Genellikle sonbahar ve kış aylarında sıkca gorulen oksuruk, bircok hastalığın da habercisi olabiliyor. Sıklıkla soğuk algınlığı, ust solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan oksuruk, ozellikle sigara icen kişiler de balgamlı olarak gorulur.Oncelikle, oksuruğun neden kaynaklandığı bilinmeli ve bilincsizce ilac veya oksuruk şurubu kullanılmamalı diyoruz. Cunku, herşeyden once, oksurerek solunum yollarının temizlenmesi engellenmiş olacaktır.


Bunyeleri daha zayıf olduğu icin, bebeklerde ve cocuklarda oksuruk şikayeti daha sık gorulur. Bebeklerde ve cocuklarda oksuruk tedavisi daha ozenle yapılmalı ve bilincsiz ilac kullanılmamalıdır.
Bol sıvı almak, bulunulan ortamdaki havanın kuru olmamasına ozen gostermek, boğazı yumuşatacak bitki cayları icmek oldukca faydalıdır diyoruz ve oksuruğe iyi gelen bitkileri şoyle sıralıyoruz.
Oksuruğe İyi Gelen Bitkiler :
Ihlamur : Ter ve balgam sokucudur. Kronik oksuruğu de keser.
Nane : Grip, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir, oksuruğu keser.
Ebegumeci : Ust solunum yollan nezlesi ile bronşitte goğsu yumuşatıcı; balgam sokturucu ve oksuruğu kesicidir. Bu bitki bulantıları ve kusmaları da keser.
Yaban eriği : Ezilip şekerle kaynatıldığında oksuruğu yok eder.
Andız otu : Bu bitkinin kokunu ezip balla karıştırıldığında oksuruğunuz kalmaz ve balgamınız sokulur.
Ardıc : Taze olan meyvelerini ezip ve sulu bir kıvama getirdiğinizde oksuruğu keser.
Boğurtlen : Meyveleri oluşmadan yapraklarını toplayın ve golge bir yerde bekletin. Bunun şurubunu yapın ve icin. Kanı temizleyecek ve oksuruğe iyi gelecek.
Gelincik : Bu bitkinin ciceklerinden şurup elde edebilirsiniz. Bu sayede hem oksuruk gıcığınız gidecek, hem de ağrı kalmayacak.
Kırmızı yaban mersini : Yapraklarından elde edilen şurup oksuruğe iyi gelir.
Meyan koku : Bu bitkinin de şurubu oksuruğe cok faydalıdır.
Papatya : Oksuruk, sinuzit, soğuk algınlığı, bronşit, ateş, ağız ve cilt enflamasyonlarında kullanılmaktadır.
Cam Filizi : Cam filizlerinin ucundaki duğme gibi yumru kısımlar su ile kaynatılıp, şeker katılarak ılık olarak icilirse grip, soğuk algınlığı ve oksuruğe iyi gelir.
Fesleğen : Oksuruğu keser. Hazımsızlığı giderir. Baş donmesini durdurur.
Cuha ciceği : Goğsu yumuşatır, balgam sokturur ve oksuruğu keser. Astım ve bronşitte yararlıdır. Terleticidir.