Genel sağlık acısından olduğu gibi bel sağlığı icin de sporun ve sağlıklı iken yapılacak egzersizlerin onemi buyuktur. Bel, sırt ve karın adelelerini guclendirmek icin gerekli olan spor ve hareketlere omur boyu devam edilmelidir. Ancak bel fıtığı gelişmesine zemin hazırlayabilecek veya bizzat neden olabilecek mucadele sporları yerine, yuzme, yurume ve bisiklet surme gibi sporlar tercih edilmelidir. Yuzlerce egzersiz hareketi icerisinden de rastgele hepsini yapmak yerine belirli hareketlere oncelik tanınması gerektiğini duşunduğumuzden, bele fazla yuk bindirmeyen ve gelişmekte olan bir bel fıtığının ilerlemesine neden olmayacak en emniyetli altı adet hareketi sizler icin sectik. Hikayesinde daha once gecirilmiş bir bel rahatsızlığı bulunan veya bel fıtığına muhtemelen aday olan kimselerin kendileri icin emniyetli olan bu hareketleri yapmaları faydalı olacaktır. Ancak egzersizler yapılırken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır:
Egzersizler; havası temiz bir ortamda (Hava musaitse evde pencereler acılabilir) altında sunta veya tahta bulunan halı veya battaniye gibi sert bir zeminde yapılmalıdır. Yumuşak veya deforme olabilen yataklar uzerinde egzersiz ve spor yapılmamalıdır.
Bel fıtığı rahatsızlığına yakalananlar hastalığın ağrılı doneminde bu hareketlere başlamamalı, istirahati tercih etmelidir. Şikayetler gectikten sonra doktora danışılmalı ve egzersizlere ondan sonra başlanmalıdır.
Egzersizlere başlanınca ilk gunden itibaren cok cabuk bir iyileşme beklenmemeli, sabırla hareketlere devam edilmelidir. Hareketlerin sayısı ve tempo gun gectikce yavaş yavaş artırılmalıdır. Başlangıcta aşırılığa kacarak daha kotu bir duruma duşulmemelidir.
Konunun uzmanı olan doktor başka şekilde tavsiye etmemiş ise ilk bir ay her hareket gunde beş defa yapılmalıdır. Daha sonra her ay hareketler beşer beşer artırılarak egzersizlere devam edilmelidir.
Ani ve zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalıdır. Sizin icin sectiğimiz aşağıdaki altı ceşit egzersiz risksiz olup, daha cok bunlar tercih edilmelidir.
Hareketler esnasında veya sonrasında normalde mevcut ağrının artmaması gerekir. Bu yuzden egzersiz sonrası, şiddetli ve 15 dakikadan fazla suren bir rahatsızlık ortaya cıkarsa doktora danışılmalıdır.
Rahatsızlık bir saatten fazla suruyorsa o hareket egzersiz programından cıkartılmalıdır.
Bel fıtığı ameliyatı olanlar operasyonun uzerinden uc hafta gecmeden egzersizlere başlamamalı, daha sonra başlayarak her hareketin sayısını yavaş yavaş artırmalıdırlar.
Bu bilgiler haricinde hastanın kafasın da herhangi bir soru oluşursa, uzman doktor hic tereddut etmeden hemen aranmalı ve yanlış bir iş yapmaktansa konunun doğrusu uzman hekimden oğrenilmelidir.
Sonuc
Butun bu yazıp cizdiklerimizi kısaca ozetlememiz gerekirse, goruluyor ki onemli olan sağlığımız konusunda bilgilenerek gerekli tedbirleri onceden almak ve hastalığa hic yakalanmamaktır. Bunun icin de bel sağlığı ile ilgili olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz tavsiyelere henuz sağlıklı donemde iken riavet etmeye başlanmalıdır. Ancak butun bunlara rağmen bel fıtığına yakalanmama diye bir garanti soz konusu değildir. Cunku burada dış faktorlerin yanında kişilere ait faktorler de onemli rol oynarlar.
Diğer taraftan bel fıtığına yakalanmış olmak herşeyin sonu demek değildir. Sonucta bel fıtığı, ameliyat gerekse de gerekmese de uygun ve yeterli bir tedavi ile iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Onun icin bir kişide bel ve/veya bacak ağrısı varsa, hic vakit kaybetmeden doktora muracaat edilmelidir. Neticede hasta, doktor ve bu olayda rol alan herkes uzeri ne duşeni bilimsel olarak hakkıyla yerine getirmeli ve riskler en alt duzeye indirilmelidir
bel egzersizleri
Sağlık0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- bel egzersizleri