Bilgisayarla yazarken ellerinize kramp giriyor mu? Ya da gozlerinizin yaşardığı oluyor mu? Bel ağrıları, baş ağrıları sık oluyor mu? İyi bir programcısınız ama beslenmeniz duzgun mu? Her zaman olduğu gibi bilincsizce yapılan davranışlar bilgisayar kullanımı sırasında da sağlık sorunları gorulmesine neden olabilir.
Bilgisayar cok gelişmiş bir arac olabilir ama coğu zaman hic de kullanışlı değildir. Bilgisayara verilerin klavye veya fare kullanılarak girilmesi gerekir. Ya da calışmanızın sonuclarını gormek icin surekli olarak monitore bakmak zorundasınız. Ustelik bunları yaparken saatlerce bilgisayar karşısında hareketsiz oturmanız gerekebilir. Bu arada bazı bilgisayar kullanıcıları yemeği bile unutabilirler! Dunyanın en guzel PC'si sizin olabilir ama doğru şeyleri yapmazsanız en sıradan ve can sıkıcı hastalıklara sahip olabilirsiniz.
Bilgisayar Sağlık Duşmanı Olabilir!
Bilgisayar teknolojisi cok gelişse de gelişim sadece fonksiyonlar ile sınırlı kalmakta. Orneğin PC'lerin kullanılmaya başlandığından bu yana dış gorunuşleri cok az değişmiştir. Yıllarca suren calışmalar ve milyarca dolarlık harcama ile gorunuşte bilgisayarların sadece hızı artmış gorunuyor. Şu anki teknoloji ile hic bir bilgisayara sadece sozle bilgi vererek bir işlem yaptıramazsınız. Bilgisayarların işlerimizi gormesi icin aslında sağlık acısından cok da uygun olmayan işler yapmalısınız. Orneğin saatlerce ekrana bakarak yazılar yazmalı, şekiller cizmeli ve calışmalarınızın sonuclarını da yine benzer bicimde bilgisayardan almalısınız. Boyle olunca bilgisayar işlerimizi kolaylaştırırken sağlığımızı goturuyor mu? Bilgisayar kullanırken sağlığınızı korumak icin bazı konulara dikkat etmelisiniz. Bilgisayar Karşısında Doğru Oturma Bicimi
Kişilerin vucut yapıları ve calışırken sık kullandığı araclar değişebildiği icin herkese uygun bir bilgisayar masası duzeninden soz edilemez. Fakat bazı temel kurallardan bahsetmek olanaklı. İlk olarak oturduğunuz koltuğunuzu doğru secmelisiniz. Yuksekliği ayarlı, sırt icin desteği olan yumuşak minderli ve dayanıklı bir koltuk almalısınız. Bu tip koltukları buro mobilyaları satan mağazalarda bulabilirsiniz. Sert ve ayarlı olmayan bir koltukta uzun sure oturmak şiddetli bel ve boyun ağrılarına neden olabilir. Koltuk seciminden sonra eğer yoksa bir bilgisayar masası almalısınız. Normal calısma masaları coğu zaman bilgisayarlar icin kullanışlı değildir. Orneğin bilgisayar monitorunun gozunuzden biraz aşağıda ve tam karşınızda bulunması gereklidir. Ayrıca klavyenin dik oturduğunuz zaman kollarınız dirsekten 90 derece kıvrıkken ellerinizle aynı hizada ve tam karşınızda olması gereklidir. Ayrıca klavyenin on tarafında ellerinizi destek olarak koyabileceğiniz bir boşluk olması uygun olur. Bilgisayar kullanırken gereken fare, telefon ve printer diğer araclar da masa uzerinde kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde olmalıdır. Bilgisayar kullanırken sık olarak yazı okumanız gerekirse yazıları bir askı ile tam onunuze koyup monitoru biraz yana almalısınız. Monitorunuzun pencereden veya diğer ışık kaynaklarından uzak olması gereklidir. Ayrıca monitorunuzun rezolusyonunu yazıların kolayca okunacağı bir ayara ve yenileme hızını titreşme olmayacak bir hıza ayarlanması gereklidir.
Bilgisayar Kullanırken Yapmanız Gerekenler
Bilgisayar karşısında dik olarak oturun. Yazı yazarken klavyedeki tuşlara fazla guclu olmayan bir bicimde dokunun. Fareyi yumuşak bir bicimde tutun. Yazı yazarken kollarınızı ve elinizi bir yere dokundurmayın. Kollarınızı ve parmaklarınızı ancak yazma işlemi yapmadığınız zaman dinlendirin. Uzun sureler calışmayın ve sık sık aralar verin. Calışma surenizi planlayın. Hergun belli surelerle calışın ve ara verin. Boylece surenin sonuna doğru işlerin sıkışmasını engellemiş olursunuz. Calışmanız sırasında beslenmenizi aksatmayın. Duzenli olarak spor yapın ve stressle başetme yollarını oğrenin. Gebelik, romatizma ve şeker hastalığı gibi bazı durumlar bilgisayar kullanımınızı etkileyebilir. Boyle durumlarda sağlık profesyonellerine danışmayı ihmal etmeyin.
Tekrarlayıcı Hareketlere Bağlı Bozukluklar
Parmak, el bileği ve dirseğinizin bilgisayar kullanırken yaptığı kucuk ve tekrarlayıcı hareketler ozellikle el bileği hizasında bozukluklara neden olabilir. Bu hastalıkta el bileği icinden gecen sinir ve tendon denilen kasların kemiğe yapıştığı dokular zedelenip sıkışır. Bu durumda elde uyuşukluk ve ağrı, başparmak hareketlerinde ve el sıkma gucunde azalma ortaya cıkar, el becerisi bozulur. Bu rahatsızlığın tedavisi icin bir ortopedi uzmanına danışmalısınız.
Goz BozukluklarıUzun sure bilgisayar karşısında calışmak gozlerde de bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Boyle durumlarda en sıklıkla goz cevresi ve başta ağrı, gozlerde yorgunluk hissi, yanma, batma ve kızarıklık gorulebilir. Yakınmalar daha cok gunde 4-6 saatten fazla bilgisayar karşısında calışan, ozellikle gozlerinde miyopi veya astigmatizm kusurları olan kişilerde sık gorulur. Bilgisayarla calışmanın gozlerde kalıcı bir etkiye neden olmadığı bilinmektedir. Fakat gundelik yaşamda pek sorun oluşturmayan astigmatizm gibi kusurlar bilgisayar karşısında rahatsızlıklara neden olabilir. Yanma, batma, kızarıklık, sulanma gibi yakınmalar monitore bakarak calışan kişilerde goz kırpma sayısındaki belirgin azalmaya bağlı olabilir. Ekranın gozlerden 50 - 70 cm. uzakta ve goz hizasından biraz aşağıda bulunması yorgunluk yakınmalarının azalmasını sağlayabilir. Gozle ilgili yakınmaların azaltılabilmesi icin oncelikle iyi bir goz muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca calışma sırasında sık ara vermek ve aralarda orneğin pencereden uzak nesnelere bakmak goz sağlığı acısından onemlidir.
Bel, Baş ve Boyun AğrılarıBu bolgelerde ağrı oldukca sık gorulen rahatsızlıklardır. Hatta iş guc kaybına ve sağlık hizmeti alma acısından şirketlere ve devletlere oldukca buyuk yuk getirmektedir. Bunların bilgisayar kullanımı ile ilgili olarak sıklıkla uzun sure hareketsiz kalma, stress, uygun olmayan duruş bicimi gibi nedenlerle ortaya cıkarlar. Kas, kemik, sinir ve damarların aşırı gerilme ve uygun olmayan duruş bicimlerine bağlı olarak şekil bozuklukları bu tip hastalıkları yaratabilir. Bu rahatsızlıklar olduğu zaman ihmal etmeden oncelikle bir ortopedi uzmanına muayene olmalısınız. Ortopedi uzmanı tarafından oncelikle bu hastalıkların vucuttaki bir yaspısal bozukluğa bağlı olup olmadığı araştırılır. Orneğin bel ağrıları bel kemiğine bağlı şekil bozuklukları nedeniyle oluşabilir. Bazen de bu ağrıların nedeni bulunamaz ve psikolojik kokenli olduğu duşunulur. Bu tip ağrılar da hasta kişilere psikolojik yardımla yokedilebilir.
Bilgisayar Kullanımı ve Sağlık
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bilgisayar Kullanımı ve Sağlık