Hangi cilt hastalıkları lazer ile tedavi esilebilir?
Lazerler derideki yuzeyel damarsal anomalilerini, portwine stain, derideki kılcal damar genişlemelerini hemanjiomları, varisleri, piyojenik granulom, kaposi sarkomu ve bir cok damarsal hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Argon, APTD; KTP, kripton, Copper bromid, Pulse dye lazer ve Nd YAG lazerler bu durumları tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. CW Argon lazerler yuksek bir spesifik olmayan ısı hasarı yaparak iz bırakabildiklerinden yerlerini sarı ışıklı quasi-CW ve pulse lazerlere bırakmıştır.
Pulse lazerler damarsal hastalıkların tedavisinde ilk secenektir, cunku etkinlikleri iyi ve yan etkileri minimaldir. 5-10 mm gibi geniş başlığa sahip olup, geniş alanları kolaylıkla tedavi edebilme ozelliğine sahiptirler. Operasyon sonrası yaygın purpura (morarma) 1-2 hafta kadar surer ve bazen gecici renk değişiklikleri olabilir. Kabuklanma, deride doku değişiklikleri ve yar izi nadiren oluşabilir.
Yeni geliştirilen V-beam ultralong pulsedır ve de yuksek bir enerjiyi uzun bir surede hedef doku olan damarlara ulaştırır ve aynı seviyede bir damar hasarı oluşturur. Eski pulse dye lazerlerdeki purura (morarma) yan etkisi daha duşuktur. Dinamik soğutma sistemi sayesinde yuksek enerji kullanılmasına rağmen uygulama konforlu, guvenli ve etkilidir.
Quasi_CW lazerler ile etkili sonuc verirken, derin yara izi oluşturabilirler. Oldukca sık gorulen yan etkiler hafif kızarıklık, odem ve gecici kabuklanmadır.
Lazer olmayan intense pulsed light cihazları da(IPL) damarsal hastalıkları tedavi etme icin kullanılabilir.
Ciltteki renk değişiklikleri ve doğmeler
Melanine (deriyi boyayan pigment (boya) maddesi ) duarlı ve yuksek enerjili QS lazerler derideki bir cok renk değişikliliğini azaltır veya tamamen ortadan kaldırır. ciller, doğum lekeleri, bazı doğumsal kahverenkli ve mavi benler, Ota/Ito nevusleri (benleri) Becker nevusleri(benleri) lazer ile tedavi edilebilir. Short pulse olan lazerler enerjilerini etkin bir şekilde melanin iceren melanozom denen organellere iletirler ki bunlar melanosit denen pigment hucreleri icinde bulunurlar ve de deriye rengini verirler. Lazer tedavisinin başarısı melaninin derinliğine ve lekenin tonuna gore değişir.
Yuzeyel yerleşen pigmentler kolay tedavi edilirken, derin pigmentli durumlarda long pulse lazerlerletedaviye ihtiyac duyulur. ozellikle koyu tenli kişileri tedavi ederken kalıcı beyaz lekelerin kalabileceği goz onunde tutulmalıdır.
Gorunumu sıradışı olan her turlu ben ya da lekeye lazer tedavisi yapılmadan once biyopsi alınmalı ve mikroskop altında patolojik inceleme yapılmalıdır. Doğuştan olan kahverenkli benlerin lazer ile tedavisi tartışmalıdır. Lazerlerin uzun sure kullanımının melanom denen cilt kanserini tetiklediğine dair bir bilinmsel veri olmamasına rağmen bu riskin oldukcaduşuk olduğu duşunulmelidir.
QS lazer sistemleri secici olarak dovme boyasını deriye zarar vermeden harap eder. Haraplanan melanin pigmenti daha sonra lokosit ve makrofaj dediğimiz hucreler tarafından deriden uzaklaştırılır. Lazerlerin secimi boyanın rengi, derinliği ve kimyasal yapısına gore değişir. 2-10 arasında seans gerekebilir. Sarı, turuncu ve yeşil renkli dovmelerin tedavisi daha zordur.
Siyah: QS ruby, alexandrite or Nd:YAG
Mavi yeşil: QS ruby, alexandrite
Sarı, turuncu, kırmızı: QS Nd:YAG or PDL
Diğer lazer tedavilerinde olduğu gibi bu tedavilerde de renk değişiklikleri, derin yara izleri oluşabilir.
Epilasyon
Lazer tedavisi aşırı kıllanma (hirsutizm)ı durumlarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Lazer tedavisi koyu renkli kılları kolaylıkla ortadan kaldırır, bu kılların yeniden cıkması 3-6 ayı alabilir. cok sayıda tedavi seansı bolgelere gore değişen oranda gerekebilir. İğneli epilasyona gore bu yontem daha az ağrılı ve hızlıdır. Yan etkiler nadirdir, fakat tedavi edilen alanlara yakın bolgelerde ince tuylerde artış ve uzama olduğu bilimsel yazılarda yayınlanmıştır.
Long pulse diod, alexandrite, ruby ve Nd:Yag lazerler ve lazer olmayan IPL ışığı tedavi de kullanılabilir.
Yuz kırışıklıkları, skarlar ve guneş hasarları
Yuzde lazer resurfacing yapmak icin yuksek enerji, pulse suresi ve scanneri bulunan lazerler kullanılır. Pulse Co2 ve erbium:YAG lazerler yuz kırışıklıkları, sivilce izlerive guneş hasarına bağlı gelişen bulguları azaltmak veya ortadan kaldırmak konusunda başarılıdır. Yuksek enerjili pulse ve scannerli lazerler diğer yuz yenileme tedavilerine gore genellikle tedavide altın standart oluştururlar. Co2 tedavisi olan hastalarda tipik % 50 oranında bie iyileşme olur. Ameliyat sonrası ağrı, hassasiyet, kırmızılık, şişlik ve derin yara izi kalabilir. hassasiyet ve kızarıklık birkac ayda gecer.
Herpes gibi ikincil deri enfeksiyonları (yani ucuğun operasyon sonrası alevlenmesi yara iyileşene kadar soz konusu olabilir. Koyu renkli kişileri tedavi ederken uzun suren veya kalıcı olabilen renk değişikliklerinin olabileceği goz onunde bulundurulmalıdır.
Erbium:YAG lazerlerin Co2 lazerlere benzer etki ve yan etkileri vardır. Yan etkilerine ve uzun iyileşme zamanlarına rağmen bu lazerler iyi kullanılırlarsa mukemmel sonuclar oluştururlar.
Son zamanlarda dermatolojide non-ablatif soyma yapmayan lazerler derinin orta tabakası olan dermiste bir yenilenmeye yol acmaktadır. Non ablatif lazerler dermisteki kollajeni yuzeyde herhangi bir hassasiyet oluşturmadan ısıtırlar. Deri uzerindeki hucrelere zarar vermesi soğutma sistemlerine bağlıdır. Derideki yenilenme icin cok sayıda tedaviye ihtiyac vardır.
ALINTI