Kemik erimesi, zaman icerisinde kemiklerin kalsiyum kaybına uğrayarak daha zayıf ve kolay kırılabilir hale gelmesidir.
Kemik erimesi, bel ve sırt ağrıları, omurgada kırıklıklar olması, boyda kısalma yaşanması, el bileklerinde oluşabilen kırıklıklar, kaburga ve kalca kemiklerinde oluşabilen kırıklar, sırtın kamburlaşması ve omuzlarda yuvarlaklaşma oluşmasıdır.


Kemik erimesi, oldukca ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Zamanında onlem alınmadığı takdir de sakatlıklara hatta olume sebebiyet verebilmektedir.











Kemik erimesinin en onemli risk faktoru, sigara, alkol ve kafein tuketimidir. Eklem rahatsızlıkları, kalsiyum ve D vitamini eksikliği, hormonal hastalıklar, astım hastalığı ve hareketsiz yaşam da diğer risk faktorleridir.
kemik-erimesi-korunmaAncak, korunmak icin gerekli tedbirleri aldığınız takdirde, kemik erimesi onlenebilir bir hastalıktır.





Kemik erimesinden korunmak icin, oncelikle, bol bol guneşlenmeli ve dengeli beslenmek gerekir. Kemiklerin asıl yapısını proteinler ve kalsiyum oluşturduğu icin,
Gerekli olan kalsiyum ihtiyacını, sut ve sut urunlerinden, sebzelerden, kuruyemiş ve baklagillerden,
Gerekli olan protein ihtiyacını ise, hayvansal gıdalardan, yumurta, balık ve baklagillerden temin edebilirsiniz.
D vitamini kemik erimesine karşı olmazsa olmaz bir şart. D vitaminin en onemli kaynağı ise guneş ışığıdır.


Vucudun hareket gucunu sağlayan kasların guclenmesi icin duzenli olarak spor yapmanız gerekmektedir.
Bu arada, kahve ve kola gibi kafeinli iceceklere son vermeli, hazır yemekler, işlenmiş gıdalar ve katkı maddelerinden kacınmalısınız.
Sigara ve alkolden uzak durarak, gunde, en az iki bardak sut icerek kemik erimesine karşı kendinizi koruyabilirsiniz.





Kısaca soylemek gerekirse, kemik erimesini ciddiye alarak duzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemeli, ozellikle de hazır gıdalardan uzak durarak doğal gıdalar ile beslenmeye calışılmalıdır.
Ozellikle, kadınlarda, menopoz donemi, kemik erimesi icin başlangıctır.