Beslenmeyle ilgili araştırmalar bir dizi cok etkili meme kisti tedavisi keşfetti, bunların hicbir yan etkisinin olmaması ve kişinin genel olarak sağlığını iyileştirmek gibi ilave faydaları var. Bu meme kisti olan yaşları yirmiyle elli arasında, menapoz oncesi kadınların yuzde otuzuyla ellisi icin iyi haber. Coğu meme kisti durumunda ilk korkulan kanserdir ama bu kistler iyi huyludur, hormonlar ve beslenme değişiklikleriyle de ilişkidir.


Coğu durumda meme kistleri menapozdan sonra kaybolur, cunku oluşmaları hormon seviyelerindeki dalgalanmalarla bağlantılıdır. Ceşitli buyukluklerde hassas, yumuşak, sık sık ağrılı, hareketli kistler olarak kolayca tespit edilebilir; en cok adetten onceki ve sonraki haftada belirginleşir. Meme kanseriyle ilgili korkulardan kurtulmak icin her ay kendi kendine meme muayeneleri yapılabilir. Ultrason veya kızıl otesi meme taramasında bir yumru tespit edildiğinde de telaş etmeye gerek yoktur cunku coğu yumrunun iyi huylu olduğu gorulur. Boyutu birden artan ve adet dongusuyle değişmeyen yumrular fark ederseniz, aşırı ağrınız veya normal olmayan cilt sorunlarınız varsa derhal doktorunuzla goruşmelisiniz.
Meme kistlerinin bir dizi olası nedeni vardır. İyot, B6 vitamini, E vitamini, koenzim Q10 ve yağ asidi eksiklikleri hastalığa katkıda bulunur. Et, sut urunleri, işlenmiş şeker ve sağlıksız yağlardan oluşan bir beslenmenin de meme kistleriyle ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Yuksek yağ ve karbonhidrat tuketimi ostrojen seviyesini yukseltir, bu da meme ağrısına katkıda bulunur. Aşırı kilolu kadınların başka zorlukları daha vardır, cunku depolanmış yağ ostrojen uretir.
Ağır işleyen bağırsaklara ve aşırı calışan bir karaciğere yol acan diyetler meme kistlerinin oluşumuna katkıda bulunur. Haftada ucten az bağırsak hareketi olan kadınların meme kisti riski beş kat fazladır. Karaciğer, hormonların parcalanmasından sorumludur, duzgun şekilde calışmazsa ostrojen vucutta birikebilir ve meme kistlerine katkıda bulunabilir. Diğer nedenler arasında stres, bağırsak zehirlenmesi, hareketsizlik, uyuşturucu ve alkol, aşırı kafein tuketimi, zayıf bağışıklık sistemi, yiyeceklerdeki kimyasallar, duzensiz adet kanamaları ve bastırılmış duygular vardır.
İyot eksikliğinin meme kistleriyle bağlantılı olduğunu gosteren calışmalar yenidir. İyot tedavisi normal tiroid seviyeleri olan hastalarda meme ağrısını ve kist buyukluğunu azaltmıştır. İyot eksikliği olan meme dokusunun, sonucta sertleşen kucuk kistler meydana getirdiğine inanılıyor. İyotun kistik meme hastalığını tersine cevirdiği ve kistli alanları normal boyutlarına dondurduğu gorulmuştur. Esmer su yosunu cok iyi bir iyot kaynağıdır. Su yosunundaki iyotun egzersiz sırasında yağ yakma ve daha fazla zindelik gibi sağlığa bircok faydası vardır.
Pişmemiş meyve ve sebzeler, tam tahıllı urunler ve fasulye turleri gibi doğal kaynaklardan lif oranı yuksek bir beslenme vucutta artan ostrojenin elenmesinde etkilidir. Turpgiller familyasından sebzeler (lahana, karnabahar, bruksellahanası ve brokoli gibi) ostrojenin meme dokusuna bağlanma yeteneğini zayıflatır. Meme sağlığına iyi gelen yiyecekler keten tohumu yağı, sarımsak, lahana, biberiye ve zerdecaldır. Karaciğere iyi gelen ve vucudu zehirli maddelerden arındıran soğan, pırasa, havuc, karalahana, pancar, limon, kereviz, karnabahar ve brokoli gibi yiyecekler yiyin. Kabızlığı onlemek ve lifli yiyeceklerden yararlanmak icin bol bol su icin. Duzenli egzersiz dolaşımı iyileştirecek ve vucudun toksinleri atmasına yardımcı olacaktır. Yararlı detekleyiciler arasında B vitamini karışımları, E vitamini, selenyum, koenzim Q10, karahindiba, akşamsefası yağı ve devedikeni bulunur.
Terleme onleyicilerden kacının cunku bunlar, toksinlerin ter bezleri aracılığıyla atılmasını engeller ve memelere doğru boşalmalarına neden olur. Paraben icermeyen doğal deodorantları secin cunku bunların meme kanseriyle bağlantıları vardır.