Ceşitli tipleri vardır:
Subtotal veya supraservikal histerektomi, rahim ağzının bırakılarak rahimin geri kalan kısmının alınmasıdır.
Radikal histerektomi; bu ameliyatta vajinanın bir kısmı, tupler, yumurtalıklar, destekleyici ve bağlayıcı dokular, lenf bezleri, rahim ve rahim ağzı tam olarak alınmaktadır.
Porro ameliyatı; sezaryen ameliyatında aynı zamanda rahimin de alınması.
Vaginal histerektomi; rahim ve rahim ağzı, karından değil de vajinadan alınmasıdır.


Histerektomi hangi durumlarda yapılır: Histerektomi icin en onde gelen neden rahimin myomlarıdır. Ameliyat kararı hastanın yaşı ile ilgili olarak değişir. Rahim myomları kadınlarda en sık karşılaşılan iyi huylu tumorlerdir ve bu yuzden histerektomilerin cok geniş bir bolumunden sorumludurlar. Myomlar icin histerektomi uygulanması kararı genellikle anormal kanama, pelvik ağrı veya bası gibi şikayetlerin tedavi gerekliliğine dayanmaktadır.
Histerektomilerin yuzde 20 sinde neden hormanal nedenlere bağlı duzensiz kanamalardır. Bu tur hastalarda ilac tedavisi etkili olmazsa veya hasta ilac tedavisini kabullenemezse ameliyat duşunulur.
Histerektominin gerekliliklerinden diğer bir neden, kronik kasık ağrıları, rahim sarkması, kanser oncesi belirtilerdir; rahimden kaynaklandığı duşunulen kronik kasık ağrıları, rahim ağzında gorulen kanser oncusu lezyonlar, rahimin sarkması hastalarında histerektomi yapılabilir.
Doğum komplikasyonları: acil histerektomiler daha cok doğumla ilgili komplikasyonlarda uygulanır. Doğum sonrası rahim kanamasının durdurulamaması (atoni), tamir edilemeyen rahim yırtıkları, bebeğin eşinin-plasentanın ayrılmaması gibi sorunlarda gerekli olabilir.
Ayrıca; endometriozis/adenomyozis (rahim icinde bulunması gereken zarın rahim dışında/ rahmin kas tabakasında bulunması), rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tumorlerinde histerektomi yapılabilir.
Histerektomi ameliyatı geciren hastalar nelere dikkat etmelidirler? İlk ve ikinci hafta cok yorucu aktivitelerden kacınmalı ve aktivite seviyesini yavaş yavaş arttırmalıdırlar. Ağır kaldırmaktan ve cinsel ilişkiden doktor tarafından soylenecek zamana kadar kacınmalıdırlar. Banyo; duş alma ve dokme suyla yıkanma şeklinde olmalıdır. Duzenli bir diyet izlenmelidir. İdrar ve gaita yaparken ıkınmaktan kacınılmalıdır. Eğer vajinal kanama veya ateş olursa doktora haber verilmelidir.
Bircok kadının ilgilendiği nokta ameliyatın hastanın dişiliğini kaybetmesine, cinsel doyumu azaltmasına ve kocası ile arasındaki kişisel problemlerin artmasına neden olup olmayacağıdır. Ureme organlarının kaybına ilişkin uzuntu diğer karın ici organlarının kaybına gore fazladır. Yapılan araştırmalar histerektominin bir cok hastada psikiyatrik bozukluk ve azalmış cinsel fonksiyonlara yol acmadığını gostermektedir.
Histerektomi sonrası kadın adet goremez. Histerektomi sadece rahmin cıkarılmasıdır. Birlikte yumurtalıklar cıkarılmadığı takdirde adet gorulmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz yani adet gormese de menopoza girmiş sayılmaz. Şayet birlikte yumurtalıklar da cıkarılmış ise operasyon sonrası cerrahi menopoz tablosu gelişir ve hormon tedavisi başlanabilir.