Ofermod - Tiamtu Albumu Kritiği

2008, black metal acısından boydan boya verimli bir yıl oldu. Fransa, Norvec, İsvec kapışmasını Finlandiya, İtalya, Belcika ve sair ulkeler de elinden geldiğince takip etti ama gel gor ki sınavdı, okuldu, tezekti, b*ktu derken pek fazla yazıp cizemedik bu olaylar hakkında. Ozru borc bilirim bu konuda. Herkesin işi gucu var tabi okuyanı, calışanı, internet kafeden takılanı, kendi sitesini acıp yazı yazanı.. Bin bir ceşit insan var dimi. Ozgun olsun bizim olsun, yazının başı sonu araklanmasın diyerek bitiriyorum bu saplama girizgÂhı. Anlayana tabi bunlar.

İsvecli ekstrem iş kotarıcısı Ofermod’un daha once bir Ep sini kritik etmiş aşırı derecede uşengec ve bir o kadar da kallavi bir grup olduğundan bahsetmiştim. Sorun kimdeydi bilinmez suca cok meyilli Michayah kişisi vokalist Nebiros haricindeki elemanlara yol verip tum enstrumanları da kendisi calarak albumu kaydetmeyi başarmış. Muhtemelen albumu kaydettikten sonra tekrar iceriye girmiştir. Shiva (diğer nickiyle Necromorbus) kişisinin de bu yol verilen elemanların arasında olması hayret verici.

Black metalin yukselen ve tepeye oynayan şirketlerinden Norma Evangelium Diaboli’in elinden gecen album 8 klas parcadan oluşuyor. Takır takır kazıyıp, kaosa vermiyor ortamı hicbir şekilde bunu baştan soyleyeyim. Tum parcaları orta tempoda seyreden albumde alt kısma her daim vuran kroslar ile yer yer basit ve değişken davul partisyonları cok iyi doşenmiş. Alt yapı gereği uzun uzun gerdirilen bol balgamlı vokaller cok harika olmuş. Daha giriş parcası Tiamtu’den, Glorior Belli’nin son donem işlerini gectiğini rahatca soyleyebilirim. Mukayese benim işim.
Pralayic Withdrawal, catchy denemeyecek ancak akılda kalıcı rifflerle bezenmiş kafasına gore cok değişkenlik gosteren bir parca. Bol bol kazımalar tempo yukseliş ve inişleri mevcut. Ancak yine yola gelip mid-tempoya karar kılıyor parca. Kazımanın ustune yerleştirilen rituel kokan vokaller gereksiz geldi. Bazıları bayılacaktır.
Death Cantata alelade bir iş. Eu Angelion ise grubun eski işlerine benzemekte. Uzun sure vokalsiz gidip sağlı sollu saldıran parca grubun toyluğunu atıp kin olsun, garez olsun diye takır takır anlamsızca kazımaktan vazgectiğinin en guzel ispatı olmuş. Birazcık daha şuurlu yapınca bir şey kaybedilmiyormuş değil mi? diye sormak isterdim elemana. Bravo dedim bu parcaya gectim sonrakine. Dreaming in the Veins of Kingu. Black metal değil aslında bu parca yapısı gereği ancak ilerleyen kısımlarda toparlıyor.
Tophetian Cleansing- Furnace of Moloch en az ismi kadar iblisce bir parca. Kafa koparmalı, şeytanlı meytanlı, kapşon takan yuzu gozukmeyen siyah giyinmiş adamlı sahnelerde cok iyi gider bu. Geyik değil yahu sahiden oyle.
Khabs Am Pekht pascası şimdiye kadar 3. Kez kaydedilmiş bir parca. Grubun gelişimini, produksiyon ve muzisyenlik kalitesindeki artışı olcmek icin olcu alınacak bir parca. Zaten video klibi cekildiği haberi sitemizde yazılmıştı ve hepinizin izlediğini bildiğimden(!) fazla yorum yapmıyorum bu parcada. Klas bir iş. Son parcamız Maasseh Nechushtan. Bir album ancak boyle bitebilirdi. Album boyunca devam eden tempodan farksız şekilde ancak tuyleri diken eden fısıltıları, boğurtuleri ve tırmalayan gitarları ile muazzam bişr kapanış olmuş. Dinleyin dinletin.