Doktorlar bu sendromu, ilk olarak 1967 yılında, ani solunum problemleri ve akciğer yetmezliği rahatsızlığı bulunan 12 kişinin tedavisi sırasında buldular. Bu hastaların hepsinin goğus rontgenlerinde de benzer parcalı lekeler goruldu.


Bu hastalık, ilk olarak yetişkin solunum sıkıntısı sendromu olarak adlandırıldı. Bununla, soz konusu sendromun bebeklerde gorulen benzer turdeki akciğer rahatsızlıklarıyla karıştırılmaması hedefleniyordu. Fakat sendrom, 1 yaş ve uzeri cocukları da etkilediği icin, artık sadece akut solunum sıkıntısı sendromu olarak adlandırılıyor. Akut kavramı, aniden veya yeni ortaya cıkan anlamına gelmektedir.
Akut solunum sıkıntısı sendromu, akut akciğer yaralanması sendromu, akciğer odemi gibi isimlerle de bilinir. Gecmişte akciğer tutulması ve akciğer şoku olarak da adlandırılmaktaydı.
Akut solunum sıkıntısı sendromu, akciğerin kandan hava alıp verdiği noktada, fonksiyonunu uygun olarak yerine getiremeyecek şekilde zarar gormesi durumunda aniden ortaya cıkan ve hayatı tehdit eden bir hastalıktır.
Akut solunum sıkıntısı sendromunun belirtileri nelerdir
Akut solunum sıkıntısı sendromunun belirtileri, akciğerde hasara neden olan olayın hemen sonrasında gorulebilir, ancak genellikle saatler veya gunler sonra ortaya cıkar.
Akut solunum sıkıntısı sendromu uc aşama ve belirti ile tanımlanır.
Hızlı nefes alma
Ciğerlerinize yeterince hava cekememe hissi
Organ yetmezliği ve hızlı kalp atışı, duzensiz kalp ritmi, zihin bulanıklığı ve aşırı yorgunluk
Akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olan olaya bağlı olarak, başka belirtiler de ortaya cıkabilir. Mesela sendroma neden olan şey zaturre ise, belirtiler goğus ağrısı ve ateş şeklinde kendini gosterir.
Akut solunum sıkıntısı sendromu, bir tıbbi acil durumdur. Sizde bu sendroma ait belirtiler bulunuyorsa, acil servisi arayın. Cunku ağır oksijen kaybı, hicbir tedavi yapılamadan olume yol acabilir.