bebeklere zeytinyağı icirmek zeytinyağı faydaları zeytinyagi faydalari icmenin faydaları zeytinyağının
Karaciğere, sarılığa, kotu kolestrole iyi geliyor. Kan pıhtılaşmasını yok ediyor. Beyin fonksiyonlarını duzenliyor.

Şekerinden, zeytin ciceği kolonyasına, salatasından sabununa kadar bircok urunu bulunan zeytin, sağlığımızın da en guclu koruyucularından. Bircok hastalığı onleyici etkisi olduğu kadar tedavi edici ozellikleri de tıp dunyşası tarafından onaylanıyor.


ZEYTİNYAĞININ TURLERİ
1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve Naturel z.yağının belli oranda karışımı ile elde edilir. Ozellikle yemek ve kızartmalarda tercih dedilir. Asit oranı en fazla %1′dir. 2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yuksek olduğundan rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Rafine yada Light zeytin yağı daha cok zeytin yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tuketilir. 3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır. Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1′dir. Zeytinyağı icinde en makbulu sızmadır. Ciğ olarak salata ve soslarda tuketilir. Naturel zeytiyağı yada extra extra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
*Bugun dunyanın en onemli kanser ilacı kopek balığı kıkırdağıdır. Kopekbalığından cikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Gunde 100 cl . zeytinyağı tuketimiyle kopekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50′ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hucreleri korur. Zeytinyağının icinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hucreler yenilerek kansere karşı hucreleri korur.

*Zeytin yağı uretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mumkun olduğunca az veya hic rafine edilmemişi kullanmaktır.

*Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve recinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır ilacların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir ilactır. *Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı ozellikleri olan losyondurda.

*Zeytinyağı, derinin folikullerine penetre olabildiği icin, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi cepecevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltır. Yemek oncesi veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını ortup alkolun işlemesini onleyeceği gibi, karışık ickilerin yol actığı sarhoşluğuda azaltır.

*Gastrit ve ulsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından cok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların calışmasını duzenler. Isıtılmış olsun yada olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ulsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek gecişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.

*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu onler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir..

*Sabah kahvaltıdan once alınan 1 veya 2 corba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice icin suyla karıştırılabilir). Basur şikayetlerini giderir.

*Anne sutundede bulunan E vitamini ve oleik asit iceriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere ozellikle yararlıdır.

*Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları uzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

*Yuksek tansiyonu duşurur; yaprakları ve dallarından cay yapılır. Taze yada kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, suzdukten sonra şeker ilave edrek 15 gun boyunca her sabah akşam sıcak icmek faydalıdır.

*Kan şekeri seviyesinin duşmesine yardım eder.

*Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı surulur veya 200 gr taze cicek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat ‘benmari’ icinde kaynattıktan sonra icindekileri suzup ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı surulerek kullanılır.

*Kotu kolesterol LDL’yi azaltırken, iyi kolesterol HDL’yi artırır. (Yuksek LDL kolesterolu seviyesine bağlı olarak yukselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdur.Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki duşuşun total veya LDL kolesteroldeki duşuş ile beraber olduğunu gostermektedir.)

*Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yukseltettiği iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yuksekliği coğunlukla LDL kolesterolundeki yuksekliğe bağlıdır. DYA ve hayvansal yağdan zengin diyetler HDL kolesterolu ve apo A-1 de de yukselmeye yol acar.