Son zamanlarda migren ve kabızlık tedavisinde de uygulanmaya başlayan botoks gorulduğu gibi sadece estetik amaclı kullanılmıyor.


Botoksun kabızlığa faydası nedir?
Tıb dilinde "anal fissur" anlamına gelen makatta kaşınma,ağrı,kanama gibi sorunlara yol acan kucuk bir catlak veya yırtık tedavisinde kullanılır.Genelde yuzeysel olarak başlayıp hızla iyileşen catlaklar zaman zaman derinleşir.Bu durumda hastalık kronik hale gelir.Makat ic kısmındaki kalınlaşma ve direnc artışı catlağın ana nedenidir.Yani ic kasların gevşememesi ya da kasılı kalması catlağın iyileşmesini engeller.









Bu problemin nedeni beslenme değişikliği,ishal,kabızlık,diyetteki lif oranının azalması gibi faktorler neden olabilir.Son zamanlarda populer olan tek tip beslenme şekillerine dayalı olan protein diyeti gibi diyetler yuzunden bircok kişide bu tur problemler oluşmaktadır.Catlakların belirtileri kalın bağırsak kanseri ve sindirim sistemi hastalıklarınınkileriyle benzerlik gosterebilir fakat kansere donuşmezler.



Genel olarak kozmetik amaclı uygulanılan botoks 1994 yılından beri catlak problemlerinde de kullanılmaktadır. Catlak olan bolgenin ic kasının iki yayına enjekte edilerek uygulanır.Bu uygulamadan sonra hasta gunluk yaşantısına devam edebilir.Uygulamadan sonra bolgede 2-6 ay icinde gecici felc oluşur ve bu sure icinde oluşan gevşeme ile sorun giderileceği icin yırtık vucut tarafından iyileşir.Uygulamadan sonraki ilk 30 gun icinde hastanın şikayetleri duzelmezse ya da yarı yarıya azalmazsa ikince kez botoks uygulaması yapılabilir.İkinci tedaviden sonra da başarılı olunmaz ise ameliyat onerilebilir.



Pratik yontemler:
Oturma banyosu: Makat catlağı ya da yırtığı tedavisinde sıcak su icinde gun icerisinde 5-6 kez yapılan oturma banyosu oldukca yararlıdır.Bazı durumlarda bu uygulamanın paketlenmiş buz ile art arda yapılması makat bolgesindeki ağrıyı hafifletmekte oldukca etkilidir.
İlaclar: Kronik kabızlık problemi olan kişilerde ilaclar işe yarayabilir.Ancak tedavi gelişi guzel yapılmamalı ve mutlaka doktor kontrolunde uygulanmalıdır.
Merhemler: Diltiazem,kortizon,nitrogliserin,cinko oksit,lidokain gibi maddeler iceren kremler faydalı olabilir.


Onemli bilgiler:


Hastalar ozellikler lif bakımından zengin beslenmeliler.20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerinde ortalama almaları gereken lif miktarı; kadınlarda ortalama 25 gram, erkeklerde ise 40 gram olmalıdır. Sindirim duzensizliklerinin oluşmaması icin de bu miktar gunde 50 gramı aşmamalıdır.


Hastalığın oluşumunu engellemek icin gunluk en az 8-10 bardak su icmek faydalı olacaktır.
Hasta diyetine dikkat etmediği zamanlarda yırtık var catlağın yuzde 30-50 oranında tekrarlandığı gozlemleniyor.Bakliyat,tahıl,pirinc,arpa,soya fasulyesi,buğday,meyve ve sebzelerden dengeli şekilde tuketilmesi kabızlık ile mucadelede oldukca etkilidir ve bağırsak hareketlerini artırır.
Bağırsakların duzenli olarak calışması icin spor faydası oldukca buyuktur.Ozellikle yuruyuş bu konuda yarar sağlar.
Kahve ve alkolden mumkun olduğunda uzak durulmalıdır.