Tedavi ile astımdan kurtulabilir miyim?
Uygun bir tedaviyle astımlıları normal yaşamlarına dondurmek mumkundur. ŞikÂyetleri cocukluk cağında başlayan astımlıların bir kısmı, erişkin yaşlarda tamamen iyileşebilmektedir. Ancak hastalar genellikle hastalıklarıyla birlikte yaşarlar; kendilerine onerilen tedavi ve tavsiyelere uydukları surece de onemli bir sorunları olmaz. Fakat tedavi kesildikten bir sure sonra, şikayetler yeniden ortaya cıkar.

Nasıl ki bir hipertansiyon hastası, tuzsuz diyetine uyup ilaclarını aksatmaksızın aldıkca tansiyonu yukselmeden yaşar; ancak diyetine ve ilacına dikkat etmezse problem ortaya cıkarsa, astımlılar icin de durum benzerdir. Yani bazı insanlarda tedavi, astımı yok etmeyip baskılar. Duzenli tedavi ile astımı baskı altında tutulan kişi, adeta astımı olmayan biri gibi normal bir hayat surdurebilir. Baskı ortadan kalkarsa yani tedavi kesilirse, er veya gec sorunlar tekrar başlar.
Astım tedavim ne kadar surecek?
Bu soruya standart bir cevap vermek mumkun değildir. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra, tedavi yavaş yavaş azaltılır ve bazen tamamen kesilebilir. Kesildikten bir muddet sonra şikÂyetler yeniden ortaya cıkarsa, tedaviye tekrar başlanılmalıdır. Uzun yıllar boyunca ya da omur boyu ilac kullanmak gerekebilir.
Astım nasıl tedavi edilir?
Astım; hasta, hekim ve hasta yakınlarının (anne, baba, eş ve oğretmen gibi) işbirliği ile tedavi edilebilir. Bu işbirliği olmaksızın, sadece doğru ilacların recete edilmesiyle gercek bir tedavi uygulanmış olmaz. Tedavi uzun surelidir. Bu surecte hasta hekimine guven duymalı, sorunu olduğunda ona kolayca ulaşabilmeli, hekimin tavsiyelerine uymalı, ilaclarını usûlune uygun şekilde kullanmalı ve duzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdır. Hastanın, mutlaka konunun uzmanı bir hekimin kontrolunde olması gereklidir. ‘Hastalık yok, hasta vardır’ ozdeyişi, astım icin cok gecerlidir. Sonuc almak icin, astımı bildiği kadar hastasını da tanıyan; hastanın mesleğini, ev ve işyeri koşullarını, almakta olduğu tedaviyi, gecmişte yaşadıklarını, onceden gorduğu tedavileri ve bunlara alman cevaplan, hangi ilaclara hangi dozlarda ne oranda yanıt verdiğini bilen ve hastasının ihtiyacı olduğunda kolayca ulaşabileceği bir hekimin desteğine ihtiyac vardır. Astımlı hastanın boyle bir hekim tarafından sahiplenilmesi, astım kontrolu icin cok onemlidir.
Hasta ve yakınlarının tedavideki işbirliği nasıl sağlanır?
Bu, hekimin hastasını eğitmesiyle elde edilebilir. Hasta, kendi hastalığını tanımalı ve onunla başa cıkmayı oğrenmelidir. Hasta eğitimi, sadece hastalık hakkında bilgi vermekten ibaret olmayıp, bu durumla baş edebilmek icin gerekli her turlu bilgi, beceri ve cesarete sahip kılınma surecidir. Bu surec, belirli bir zaman dilimi icinde tamamlanmış olmaz. Aksine hasta ile hekimin her goruşmesinde ilerleyen, gelişen bir olaydır.
Astımlı hasta hangi konularda eğitilmelidir?
Astım nasıl bir hastalıktır? Tetik faktorler nelerdir ve bunlardan nasıl korunulur? Kriz anında ne yapılması gerekir? Hangi ilaclar, nasıl, hangi aralıklarla ve ne kadar sureyle kullanılmalıdır? Ne zaman kontrole girmek gerekir? Hekim ne zaman aranmalıdır? Sprey ilacları nasıl kullanılır? Pefmetre nasıl kullanılır? Hastalığının seyrinde ortaya cıkan iyi veya kotu yondeki dalgalanmalar nasıl anlaşılır ve buna gore tedavide ne tur değişimler yapılması gerekir? Astımlı hasta hangi işlerde, hangi koşullarda calışabilir; hangi sporları, nasıl yapabilir?
Hasta tum bu konularda, hem bilgilendirilmeli hem de uygulamalı olarak beceriler edinmelidir. Ayrıca hastalığına rağmen normal bir yaşam surebileceği, krizleri onleyebileceği ve tedavi olabileceği, hastalığı dolayısıyla bireysel amaclarından vazgecmemesi gerektiği konularında cesaretlendirilmelidir.
Sadece hastayı eğitmek yeterli midir?
Hayır. Hasta yakınlarını da eğitmek gerekir. Orneğin astımlı bir cocuğu olan anne babanın eğitilmesi cok onemlidir. Evde sigara icmemek, ev ortamını cocuğun durumuna gore duzenlemek gibi gorevler onlara duşer. Hatta cocuğun oğretmeni bile bu konuda bilgilendirilmeli, orneğin okulda bir kriz geliştiğinde ilk mudahaleyi nasıl yapacağını bilmelidir.