Ordu Universitesi Ziraat Fakultesi Tarla Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc.Dr. Metin Deveci, tarla bitkisi olan mısırdaki puskulun bir cok hastalığı tedavi edici ozelliğe sahip olduğunu soyledi.

Yrd. Doc. Dr. Deveci, 1980 yıllarına kadar Karadeniz'de bol miktarda yetiştirilen, ancak taban arazilerde bile fındık tarımının yaygınlaşması sonucu ekim alanları oldukca azalan mısır tarımının taban arazilerde yeniden yaygınlaşmasının bolge acısından yaralı olacağını kaydetti. Mısırın insanlar tarafından gıda olarak tuketilmesi ve hayvan beslenmesinde kullanılmasının yanında, mısır puskulu tıbbi amaclarla da kullanılabileceğini kaydeden Yrd. Doc. Dr. Deveci, "Mısır puskulunden yapılan cay, idrar yollarına, bobrek iltihaplarına, kalp odemlerine, romatizma ve gut hastalığına iyi gelmektedir" dedi.

Yrd. Doc. Dr. Deveci, "Mısır puskulleri, tozlaşma ve dollenme başlamadan once kesilir ve golgede iyice kurutulur. Kaynatılmış bir cezve suyun icerisine bir tutam mısır puskulu katılarak 5-8 dakika bekletilir ve daha sonra icilebilir. İdrar sokucu olarak kullanılmasının yanında, zayıflatma ve bedendeki yağı azaltma ilacı olarak da kullanılabilir. Mısır puskulu cayı, taş yapıcı idrar yolları hastalıklarında, kalp odeminde ve başka odemlerde olduğu kadar, bobrek iltihabı, mesane nezlesi, romatizma ve gut hastalığında da başarıyla kullanılabilir. Ayrıca, cocukların ve yaşlıların altını ıslatma problemlerini giderir ve bobrek sancılarının azalmasına yardımcı olur. Tum bu rahatsızlıklarda, gunde 3-4 defa mısır puskulu cayı icilebilir" ifadelerini kullandı.