Bobreklerimiz, idrarı kandan ayırarak kanı temizleyen organlarımızdır. Nefrit adı verilen bobrek iltihabı hastalığı bobreklere surekli olarak hasar verir. Tedavi olunmayan vakalarda olum riski mevcuttur.
Bobrek İltihabı Belirtileri
En bariz belirtiler boğur ağrısı ve ateştir. Boğur iki yan tarafımızda, kaburga kemiklerimizin hemen altında kalan boşluğa verilen isimdir.

Diğer belirtiler şunlardır:

Karın ve sırt ağrısı
İdrarda yanma
Bulanık renkli, balıksı kokulu, bazen de iltihaplı ve kanlı idrar
Sık idrara cıkma isteği
Bobrek İltihabının Nedenleri
Bobrek iltihabına genelde E. Coli adlı bakteri neden olsa da kan dolaşımında bulunan herhangi bir başka tur bakteri veya virus de bu hastalığa neden olabilir. Bobreğe ulaşan bu zararlı canlılar bobrek iltihabına neden olabilirler. Bobrekler uc temel yolla iltihap kaparlar:









İdrar Yolu
Dışarıdan gelen bakteriler idrar kanalı boyunca yukarı cıkarak bobreğe ulaşırlarsa bobrek iltihabına neden olabilirler. Beden temizliğine ve ozellikle tuvalet ortamı temizliğine dikkat etmemek boyle bir netice verebilir.

Tıkanma
Bobrekten duşen taşlar veya idrar yolunda buyuyen bir tumor idrar yolunu tıkayabilir. Bu durumda aşağı yonde olan idrar akımı sekteye uğrar. Sonucunda artan bakteri yoğunluğu ile birlikte bobrek iltihabı oluşabilir
Kan Dolaşımı ile Taşınma
Vucudun herhangi bir noktasında oluşan iltihap (enfeksiyon) kan dolaşımı sistemine dahil olarak vucutta başka bir bolgeye taşınabilir. Bobreklere taşınırsa ve yeterli yoğunluğa ulaşırsa bobrek iltihabına neden olabilir.

Bobrek İltihabının Tedavi Yontemleri
Antibiyotik Tedavisi
Henuz cok ilerlememiş bobrek iltihabı vakaları ağız yoluyla alınan antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastalığa yol acan bakterinin turu biliniyorsa doktorunuz almanız gereken antibiyotik turunu nokta atışı tespit edebilir. Turu bilinmiyorsa geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi uygulanır.

İlerlemiş vakalarda hastayı hastaneye yatırmak gerekebilir. Antibiyotik damar yoluyla verilir.

Dolaylı Nedenlerin Tedavisi
Bobrek iltihabının nedeni bobrek taşı veya tumorse, once bu sıkıntıların giderilmesi gerekir. Cerrahi operasyon, radyoterapi-kemoterapi veya hastalığın ihtiyac duyduğu diğer tekniklerle dolaylı nedenler tedavi edilir. Sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanır.

Temizlik
Bakterilerin idrar yolundan yukarı cıkmasını onlemek icin temiz olmak gerekir. Ozellikle tekrarlayan (kronik) bobrek iltihabı vakalarında tuvalet alışkanlıklarına ve tuvalet ortamına eğilmek gerekir. Gerekli gorulen noktalarda hasta eğitilir.

Nefrostomi
Bobrek iltihabının antibiyotik tedavisine yanıt vermediği durumlarda nefrostomi ve ureteral double j kateter (vb.) uygulamalarla idrar boşaltımı sağlanır.

Bobrek iltihabında hastanın su kaybı azaltılmadır. Bunun icin hasta;

Bol su tuketmeli,
Tuz icermeyen diyet uygulamalıdır.