Farenks (yutak), burun ve ağız boşluğunun arkasında yer alır. En ust bolumu burun boşluğu ile bağlantılıdır (nazofarenks), alt ucu (hipofarenks) ise yemek borusu ile devam eder. Yutak kanserleri icinde dil koku, kucuk dil, bademcik dokusunun ve yutak arka duvarlarının kanserleri yer alır. Orofarenks ve hipofarenks kanserleri nazofarenks kanserlerine gore oldukca nadir olarak gorulur. Dunya capında yılda toplam 123.000 yeni orofarenks ve hipofarenks kanseri olgusu olduğu tahmin edilmektedir.

Risk faktorleri nelerdir?

Bu kanserlerde sigara ve alkol kullanımı ve viral infeksiyonlar (orn., Human papilloma virus) on plandaki risk faktorleridir.









Belirtileri nelerdir?

Belirtileri ağrı, yutma zorluğu, takılma hissi olarak tanımlanabilir. Derin yayılım sonrası cene hareketlerinde kısıtlılık ortaya cıkar. Dil hareketleri kısıtlanması ile konuşma ve yutma bozuklukları, ağrılı yutma belirginleşir. Bu bolge kanserlerinin %90 kadarı yassı epitel (skuamoz hucre) kanserleridir. Bademcikte ise lenfomalar ortaya cıkabilir. Bunlardan Non-hodgkin lenfoma daha sık gorulur.

Tanı nasıl konur?

Tanı biyopsi ile konur. Tumor yayılımını değerlendirmek icin radyoloji gerekebilir. Orofarenks kanserleri ağız boşluğu kanserlerine gore daha hızlı bir klinik seyir gosterirler. Dil koku ve yumuşak damak kanserleri boynun her iki tarafına yayılım yapabilir. %50 oranında ilk bulgu boyun lenf yayılımı olabilir.

Hastalığın evreleri nelerdir?

Evreleme ağız boşluğu kanserlerinde olduğu gibidir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide tumor buyukluğune gore sadece cerrahi yada cerrahi ile beraber ışın tedavisi ve kemoterapi uygulanabilir. Ağız ici rezeksiyonu tek başına mumkun olamıyorsa boyundan ya da alt ceneden yaklaşım yapılabilir. Boyunda lenf tutulumu olmasa bile yuksek boyun yayılımı riski nedeniyle tedavi planlamasına boyun da dahil edilmelidir. Lenfomada ise primer tedavi ışın tedavisi ve kemoterapi olarak planlanır.

Korunmak mumkun mu?

Alkol ve sigara tuketimin bırakılması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam icin gerekli duzenlemelerin hayata gecirilmesi tum ağız ici ve boyun kanserleri icin olduğu gibi yutak kanserlerine karşı riskin azaltılmasında onemlidir.