Ozellikle kucuk olan (1 - 5 cm arası) ve herhangi bir şikayete neden olmayan myomlar hicbir tedavi verilmeden gozlenebilir. Gozlem icin ortalama 6 ay aralıklarla ultrasonografi yapılır ve myom buyukluğundeki değişiklik karşılaştırılır eğer myom boyutlarında artma yoksa gozleme devam edilir, myom boyutlarında fazla artma varsa genellikle ameliyata karar verilir. 5 cm'den kucuk myomlar icin nadir haller dışında ameliyat kararı verilmez bunun yerine izlem yapılır, ozellikle yaşı menopoza yakın olan hastalarda zaten menopoza girdikten sonra myom boyutlarında kuculme olacağı icin bir sure izlenerek beklenmesinde fayda olabilir. Rahim ic duvarında (endometrium) olan summukoz myomlar ve aşırı kanama gibi şikayetlere neden olan myomlar kucuk dahi olsalar ameliyat ile tedavi gerektirebilirler.












Ameliyat tedavisi:
Myomlarda en sık uygulanan tedavi şeklidir. Myomlarda iki turlu ameliyat planlanabilir. Birincisi sadece myomların (myom nuvelerinin) alındığı myomektomi ameliyatıdır. İkincisi myomların rahimle birlikte alındığı histerektomi ameliyatıdır. Bu ameliyatlardan hangisinin yapılacağı myomların sayısına, buyukluğune, hastanın diğer hastalıklarına ve durumuna, yaşına, cocuk sayısına gore secilir. Bu ameliyatlar laparoskopik (kapalı) veya acık ameliyat şeklinde yapılabilmektedir. Myomlar cok buyukse ve sayıca fazlaysa, hastanın yaşı ortalama 40'dan fazlaysa ve yeterince cocuğu varsa histerektomi ile rahmin tumden alınması planlanabilir. Histerektomi ile rahmin alınmasının avantajı bir dha myomun tekrarlaması gibi bir durumun soz konusu olmamasıdır. Myomektomi ameliyatı yapılan hastalarda rahim durduğu icin ileleride tekrar myom oluşma riski vardır ancak bu ameliyatın avantajı hastanın hala hamile kalabilmesi, cocuk sahibi olabilmesidir.

İlac tedavisi:
Myomların tedavisinde gunumuzde cok nadir haller dışında ilac tedavisi uygulanmamaktadır. Myom boyutlarında kuculme sağlayabilen ilaclar arasında başlıca GNRH analogları gelir. Bu ve diğer bazı ilaclar teorik olarak myom boyutunda kuculme sağlayabilse de bu etki gecici olabilmektedir bu nedenle pratikte pek uygulanan yontemler değillerdir.

Uterin arter embolizasyonu:
Rahim (uterus) icerisine kan veren damarların tıkanmasıdır. Bu sayede myoma giden kan azalacağı icin myom boyutları kuculur. Embolizasyon işlemi ameliyatsız sadece damartan katater ile uygulanır.

Hangi durumlarda miyom ameliyat tedavisi gerektirir?
- Myom boyutları fazla buyukse (genellikle 8-10 cm'den buyukler)
- Aşırı kanamaya ve kansızlığa (anemi) neden oluyorsa
- Ağrı, sık idrara cıkma, kabızlık gibi bası semptomları yaratıyorsa
- Dejenere olmuş ve ağrılı ise
- Vajene doğmuş myomlar
- Menopoz sonrasında buyumeye devam eden myomlar
- Torsiyone olmuş subseroz myom
- İnfertilite (kısırlık) sebebi olarak duşunulen myomlar

Miyomlarda bitkisel tedavi yontemi var mıdır?
Myom tedavisinde bitkisel tedavi yontemi yoktur. Bitkisel caylar, icecekler, yiyecekler hic bir fayda sağlamaz, myomları kucultmez. (Zaten myom tedavisinde ilaclar da pek fayda sağlamamaktadır.) Bitkisel urunler ile ilgilenerek vakit kaybetmek yerine myomların doktor takibinde uygun tedavisi yapılmalıdır.