotiklere bağlı gelişen kalın barsağın ulserli hastalıkları ile karışır. Uzun sureli bir hastalıkta ise karıştığı en onemli hastalık Crohn hastalığıdır. Crohn hastalığı tum sindirim sistemini, dolayısı ile kalın barsakları da tutabilir. Ayırımda dıskı muayenesi, kan tahlilleri, kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında alınan biyopsiler yardımcı olur. İleri yaştaki bir hastada dışkıda kan ve mukus varlığında ulseratif kolit akla gelebilir ancak bu durumda barsak kanseri de mutlaka duşunulmelidir.
Ulseratif kolitin tedavisi mumkun mu ?
Ulseratif kolit ilac tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hastalığın belli bir sure tedavi ile bitirilmesi genellikle mumkun olmamaktadır. Hastalığın ilac tedavisi ile bitirilmesi istisnai bir durumdur. Hastalık yaşam boyu devam eder. Hastalık genelde alevlenmeler ve sakinleşmelerle sure gider. Bu nedenle tedavinin yaşam boyu olması onerilir. Yıllar suren iyilik hali durumunda bazan ilacların kesilmesi denenebilir. Bu hasta ve hekimin birlikte karar vermesi riski paylaşması gereken bir durumdur.
Tedavisinde hangi ilaclar kullanılır ? Ulseratif kolit tedavisinde aminsalisilik asid bileşekleri (Salozoprin, Salofalk, Pentasa, Asacol), kortizon ve immun sistem duzenleyicileri (azatiopurin, 6-merkaptorurin, metorexate ve benzerleri) sıklıkla kullanılan ilaclardır. Hastalığı kontrol etmekte zorlanılan vakalarda siklosporin ve infliximab (Remicade) kullanılan diğer ilaclardır. Bu ilacların ciddi olabilen yan etkileri nedenleriyle mutlaka deneyimli merkezlerde ve deneyimli gastroenterologların gozetiminde kullanılması gerekir.
Cerrahi tedavisi mumkun mu ?
Hastalık sadece kalın barsakları tuttuğundan, kalın barsağın cıkarılması ile hastalık biter. Ancak boyle bir operasyon yapılacak ise kalın barsağın hasta kısmının değil, tamamının cıkarılması gerekir. Ancak cerrahi sorunsuz bir tedavi seceneği değildir. Cerrahi kararı verilirken hastanın ameliyat sonrası olabilecek sorunlar hakkında aydınlatılması gerekir.
Hangi hastada cerrahi onerilmelidir ?
Ulseratif kolitte yoğun tedaviye rağmen hastalığın tam kontrol altına alınamaması, ilac tedavisi yan etkilerinin kontrol edilememesi, delinme ya da kanser riskinin ortaya cıkması başlıca cerrahi kararı verdiren durumlardır. Bunların dışında ilac tedavisi istemeyen ve cerrahi tedaviyi oncelikli duşunen hastalarda da cerrahi tedavi duşunulebilir, ancak bu durumda hastanın cerrahi sonrası olabilecek sorunlar konusunda iyi aydınlatılmış olması gerekir.
Ulseratif kolitli hasta hamile kalabilir mi ?
Ulsreatif kolit hamileliğe engel bir durum değildir. Ancak planlanan bir hamileliğin hastalık aktivitesinin kontrol edilmiş bir zamanda olması arzu edilir. Cunku hastalığın aktif olduğu bir donemdeki gebelikte erken doğum ve duşuk riski artar.
Kullanılan ilacların kesilmesi hastalıkta alevlenmeye neden olacağından gebelik suresinde hasta ilac tedavisine devam edilmelidir. Kullanılan ilacların coğu hamilelik suresince guvenle kullanılabilir, ancak bu konuda hasta hekimi ile mutlaka goruşmelidir. Yan etkisi olabilecek ilaclardan kacınılmalıdır.
Ulseratif kolit kansere neden olur mu ?
Ulseratif kolit barsak kanseri gelişme riskini arttırmaktadır. Hastalık ne kadar uzun sureli ise ve kalın barsağın ne kadar fazla alanı tutmuş ise risk o kadar artmaktadır. Hastalığın 8 -10 yıldan beri devam ediyor olması riski başlatmaktadır. Ancak bu risk cok yuksek olmadığından paniğe neden olmamalıdır. Hastalığın tedavi altında ve belli aralıklarla kolonoskopik takipte tutulması ile risk azaltılabilir.
Ulseratif kolit kansere neden olur mu ?
Ulseratif kolit barsak kanseri gelişme riskini arttırmaktadır. Hastalık ne kadar uzun sureli ise ve kalın barsağın ne kadar fazla alanı tutmuş ise risk o kadar artmaktadır. Hastalığın 8 -10 yıldan beri devam ediyor olması riski başlatmaktadır. Ancak bu risk cok yuksek olmadığından paniğe neden olmamalıdır. Hastalığın tedavi altında ve belli aralıklarla kolonoskopik takipte tutulması ile risk azaltılabilir.