Acil cerrahi gerektiren iltihabi bir hastalıktır. Her yaş grubunda gorulebilmekle birlikte 30-40 yaş arasında daha sık gorulur. Erkekler de kadınlara oranla gorulme sıklığı daha fazladır. Sıklıkla dışkı yumuşaklığının arttığı ilkbahar-yaz aylarında gorulur. Sulu dışkı bezlerin algı cıkış noktalarını tıkayarak hastalığı tetiklemektedir. Yerleşim yerine gore apseler;


Perianal İntersfinkterik İschiorektal Supralevator Anal apse belirtileri nelerdir? Dışkılama sırasında makat bolgesinde ağrı ile başlar, daha sonra kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtiler ortaya cıkar. Hastalar ayrıca ateş , terleme, halsizlik ve makattan iltihap şeklinde akıntı olduğunu soylerler. Anal apse neden oluşur? Anal bolgeye uygulanmış cerrahi girişimler, anal bolge travması, anal fissur-fistul varlığı, daha once gecirilmiş anal apse hikayesi, anal apse oluşumunda risk faktorleri olarak sıralanabilir.
Bazen uzun sureli ishal sonrası oluştuğu gozlenmektedir.Aşırı alkol tuketimi ve aşırı kilo risk faktorleri arasındadır.Benim kendi hastalarımda tesbit ettiğim en sık anal apse sebebi kronik anal fissur mevcudiyetidir. Anal apse nasıl yayılır? Artan irin miktarının uyguladığı basınc nedeniyle intersfinkterik apse, kendini cevreleyen komşu dokulara yayılım gosterir, cilt altına doğru ilerler, perianal boşluğa ulaşır ve buyuyerek perianal apse oluşturur. Kaslar arasından yukarıya doğru ilerler ve supralevator boşlukta supralevator apseyi oluşturur. Ya da sfinkter kasını yanlamasına gecer ve iskiorektal apse halini alır.
Anal apsenin tanı ve tedavisi geciktikce, apse hızla yayılır ve komplek bir hal alır. Anal apsede tanı nasıl konulur? Coğu hastada tanı icin muayene yeterlidir. Bazen ultrason ve MR istenebilir. Anal apsede tedavi yontemleri nelerdir? Anal apse tedavisinin amacı, makat bolgesine ait semptomları ve genel enfeksiyon durumunu duzeltmek, ayrıca apsenin komplike bir hal almasını veya anal fistul gibi bazı başka patolojileri tetiklemesini onlemektir. Anal apsenin tedavisi cerrahidir.
Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon icin anuse en yakın yer secilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme surecinde antibiyotik ,ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir. Cerrahi yontemler sonrası antibiyotik tedavisi verilen hasta duzenli olarak takip edilir. Nuks oranı %10 civarındadır. Absesi olan hastanın hekime gec başvurması, apsenin yetersiz tedavisi ve apsenin yerleşim yeri fistul oluşum riski acısından onemlidir. Anal apsesi olan hastaların %30'unda fistul oluşumu gorulur.