Sıcak hava, soğuk hava, deniz, ruzgar, boyalar saclarımızı yıpratmaya bunlardan bir tanesi bile yetip artabiliyor.Peki bu durumda sacımızı mı kestirmeliyiz? Buyuk paralar karşılığı bakımlar mı yaptırmalıyız ? Tabiki hayır! evimizde kendi yontemlerimiz ile bunların cozumu oldukca basit! İşte yıpranan sacları canlandırmak icin yapmamız gerekenler;
Problem 1: Guneşin sacınızı yakması
Tereddutsuz son 100 yıl icindeki en iyi sac stilisti Phillip Wilson, yaz aylarında sacın en buyuk duşmanının guneş olduğunu soyledi. Wilson, Bu evrensel bir sorundur. Guneş saca zarar verir dedi.
Saclarınızı yazın korumak icin SPF spreyler oneriliyor. Bu spreyin hem sacları koruduğunu hemde kanser riskini azalttığını belirtiliyor. Aynı zamanda yaz aylarında şapka kullanmakta saclarınızı guneşten korumak icin bir alternatif.
Problem 2: Yeşil saclar
Eğer yuzme havuzu duzenli bir şekilde devir daim olmuyorsa bazı metaller sacımıza sızabilir.
Ozellikle sarı golgeli saclarda hafif renk değişiklikleri olabilir. Klor bir kabustur diyor sac stilisti Wilson. Boyle durumlarda pH değeri 3.5 olan pH dengesini koruyucu urunler tavsiye ediyor. Bu urunler sacınızın renginin yeşile doğru donuşmesini engellemek icin bir bariyer oluşturuyor.
Yine de tedbirli olmak icin havuza ya da denize girmeden once sacımızı durulamamız oneriliyor. Eğer bu işlemi yaparsak temiz su saca bazı metal ve kimyasalların anında yapışmasını engelliyor.
Problem 3: Sacınızın Yapısını değiştirmek icin kimyasal kullanmakhttp://www.rujlu.com
Japonların guclendirici teknikleri, Afrikan-Amerikan saclar icin guclendiriciler, boyalar butun bu kimyasallar sacı zayıflatıyor. Eğer herhangi bir kimyasal kullanırsanız guneşle birlikte sacınızdaki yıpranma iki katına cıkıyor. Oyle ki nemden dolayı sacınızın kıvırcık olmasını engellemek icin kullandığınız urunler bile sacınızın zayıflamasına neden oluyor.
Sac stilisti Wilsonın başka bir duşmanı daha var; yuzde 6 oranında oksijenli su. İnsanlar bunu saclarına suruyorlar. Hatta unlulerde oksijen suyunu kullanıyor. Guneşte saclarının parlayacağını duşunuyorlar. Ona gore, bu saca zarar vermekten başka bir işe yaramıyor. Ust deride tahribata yol acıyor ve guneşte etkisini gosterince bazen onarılamayan zararlar meydana geliyor.
Problem 4: Sacınızın yapışması veya taranamaması
Saclarınızı sık taramanız saclarınızın gucsuzleşmesine neden oluyor. Saclarınızı ıslakken taradığınızda bazen bu saclarınızın kokunden kopmasına neden oluyor. O yuzden kalın dişli tarakları tercih edin ve kurutma makinesi ile sacınızı en yavaş ayarda kurutun.
Saclarınız hacimli ise, sacınızı bolumlere ayırarak parmaklarınızla bukleler verebilirsiniz. Birkac dakika kuruması icin bekleyin boylece fon makinasını da calıştırmaktan kurtulmuş olursunuz. Ya da sacınızı orebilir ve bu şekilde kurumasını bekleyebilirsiniz. Boylece doğal bukleler yaratmış olursunuz.
Saclarınızı havlu ile kurulamayın. Sadece hafifce kurulayın. Sacınızı havluyla her cevirdiğinizde sacınız biraz daha gucsuzleşiyor.
Lastik tokalar saclarınızı gucleştirir. Sacınızı her cektiğinizde, toplamaya calıştığınızda saclarınız zayıflar. Ayrıca cok sıkı at kuyruğu yapmakta zaman icinde saclarınızın yıpranmasına neden olur.
Saclarınızda kaynak varsa, yuzebilir, duş alabilir yada onlarla ne yapmak isterseniz yapabilirsiniz. Kaynakların uc ile altı ay kalması iyidir. Yazın sacınızın kırılmasını onlemek icin saclarınızı kestirebilirsiniz.
Problem 5: Sacınızı yanlış şeyler surmeyin
Hala, bazı insanlar saclarına besin maddeleri surmekte kararlılar. Limon suyu, bira, soğan suyu, zeytinyağı ve mayonez gibi yiyecekler bunlara birkac tane orenek. Wilsona gore test edilmiş profesyonel urunler kullanmak sacınız icin daha yararlı.