

Hepatit A virusu (HAV) fekal ve oral yollardan bulaşır. Kontamine sular sık rastlanan bir enfeksiyon kaynağıdır. HAV gol sularında 4 haftaya kadar enfeksiyoz olma ozelliğini korur. Kulucka suresi 14-15 gundur. Parenteral bulaşma istisnadır. Yaşam standardının yukselmesi ve hijyen koşullarının iyileşmesine bağlı olarak toplumun kontaminasyonu gectiğimiz on yıllar icinde onemli olcude azalmıştır. Hepatit A'ya karşı antikorlar 18 yaşın altındakilerin % 5'inden azında, ve 70 yaşın uzerindekilerin % 75'inden fazlasında bulunur.
TANI
Antijen: Hepatit A virusu, prodrom doneminde dışkıda gosterilebilir. Kanda genellikle gosterilemez cunku aşikar hastalık doneminde virus replikasyonu sona ermiştir. Bu nedenle soz konusu antijen icin dışkıda veya kanda yapılan elektron optik veya immunolojik testler bilimsel calışmalar dışında endike değildir.
Antikorlar: IgM sınıfı spesifik antikorlar infeksiyon sonrasında 14 gun daha saptanabilir. IgM sınıfı antikorlar birkac gun sonra ortaya cıkar. Bir kural olarak, IgG ve IgM sınıfı antikorlar aynı zamanda gosterilir. Bunlar mevcutsa ve hepatitin klinik kanıtları varsa, varlığı hepatit A'yı gosteren IgM sınıfı antikorlar icin bir test yapılır.
KLİNİK GİDİŞ
Olguların % 99'dan fazlasında hepatit A 3 ay icinde spontan olarak iyileşir. Olguların % 0.1'inden azında fulminan hepatit gorulur. Sarılık, olguların % 90 kadarında vardır. Yuzde 95'inden fazlasında transaminaz eğrileri bir zirve yapar ve hızla normale doner. Fulminan hepatitten sonra gurultusuz bir karaciğer sirozu gelişebilir.
TEDAVİ
Spesifik tedavi yoktur. Fulminan hepatitte yoğun tıbbi tedavi endikedir. Komplike olmayan olgularda medikal zeminde kesin yatak istirahati gerekli değildir. PROFİLAKSİ
Endemik bolgelere seyahat edenler icin aktif aşılama ile profilaksi yapılabilir. Başlangıcta 1ml enjeksiyonu takiben 2-4 hafta ve 6-12 ayda enjeksiyonlar uygulanır. Aşılamanın başarı oranı %95'in ustundedir. Gamma globulin preparatları ile pasif inokulasyon (0.1 ml/kg vucut ağırlığı veya 5.0 ml im) bugun nadiren endikedir. Enfeksiyon ortaya cıkmış olduğundan ev koşullarında bu uygulama genellikle başarılı olmaz. Bulaşmayı onlemek icin hijyen koşullarını duzeltici onlemlere derhal uyulması onerilir. Hijyen onerilerine sıkı bir şekilde uyulması ve aktif aşılama en iyi profilaksidir.