Ankara Devlet Opera ve Balesi, William Shakespeare'in eseri buyuk aşk hikayesi Romeo ve Juliet'in bale gosterimini, Caykovski'nin muzikleri eşliğinde 17 yıl aradan sonra sanatseverlere sunmaya hazırlanıyor

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), William Shakespeare'in aynı adlı eserinden uyarlanan buyuk aşk hikayesi Romeo ve Juliet'in bale gosterimini Caykovski'nin muzikleri eşliğinde, 4 Nisan'da sanatseverlerle bir araya gelecek.

BALENİN BUYULU RİTMİYLE SUNULACAK

Birbirine duşman iki ailenin cocukları olan ve karşılaştıkları ilk anda birbirlerine buyuk bir aşkla bağlanan Romeo ve Juliet'in tum dunyaca bilinen huzunlu aşk hikayesi, 4 Nisan'da Opera Sahnesi'nde balenin buyulu ritmiyle sunulacak.

Eserin koreograflarından, ADOB Muduru Volkan Ersoy, Romeo ve Juliet balesi icin cok emek harcadıklarını belirterek, koreografiyi Armağan Davran ile hazırladıklarını aktardı.

"FARKLI BİR VERSİYONUNU HAZIRLADIK"

"17 yıl once Armağan Davran ile birlikte Sergey Prokofyev muziklerinin olduğu Romeo ve Juliet'in başka bir versiyonunda, ben Mercutio ve Romeo rolunde donuşumlu, Armağan Bey de Tybalt ve Romeo rolunde donuşumlu dans ediyorduk. Şimdi ise aynı eserin farklı bir versiyonunu hazırladık" değerlendirmesinde bulunan Ersoy, bunun Davran ile hazırladıkları 10'uncu bale eseri olacağını soyledi.

"FARK YARATMAK İCİN YOLA CIKTIK"

Prokofyev'in Romeo ve Juliet balesi muziğine pek cok kişinin aşina olduğunu, bir farklılık yaratmak icin yola cıktıklarını ve eserde Caykovski muziklerini kullanarak bunu başardıklarını belirten Volkan Ersoy, şu ifadeleri kullandı: "6-7 ay boyunca dinlemediğimiz Caykovski’nin muziği kalmadı. Buyuk sanatcının tum senfonileri, quartetleri ve balelerini dinleyerek kendimizin yarattığı librettoyla, ilk once muzik koreografisini yaptık. Romeo ve Juliet'teki her bir sahneyi, nasıl anlatırız diye duşunduk. Bu eserin Caykovski ile yapılmış bir benzeri yok, dunyada bir ilk."

Eserin 2016'da İzmir Devlet Opera ve Balesince dunya promiyerinin yapıldığını, ardından 2016-17 sanat sezonunda Antalya Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alındığını soyleyen Ersoy, Romeo ve Juliet bu sezon Ankara'da sahneleneceği icin heyecanlı olduklarını vurguladı.

"BU ESERDE AĞLAMAYANI GORMEDİM"

Ersoy, Shakespeare'in eserini librettoya ve sonra baleye uygun hale getirdiklerini ardından salon ve studyo calışmalarını 3-4 ayda tamamladıklarını soyledi. Muziklerin duzenlemesinin de Tolga Taviş tarafından yapıldığını ve cok yoğun bir calışma donemi gecirdiklerini belirten Ersoy, şunları kaydetti: "Bu koltuklarda Romeo ve Juliet'i izleyen seyircilerimiz, muthiş bir duygu yoğunluğuyla buradan ayrılacaklar. Finalde de ozel bir surprizle seyircilerimizi uğurlayacağız. Can alıcı bir yerde, bir nuansla bitireceğiz. Bu eserde ağlamayanı gormedim diyebilirim."

MERİC SUMEN REHBERLİK ETTİ

Ersoy, eski DOB Genel Muduru, duayen bale sanatcısı Meric Sumen Kanan'ı davet ettiklerini ve kendisinin Romeo ve Julyet icin danscıları calıştırdığını, onlara rehberlik ettiğini anlattı. "Boyle bir rehberden duygusal, teknik alanda destek almak cok kıymetliydi. Onun bilgisi, birikimi, tecrubesi, sahne uzerindeki rahatlığı, eseri seyirciye aktarımındaki bilgileri cok kıymetli. Bizlere destek oldu." ifadesini kullandı.

Ersoy, "Emeğin karşılığı sadece alkış. Bu alkış icin yaşar bir sanatcı. Sanatseverler bizi cok sıkı takip ediyor. Heyecanlıyız ve mutluyuz. Biletlerimiz ilk dakikalarda satılıyor." diye konuştu.

"BUNUN UZERİNE BİR AŞK TANIMIYORUM"

Eserde Juliet rolunu oynayan Ozge Başaran, yıllardır dans ettiğini belirterek, "Dansı bırakmadan once dans etmek istediğim tek eser Romeo ve Juliet'ti. Oyle denk geldi. Şanslı hissediyorum kendimi. Cok ozel bir rol. Dramatik, buyuk bir aşk. Bunun uzerine bir aşk tanımıyorum zaten. Sahnede bunu yansıtmaya calışacağız." dedi.

Başaran, alışılmışın dışında bir koreografi ile eseri sahneleyeceklerini, danscıların esere kendilerinden de yorumlar katacaklarını ifade ederek, tum başkentlileri gosteriye beklediklerini dile getirdi.

Lady Capulet karakterine hayat veren sanatcı Ozge Onat eserdeki dramatik rollerden birisine can vereceğini belirterek, "Yaşca benden buyuk ve ihtiraslı bir karakter. Bana cok şey katacağını duşunduğum bir roldu. Tybalt ile gizli aşk yaşayan, aynı zamanda evli, dramatik yonu kuvvetli olan bir karakter. Bu eserde olduğum icin cok mutluyum." ifadesini kullandı.

"BALE COK EMEK SARFEDİLEN BİR GOSTERİ"

Romeo'yu canlandıran Burak Kayıhan da Armağan Davran ve Volkan Ersoy ile calışmaktan duyduğu memnuniyeti kaydetti.

"4 Nisan'da Romeo ve Juliet Ankara seyircisi ile buluşacak. Uzun sure de dans ederiz diye umit ediyorum" sozlerine yer veren Kayıhan, yoğun calışma sureclerini şu ifadelerle anlattı:

"Bale, cok emek sarfedilen bir gosteri sanatı. Anlatım da cok onemli balede. Calıştığınız karakteri yansıtmak, seyirciye gecirebilmek cok zor iş aslında. Karakter rollerinden hoşlanıyorum. Kitabı okuyarak, filmlerini izleyerek, rolde sanatcının ne anlatması gerektiğini duşunerek calışma sureci geciyor. Eserde konuşamadığımız icin bedenimizle anlatıyoruz eserimizi, o yuzden daha cok performans gosteriyoruz. Herkesin bu emekli eseri beğeneceğini duşunuyorum."

ODULLU KOREOGRAFLAR

Koreografisi, "IV.Murad" balesi ile "Donizetti Muzik Odulleri" gecesinde "Yılın En İyi Bale Yapımı" ve "Yılın En İyi Koreografı" odullerini kazanan Volkan Ersoy ve Armağan Davran'a ait eserin dekoru Cağda Citkaya, kostumleri Sevtac Demirer ve ışık tasarımı Fuat Gok tarafından hazırlandı.

Eser icin dekor ve kostumler ADOB atolyesinde usta ellerde titizlikle 4 Nisan'daki temsil icin hazır hale getirildi.

Murat Cem Orhan ve Sunay Muratov'un donuşumlu olarak orkestrayı yoneteceği eserde, Juliet’e Ozge Başaran, Mine İzgi, Sultan Menteşe, Romeo'ya Burak Kayıhan, Eren Keleş, İlhan Durgut, Tybalt’a İlhan Durgut, Burak Kayıhan ,Eren Keleş, Paris’e Eren Keleş, İlhan Durgut, Kadir Okurer, Mercutio'ya Kadir Okurer, Umut Can Arzuman, Uluc *****, Etkin Yuzer; Lady Capulet’e Ozge Onat, Gizem Tuncel, Ezgi Sarıoğlu, Lord Capulet'e Hakan Odabaşı, Taner Oğuzhan, Rosaline’e Guleycan Kocabey, Ezgi Sarıoğlu ve Beril Başturk, Peder Lawrence’e Ertuğrul Bolat, Mert Kocaay ve Serhat Elifer hayat verecek.

AA