hastalıklardan nasıl korunmalıyız

Hava şartları insanların hem ruhsal hem bedensel sağlıklarını yakından etkiliyor. Havanın kirlisi de, soğuğu da, sıcağı da, bulutlusu da, yağmurlusu da, fırtınalısı da pek cok hastalığa neden oluyor
ya da hastalık belirtilerini tetikliyor. Hatta, kimini guzel havalar bile yataklara duşurebiliyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakultesi Goğus Hastalıkları Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta, hastalıktan korunma yollarını sizin icin yazdı.

ASTIMLILARIN TEHLİKELİ GUNLERİ

Havaların dengesiz gittiği, aynı gun icinde bile onemli ısı farklarının yaşandığı, havaların değişken olduğu şu gunlerden en cok etkilenenler ise astım hastaları.

Dış atmosferle surekli temas halinde olan bronşlarımız, soluduğumuz hava şartlarındaki değişikliklerden cok cabuk ve fazlaca etkilenir. Her soluk alışta akciğerlere giren havanın sıcaklığı, nemliliği ve icinde bulunan ceşitli maddeler astımlı hastalar icin cok onemlidir. Astımlıların bronşları ani ısı değişikliklerine cok duyarlıdır. Ozellikle havanın aniden soğuması bronşlarda spazma ve salgılarda artışa neden olur. Bugunlerde hastane polikliniklerinin astım krizindeki hastalarla dolup taşması bu yuzdendir.

BUYUK ŞEHİRLER VE YOĞUN TRAFİK

Tatilin bitmesi ve okulların acılmasıyla beraber yoğunlaşan trafiğin yol actığı hava kirliliğinin de astım krizlerinin artmasında rolu vardır. Motorlu aracların egzoz gazları bronşlar icin cok zararlıdır. Egzoz gazlarına guneş ışınlarının etkisiyle oluşan azot oksitleri ve ozon solunum yolları icin son derecede toksik gazlardır.

UST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI

Sonbahar, nezle, faranjit, sinuzit, tonsillit.. gibi ust solunum yolları enfeksiyonlarının cok sık gorulduğu bir mevsimdir. Viruslerin neden olduğu bu hastalıklar, ozellikle kucuk cocuklardaki astım krizlerinin en başta gelen nedenidir. Cocuk once nezle olur ve hemen arkasından oksuruk, hırıltı ve nefes darlığı ile astım krizleri ortaya cıkar.

EV TOZLARI VE KUFLER

Havaların soğuması ile birlikte insanlar zamanların coğunu artık kapalı ortamlarda gecirmeye başlarlar ve boylece de ev akarları, hayvan tuyleri ve kufler gibi alerjenlere daha fazla maruz kalırlar.

ASTIMLILAR NELERE DİKKAT ETMEMLİDİR

-Havadaki ani değişikliklere karşı tedbirli olun. Ne cok kalın ne de ince giyinin.

-Şemsiyesiz ve yağmurluksuz dışarı cıkmayın.

-Soğuk havalarda burnunuzu bir maskeyle kapatın.

-Soğuk ve kirli havada efor yapmaktan kacının.

-Terlememeye ve bu teri uzerinizde soğutmamaya dikkat edin.

-Daima burundan nefes alıp verin.

-Odanızı her gun havalandırın ve oda havasını temizleyen aletlerden yararlanın.

-Sigara icilen ortamlarda bulunmayın.

-Kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmamaya ozen gosterin.

-Grip aşısı olun.

-Koruyucu astım ilaclarınızı ve aşınızı duzenli olarak kullanın.
alıntı