Gıda alerjisi olan kişilerin, farkında olmadan ya da bilmeyerek tukettiği gıdalar rahatsız edici seviyede sağlık sorunlarına yol acıyor. Gıda alerjisi olanlarda, vucut gıda icerisindeki proteine tepki gosterir. Bu tepki; vucutta şişliklere, ciltte kaşıntı ve dokuntulere sebebiyet verebilir. Peki hangi yiyecek hangi alerjiye yol acar?

Gıda Alerjisi Nasıl Başlar
Tetikleyici bir gıda yediğinizde veya icecek ictiğinizde, bağışıklık sisteminiz bunu kotu bir şey olarak algılıyor. İlk seferde dokuntu ve kaşıntı gibi alerji belirtileri ile karşılaşılmaz fakat vucudunuz gıdaların tekrar alınması durumunda tetikte olacaktır ve tuketilen gıdanın kotu bir şey olduğunu duşunecektir.Bu durumun tekrarlanmasından sonra ise kaşıntı, şişme ve dokuntu gibi alerjik belirtiler ortaya cıkmaktadır.

Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir
Eğer alerjik gıdalardan tuketirseniz, genellikle oldukca hızlı bir şekilde alerji belirtileri gorulebilir. 2 dakikadan 2 saate kadar uzanan bir surede aşağıdaki durumlar gercekleşebilir.












• Kurdeşen veya deri dokuntusu
• Ağızda karıncalanma veya kaşıntı
• Yuz, dil ya da dudaklarda şişme
• Oksuruk veya hırıltı
• Kusma, ishal veya karın krampları
• Boğaz ve ses tellerinde şişme
• Nefes darlığı

Gıda Alerjisine Sebep Olan Gıdalar
Yer Fıstığı
Yer fıstığı, gıda alerjisi olan kişiler icin oldukca tehlikeli olabilir. Bu sebeple bir urun alırken etiket bilgilendirme kısmını dikkatle incelemek gerekli. Urunu alırken, nasıl hazırlandığını sorun ve alerjiniz olduğunu da belirtin. Eğer fıstığa alerjiniz var ise ceviz, fındık, fıstık vb. gıdalar vucudunuzun alerjik reaksiyon gostermesine yol acıp, sizi rahatsız edebilir.

Sut ve Sut Urunleri
Sut, cocuklar icin en yaygın gıda alerjisi tetikleyicilerinden biridir. Sutun bircok faydası var fakat alerjisi olanlar icin tehlike arz edebilir, bu sebeple ambalajlı gıdaların uzerindeki etiketlere bakmadan gecmeyin. Şoyle ki, ton balığı gibi urunlerin icerisinde bile sut proteini bulunabilmekte.

Yumurta
Yumurta, gıda alerjisi olanlar icin yaygın bir tetikleyici. Erişte, mayonez ve unlu mamul tuketiminde dikkatli olunmalı. Yumurta, grip aşısı yapımında da kullanılmaktadır, bu sebeple grip aşısı olmadan once doktorunuza danışın.

Kabuklu Deniz Urunleri
Bir yetişkin olarak kabuklu deniz urunleri tuketiminden sonra, vucudunuz alerjik reaksiyon gosterebilir. Karides, yengec, kerevit ve istakoz ciddi reaksiyonlara neden olabilir. İstiridye, midye, salyangoz, ahtapot ve kalamar da aynı şekilde reaksiyon oluşmasına yol acabilir. Eğer alerjikseniz, tum kabuklu deniz urunlerinden kacınmalısınız.

Fındık
Fındık, hemen hemen her yerde bulunabilen bir gıda. Hatta shea yağı gibi fındık yağından yapılan losyonlar bile var. Eğer alerjik iseniz ceviz, badem, fındık, kaju fıstığı, Antep fıstığı, Brezilya cevizi ve cam fıstığı tuketimine dikkat edilmeli.

Balık
Taze somon, ton balığı veya pisi balığı ciddi alerjik reaksiyonlar oluşmasına neden olabilir. Eğer sadece belirli bir balık turune alerjiniz var ise, diğer balık turlerinden herhangi birisinin tuketimi sonrası reaksiyon gorulmesi oldukca olasıdır. Buna ek olarak, Cin yemekleri seven biriyseniz, bircok Cin restoranında balık sosu kullanılmasından dolayı oluşabilecek alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olmalısınız.

Soya
Ekmek, kurabiye, işlenmiş et ve cipsler hepsi soya icerebilir. Eğer alerjiniz var ise bu tarz gıdalardan sakınmalı ve etiketleri dikkatlice incelemelisiniz. Yetişkinlere gore bebekler ve cocuklarda soya alerjisi gorulmesi daha muhtemeldir.

Buğday
Eğer buğday alerjiniz var ise arpa, yulaf, cavdar, mısır ve pirinc gibi gıdalar genellikle guvenlidir. Bulgur, kuskus ve irmik gibi gıdalar alerjik reaksiyon konusunda tehlike oluşturabileceği icin bu tip gıdaların tuketiminden kacınmalısınız.

Gluten Duyarlılığınız mı Var?
Gluten duyarlılığınız var ise, bu durum gluten alerjisinden farklı bir konudur. Gluten genellikle buğday, cavdar ve arpada bulunur ve aşağıdaki durumları tetikleyebilir:

• Gluten Alerjisi : Bağışıklık sisteminiz gluteni buğday gibi bir gıda olarak duşunerek hareket eder, bu da alerjisi olanlar icin tehlikelidir.
• Gluten İntoleransı veya Colyak Hastalığı: Gluten, bağırsaklarda kalıcı hasara neden olabilir.
• Gluten Hassasiyeti: Kalıcı bir hasara sebep olmaz fakat mide bağırsaklarınızı rahatsız edebilir.

Anafilaksi: Şiddetli Reaksiyon
Belirtileri bazı durumlarda cok kotu olabilir, hatta olumcul tehlikelere yol acabilir. Bu durum anafilaksi olarak adlandırılır. Boyle bir durum yaşandığında kişi nefes alamaz, boğaz ve solunum yollarında sıkıntılar oluşabilir. Eğer gıda alerjiniz varsa, doktorunuz her durumda yanınızda taşınmanız icin epinefrin (EpiPen) recete edebilir.

Gıda İntoleransı
Sut veya gluten gibi gıdalarda sindirim problemi yaşıyorsanız, bu durum gıda alerjisi ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminde reaksiyona yol acar. Gıda intoleransı ise şişkinlik, kramp ve ishal gibi durumlara neden olabilir. Yani bağışıklık sisteminde herhangi bir reaksiyona sebep olmaz.

Gıda Katkı Maddeleri ve Alerji
Herhangi bir alerjiniz olmasa bile bazı katkı maddelerine karşı vucudunuz tepki gosterebilir. Monosodyum Glutamat baş ağrısı ve goğuste rahatsızlık hisse veren kızarmalara neden olabilir. Bazı kuru meyveler, şarap ve diğer gıdalarda bulunan sultif, astımlı kişiler icin solunum problemlerine neden olabilir.

Ağız Alerji Sendromu
Taze meyve sebzeye olan alerjiye ağız alerjisi denir. Bu tip alerjisi olan kişiler icin pişmemiş elma, kiraz, kivi, kereviz, domates ve yeşil biber dil ve karıncalanma, kaşıntı ya da dudak,dil ve boğaz bolgesinde şişmelere sebebiyet verebilir. Ayrıca gozde sululuk, kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırma gibi etkiler de gorulebilir.

Egzersize Bağlı Gıda Alerjisi
Egzersizden once gıda tuketimi bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilir. Egzersiz oncesi gıda tuketiminin sonucu olarak vucut ısısı yukselir ve alerjik reaksiyon gorulebilir. Belirtileri ise kaşıntı, urtiker, baş donmesi ya da anafilaksi olarak anlaşılabilir. Bu tur bir alerjisi buyuk olasılıkla kabuklu deniz urunleri, alkol, domates, peynir ve kereviz tetikler. Egzersiz yapmadan birkac saat oncesine kadar alerjik reaksiyonu tetikleyici gıdalardan uzak durulması gerekir.

Gelişimle Beraber Ortaya Cıkan Alerjiler
Cocukların sut, yumurta, buğday ve soya alerjisi ile buyumesi muhtemeldir. Ancak fıstık, fındık, balık ve kabuklu deniz urunleri alerjileri genellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya cıkar. Cocuğunuzun alerjisi konusunda endişeler taşıyorsanız, doktorunuzla iletişime gecip kan testi yaptırabilirsiniz. Cocuğunuza istemediği bir gıdayı zorla yedirmeye calışmayın. Kucuk miktar bir gıda bile hayatı tehdit eden bir reaksiyona donuşebilir.

Gıda Alerjisi ile Yaşamak
Herhangi bir tedavi gormeden sadece alerjinizi tetikleyen gıdalardan kacınarak alerjik reaksiyon riskini azaltabilirsiniz..