Duruşları normal olmayan ve egzersiz yapmayan insanlarda, eklem kapsulleriyle bağlar aşırı gerilir ve gevşer. Omurga eklemleri uzerine binen yuk artar. Doğal duruşları bozulur. Sonuc; ağrı ve erken donemde yıpranmadır.
Ozellikle beldeki eğriliğin artması ve belin cukurlaşması, eklem yuzeylerinin birbirine yaklaşmasına ve birbiri uzerinde kaymasına sebeb olur. Bu da eklem kapsulunu gerer ve belde sık gorulen ağrılara sebeb olur.
Bel bolgesi, 5 bel omurundan oluşur. Bu omurların arasında 5 adet disk vardır ve omurganın en geniş yuzeye sahip diskleridirler. Bu disklerin gorevi yuk taşımak ve omuriliği korumaktır. Disk uzerine gelen kuvvet postur (duruş) ile yakından ilişkili olup, sırtustu yatar durumda 25 kg iken, eğik oturur pozisyonda 250 kg’a kadar cıkmaktadır
Bel Eğitiminde Neler Yapılabilir?
Vucut posturunun duzeltilmesi.
(Postur, insanın duruş bicimidir)
Belin fonksiyonunu sağlıyan tum kaslarda yeterli gucun yeniden elde edilmesi.
Gunluk yaşam aktivitelerinde uygun posturun ve bunu devamlı korunmasının oğrenilmesi.
Gunluk yaşam aktivitelerinde beli zorlamadan eğilme, kaldırma, itme, cekme, donme ve oturma hareketlerinin nasıl yapılacağının oğrenilmesi.
Bel ağrısına katkıda bulunan butun psikososyal, mesleki ve kişisel emosyonel faktorlerin araştırılması ve ortadan kaldırılması gereklidir.
Bel Ağrısında Egzersizin Onemi Nedir ?
Egzersizler bel ağrısında tedavinin onemli bir parcasıdır. Egzersizin etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Gevşemeyi sağlamak,
Ağrıyı azaltmak, spazmı cozmek.
Zayıf kasları guclendirmek.
Spinal dokularda (belde) mekanik yuklenmeyi azaltmak.
Vucudun genel fiziksel uyumunu artırarak olası zorlanmaları onlemek.
Posturu duzeltmek.
Omurganın mobilitesini artırmak.
Denge ve koordinasyonu artırmak.
Orta hızla tekrarlanan hareketler spesifik dokuların, ozellikle disklerin beslenmesini artırır.
Kısa surede işe donuşu sağlar.
Ayrıca egzersizler sıkıntı ve depresyonu azaltarak, kişide bir gevşeme ve rahatlama sağlamaktadır.
Bel Sağlığı Eğitiminde Ne Gibi Kurallara Dikkat Edilmelidir ?
Bel ağrısından yakınan kişilere bel eğitimi icin bazı onerilerde bulunabiliriz.
Hareketsiz kalmayın. Yetersiz hareket, vucuttaki doku ve organların gereği gibi beslenmesini duzenleyen, yaşam icin onemli metobolizma olaylarını olumsuz yonde etkiler. Yeteri kadar hareket etmeyen organizmada, belli vucut bolgelerinin beslenmesi aksar ve bolizma artıklarının vucut dışına atılması azalır. Yetersiz hareketin en onemli olumsuz sonucu, kas ve kemiklerin zayıf kalmasıdır.
Hareketli olmak, tum vucut fonksiyonlarını canlı tuttuğu gibi, aşınma, yıpranma ve kuvvet yitirilmesini de onler. Tum eklemler gibi, omurga disklerinin beslenmesi de emme-basma tulumba mekanizmalarıyla gercekleşir. Bu yuzden surekli oturmak veya ayakta durmak bel hastası icin sakıncalıdır. Vucut pozisyonunun sık sık değiştirilmesi, omurganın kemik yapısının ve disklerin daha iyi beslenmesini sağlar, dolayısıyla vaktinden once aşınıp yıpranmasını onler.
Bel ve sırtınızı dik tutun. Omurga icin en rahat ve uygun olanı bel ve sırtın duz durduğu pozisyondur. Guclu bel ve karın kasları, belin duz durmasını kolaylaştırır. Bu nedenle de duzenli egzersiz gereklidir.
Kotu duruş sırtta kamburluğu, belde de ic cokukluğu artırır. Erken donemde kalıcı kambur oluşur.
Yerden bir şey alırken one doğru eğilmeyin, comelin. Omurganın en cok zorlandığı pozisyonlardan biri, gergin dizlerle one eğilip yerden bir şey almaktır. En iyisi comelmektir. Bu durumda omurga duz duracağı icin cok daha az zorlanır.
Sizin icin ağır cisimleri kaldırmayın. Ağır kaldırmak, belin alt bolgesindeki diskleri zorlar. Sık sık bel ağrısından yakınanlar, kesinlikle ağır yuk taşımamalıdır. Eğer ağır bir yuk taşıma zorunluluğu varsa, eldeki eşya olabildiğince vucuda yaklaştırılarak, hatta dayanarak goturulmelidir.
Taşıdığınız ağırlıkları ikiye bolun ve vucudunuza yakın tutun. Bu şekilde omurgaya binen yuk eşit dağılacağı icin diskler tek yonlu zorlanmayacaktır.