Balgam ; solunum yollarında iltihap ya da tahriş sebebiyle meydana gelen, oksurerek cıkarılan sumuksu salgdır.
Solunum organları (akciğer, bronşlar) hastalıklarında balgam onemlidir. Muayenesi ile hastalığın tabiatı ve yeri hakkında kesin bilgiler elde edilir.

Balgamın miktarı, hastalık cinsine gore değişir. Bazı hastalıklarda şiddetli oksuruğe karşılık az balgam gelir (tuberkuloz başlangıcı, kuru bronşit), bazı hastalıklarda ise pek coktur (kavernli tuberkuloz, bronşektazide). Rengi ve kokusu da hastalığın cinsi ve seyri ile değişir. Renksiz, saydam, kirli yeşilimtrak, sapsarı, yeşil, sarı olabilir.













Balgam, icindeki maddelere gore ceşitlere ayrılır:

a – Sumuksu Balgam yapışkan, cam gibi saydam, tukruk hokkasının dibine yapışan bir balgamdır. Bronşitin ve bazen tuberkulozun başlangıcında gorulur,
b – İrinli balgam, kopuksuz, irinden ibaret bir balgamdır. Solunum yollarının irinli bir hastalığında (ampiyem, bronşektazi, kronik bronşit) gorulur,
c – Sumuksu-irinli balgam, en cok gorulen bir balgamdır. Kronik bronşitte, tuberkulozda gorulur,
c – Seroz balgam, sulu kopuklu coklukla hafif kırmızı bir balgamdır. Akciğer odeminde gorulur.
d- Kanlı balgam, kanın fazla bulunduğu bir balgamdır. Solunum yolları damarlarının ceşitli aşınmaları sonucu (bronş ve akciğer damarları afetleri, ulser) kanın balgama karışması meydana gelir. Balgam bulgularının en tehlikelisi olan kan (hemoptizi) coklukla tuberkulozda gorulur. Tuberkulozun ilerlemiş devrelerinde buyucek kavernlerden gelen kan, hem coktur, hem de gelmesi uzun surer, Bazan da hastayı oldurecek kadar kan kaybına sebep olur.
e – fibrinli balgam, cam gibi saydam, yapışkan, kabın dibine yapışan bir balgamdır. Coklukla pnomonide gorulur.

Balgama, ilkin gozle bakılarak genel bir fikir elde edilir. Balgamın gerektiğinde mikroskobik muayenesi yapılarak, bakteriyoloji ve kimyanın sağladığı usullerle muayenesi yapılır ve icindeki maddelerin miktarları anlaşılır.

Mutlaka uzman bir hekime bizzat muayene olarak tedavi olmanız gerekmektedir.

Gecmiş olsun.

YENİ KONU!! Balgam Sokmek Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

BALGAM CIKARMA HAKKINDA BİLGİ
BALGAM CIKARMA: Trakea ve bronşların ic yuzunu orten mukozadaki salgı bezlerinden, gunde yaklaşık olarak 100 mi. kadar ıpukus yapısında bir salgı s algılanmaktadır. Bilindiği gibi solunum yollarının ic yuzunu orten mukozanın epitel hucrelerinde titrek tuyler bulunmaktadır. Bu titrek tuyler, buğday tarlasındaki başakların ruzgarla dalgalanması gibi dalgalanırlar ve uzerlerini ince bir zar gibi ortmekte olan mukus salgısını gırtlağa doğru iterler. Boylece herhangi bir toz ya da başka bir madde solunum yollarına kactığında bu mukusa takılır ve titrek tuylerin mukusa kazandırdıkları akıntı ile gırtlağa doğru taşınırlar. Gırtlağa taşınan mukus daha sonra yutağa (farinks) gecirilir ve buradan ya balgam biciminde tukurulur ya da yutulur. Hanımlar genellikle balgamlarım yutarlar, erkeklerse tukurmeyi yeğlerler. Gerek mukus salgısı ve gerekse titrek tuyler, solunum yollarının korunma onlemlerinden biridir.

Solunum yollarındaki iltihabi olaylar ve ceşitli tahrişler, değişik ozelliklere sahip ceşitli balgamların ortaya cıkmasına neden olurlar. Muko balgam: Yumurta akı gibi saydam bir balgamdır. Genellikle kucuk hava kabarcıkları iceren bu balgam ceşidi iltihabi ozellikler taşımaz. Akut bronşit, akut trakeit, bronşial astma ve diğer bazı hastalıklarda gorulur. Mukopurulan balgam: Sarı-yeşilimtrak renktedir. Iltihabi oğeler taşır. Kronik bronşit, tuberkuloz, akciğer apsesi, akciğer gangreni ve diğer bazı hastalıklarda gorulur.

Cerahatli balgam: Kirli sarı renkte ve tumuyle cerahattan oluşan bîr balgam turudur. Akciğer apsesi veya kangreni, bronşlara fistulize olmuş akciğer zarlarının cerahatli iltihapları [ampiyem] bronşlara fistulize olmuş akciğer lopları arası apseleri, tuberkuloz ve diğer bazı ağır cerahatli akciğer hastalıklarında gorulur. Pas renginde balgam: Zaturree (pnomoni) olaylarında akciğerlerdeki hava keseciklerine doluşan alyuvarlar burada parcalanırlar ve pas renginde, ici fibrinli yapışkan bir balgam biciminde atılırlar.

Seroz balgam: Kopuklu, mukussuz, sulu bir balgamdır. Akciğerlerdeki odem sonucu oluşur ve en sık sol kalp yetmezliğinde gorulur. Sol kalp yetmezliğinde akciğerlere gollenen kan, daha sonra burada bir odeme neden olur. Odem sıvısı, hava keseciklerine gecer ve buradan balgam biciminde atılır.Kan gollenmesi sonucu bir miktar alyuvar, odem sıvısıyla birlikte hava keseciklerine gecer ve burada parcalanır. Parcalanan bu alyuvarlar seroz balgama pembe lekeli bir gorunum kazandırırlar.