Suluk de ne diyebilirsiniz, bunu buyuklerimiz gayet iyi bilirler. Ben cocukluğumda mahalledeki bir teyzenin, elinde suluklerin olduğu bir şişeyle avluya oturup bacaklarına suluk tutturduğunu hatırlıyorum. Ama onlarla esas tanışmam doğal tedavilerle ilgili calışmalarım sırasında oldu.

Tanıdıkca da hayranlığım arttı. İlk bakışta pek sevimli gorunmeseler de, yaptıkları işi gorunce hayran olmamak mumkun değil. Hatta kanı vakumlarken koruk gibi acılıp kapanmaları, doğadaki her canlının Allah’ı zikrettiğinin bir ispatı gibi, insanı kendine hayran bırakacak cinsten. Ben seyretmeye doyamıyorum, her seferinde de, “Ey guzel Allah’ım hikmetinden sual olunmaz’’ demeden gecemiyorum doğrusu.

Sulukler Kucuk doktorlar !

Halk arasında pis kanı emmeleriyle tanınan suluklerin asıl hikmeti ağızlarında taşıdıkları salgıdadır. 100 den fazla doğal etken madde ihtiva eden bu salgı, bizim ulkemizdeki suluk cinslerinde cok kuvvetli etkiye sahiptir. Yapıştığı yerde, pıhtılaşmayı onleyen ozel bir kesi yapan sulukler, once vucutlarındaki bu şifalı salgıyı bulunduğu yere zerk ederler, bir sure sonra da vakumlamaya başlarlar.

Bu salgının icinde “hirudin’’ denilen doğal bir kan sulandırıcı vardır. Kanı sulandırır ve oluşmuş pıhtıyı eritebilir. Ayrıca iltihap giderici, mikrop oldurucu, odem cozucu, ağrı kesici, kas gevşetici, hucre yenileyici, anti-allerjik, anti-romatizmal, anti oksidan ve daha pek cok şifalı madde ihtiva eder. Kullanılacak suluğun tıbbi suluk olması, daha once insan tedavisinde kullanılmamış olması, ehil kişilerce uygulanması, sağlıklı ve guvenilir olması onemlidir. Tıbbi suluk, uygulamadan once gerektiği gibi hazırlanmalı ve dinlendirilmelidir. Hijyen acısından, hirudoterapi (suluk tedavisi) sonrası suluk mutlaka imha edilmeli bir başka kişide kullanılmamalıdır.

Tıbbi Sulukler

Tıbbi sulukler, bircok hastalıkta tek başına veya tibbi tedaviye destek olarak kullanılmaktadır. Birkac universitemizde; kopuk organ tamirinde estetik cerrahi bolumlerinde uygulaması yapılmaktadır. Daha bircok hastalıkta; orneğin ortopedik rahatsızlıklar, dolaşım sorunları (damar tıkanıklıkları, varisler, hemoroid), iltihaplı romatizmalar, kireclenmeler, cilt hastalıkları (egzamalar, sedef hast., mantar, cıban v.s.), bel ve boyun fıtıklarında başarıyla uygulanmaktadır. Hatta botoks etkisi yaptığı icin gencleşmek amacıyla da kullanılır. Sadece insanlarda değil veterinerlik hizmetlerinde de kullanımı vardır.

Hirudoterapi; yurt dışında sağlık kuruluşlarında, sağlık personeli tarafından uygulanmaktadır. Ulkemizde de bu doğal tedavi yolunun sahipsiz kalmaması, insanlarımızın bu şifadan doya daya yararlanması, belki bircok insanımızın faydasına olacak.