lazerle varis tedavisi, nasıl yapılır, etkileri, sonucları, oneriler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz





Sevgili melekler,
Varis kotu goruntusu kadar cektirdiği ızdırapla bize cok sıkıntı verir.Turkiye'de etkilediği duşunulen kişi sayısı 10 milyon olan varis,ceşitli yontemlerle tedavi edilmeye calışılmaktadır.Varis tedavi edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda egzama, cilt lekeleri hatta iyileşmeyen bacak yaraları gibi ceşitli buyuk problemlere neden olabilmektedir.

Sema Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Aşkın Ali Korkmaz damar ici lazer tedavisini anlattı:

EVLT ( Damar ici Lazer Tedavisi )
EVLT varise neden olan toplardamarın, iz bırakmadan ve ameliyatsız lazer ışınları kullanarak icten yakılması yontemidir. Lokal anestezi ile basit bir mudahale odasında yapılabilmesi ve kısa ve buyuk olcude ağrısız bir iyileşme donemi olması gibi avantajları bulunuyor.
Tedavi genellikle 1 saatten az bir surede yapılıyor ve hasta mudahele odasından yuruyerek cıkıp aynı gun evine donebiliyor. Gunluk normal aktivitelerini hemen yapabilen hastalar eğer calışıyorlarsa 1–2 gun icinde işlerine başlayabiliyor.
EVLT Tedavisi Nasıldır?
İŞLEM ONCESİ;
Tedaviden birkac saat veya hemen once yapılan muayene ve tetkikler bulunuyor. Bacağın ultrasonik doppler ile değerlendirilmesi ve fizik muayene bulguları ile problemin nedeni ve ciddiyeti anlaşılıyor. Bu bilgiler ışığında hastaya hastalığı ve girişimin ne şekilde yapılacağı ayrıntısı ile anlatılıyor ve hastanın soruları cevaplanıyor. Girişimin olası riskleri konusunda hasta aydınlatılıyor ve onayı isteniyor.
İŞLEM SIRASINDA;
Mudahale odasında yatırılan hasta steril ortulerle ortulur.
İşlemin yapılacağı bacakta kateterin giriş noktasına lokal anestezi yapılır.
Ultrason rehberliğinde işlem yapılacak damar bulunur.
Lazer kateteri kasığa kadar yine ultrason rehberliğinde ilerletilir.
Damarın seyri boyunca yine ozel karışım bir lokal anestezi (tumesan anestezi) yapılır.
Lazer kateteri yavaş bir şekilde kasıktan giriş yapılan yere kadar cekilerek damar icten lazer ışınları ile tahrip edilir.
İŞLEM SONRASI;
EVLT işleminin hemen sonrasında elastik bandaj veya basınclı varis corapları ile işlem yapılan bacağa kompresyon uygulanır.
Bandaj ya da corabın ne kadar kalması gerektiği ( en az 24 saat) ve hangi durumlar olmadıkca gevşetilmemesi konusunda hastaya ayrıntılı bilgi verilir.
Hasta aynı gun evine gonderilir eve giderken yuruyebilir ve eve dondukten sonrada kısa yuruyuşler yapması onerilir.
2 gun sonra kontrole cağrılan hasta, artık gunluk işlerine donebilir sadece sıcak banyo ve ağır egzersizler yapmaması onerilir.
EVLT işlemi sonrası rahatsızlık hissi minimumdur hastayı cok rahatsız etmeyen, işlem bolgesindeki hassasiyet ve kızarıklıklar 7–14 gun icinde iyileşmektedir.
Hasta 1 hafta sonra kontrole cağrılır. Daha sonraki kontrollerinin nasıl ve ne zaman olması gerektiği konusunda bilgilendirme yapılır
EVLT Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
EVLT cihazı ne şekilde calışıyor?
Lazer enerjisi fiber kateter icinden gecerek hastalıklı toplardamarı icten yakıyor ve damarın buzulup kapanmasına neden oluyor boylece damar icinden artık kan gecemiyor.
Bu damarın kapatılması sorun oluşturur mu?
Hayır. Bacaklarımızda toplardamarlar bir ağ gibidir, diğer damarlar kanın yukarı donuşunu rahatlıkla sağlayabilir.
İşlemin olası riskleri nelerdir?
Her turlu tıbbi işlemin birtakım komplikasyonları olabilmektedir, ancak EVLT eğer usulune uygun yapılırsa ciddi problemlere neden olmamaktadır. Sadece bazı hastalarda bacaklarda hassasiyet, kızarıklık nadiren gecici uyuşmalar olabilmektedir.
EVLT’ye alternatif tedaviler nelerdir?
Hastalıklı damarın tedavisinde geleneksel yontem cerrahi olarak damarın cıkarılması ve bağlanmasıdır ( Stripping ve ligasyon ). Bu yontemde kasıkta ve diz ya da bilek seviyesinde en az iki kesi yapılması gerekir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Butun bunlar hastanede kalış ve iyileşme suresini uzatır, ameliyat izleri daha buyuktur.
EVLT sonrası varisler tekrar oluşabilir mi?
EVLT ile tedavi edilen bu damardaki hastalık varislerin en onemli nedenidir bu yuzden yeniden varis oluşumu cok nadir olmakla birlikte garantisi yoktur.
EVLT’nin başarı oranı nedir?
Yeni bir yontem olması ile birlikte, elimizde 5 yıllık takip sonucları vardır ve araştırmalar başarı oranının %98’in uzerinde olduğunu belirtmektedirler.