Kulak kaşıntısı gıdıklayıcı ve kaşındırıcı bir hisle beraber kulağımızda surekli bir kaşıma ihtiyacı doğurur.
Kaşınma bolgesinde kızarıklık, şişkinlik, ağrı, pullanma ve yara izi ortaya cıkabilir. Kaşıma, belirtileri gecici olarak hafifletse de uzun vadede daha fazla kaşıntıya ve enfeksiyona yol acabilir. Coğu kaşıntı durumlarında bolgeyi kaşımaktan kacınıp iyileşmesi icin sabır gostermek gerekir.

Kulak Kaşıntısı Neden Olur?
Enfeksiyonlar
Kaşıntı bir kulak enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Dış kulak yolu iltihabı bu enfeksiyonların en yaygın turlerinden biridir ve genellikle yuzuculerde yuzmeden sonra ya da suya bir şekilde maruz kaldıktan sonra kulak icinde kalan nemden dolayı gorulur. Bu yuzden yuzucu kulağı olarak da adlandırılır.













Bocek Sokmaları, Deri Alerjileri ve Yaralanmalar
Kulak kaşıntısının diğer nedenlerinden bazıları bocek sokması, deri alerjileri ve kulak yaralanmalarıdır. Yaralar iyileşme aşamasında genelde kaşıntıya neden olur. Yaygın bir cocuk hastalığı olan su ciceği kırmızı kabarcıklarla beraber yoğun bir kaşıntıya yol acar. Egzama, deri alerjileri, uyuz ve sackıran gibi rahatsızlıklar kaşıntının diğer kaynaklarıdır.

Besin Alerjisi
Ani,yoğun ve olağan dışı kaşıntı durumlarında doktora danışılmalıdır. Ciddi bir besin alerjisiyle aniden ortaya cıkan kaşıntılar yoğun bir kaşıma ihtiyacı doğurur.Bu tur bir kaşıntı nefes almayı zorlaştıran, şişliğe ya da cıbana, bayılmaya ve kusmaya neden olan ciddi bir anafilaktik reaksiyonun belirtisi olabilir ve acil bir tıbbi mudahaleyi gerektirebilir.

Kulak kaşıntısının tum nedenleri şu şekilde gosterilebilir:

Alerjik Nedenler

Belirli yiyecekler
Kozmetikler, boyalar ya da deterjanlar
Elastiki, lateks ya da kaucuk malzeme iceren endustriyel kimyasallar
Kuyumculukta kullanılan metal malzemeler
Zehirli sarmaşık ya da meşe ağacı
Bocek ısırması ya da sokması
Bulaşıcı (enfeksiyoz) Nedenler

Su ciceği
Kulak enfeksiyonu
Sackıran
Streptokok boğaz ağrısı (bakteriyel enfeksiyon)
Mantar enfeksiyonları
Deri Hastalıklarından Kaynaklanan Nedenler

Egzama (genelde alerjik reaksiyonlarla ortaya cıkan ciltte dokulmeler)
Norodermatit (nedeni bilinmeyen yoğun kaşıntıya yol acan cilt sorunu)
Sedef hastalığı (kuru,pullu,gumuşi deri bolgelerine yol acan kronik cilt hastalığı)
Diğer nedenler

Aşırı sıcak ya da soğuk
İlaclar
Stres
Kulak Kaşıntısının Tedavisi
Kulak kaşıntısının nedenlerine gore bircok tedavi yontemi uygulanabilir.

Antihistamin İlaclar
Kulak kaşıntısına ozelikle sezonluk alerjilerin neden olduğu durumlarda vucut alerjene karşı histamin salgılar. Bazı insanlar da belirli şampuanlara, boyalara ya da diğer bakım urunlerine karşı alerji gosterebilir. Semptomları ortadan kaldırmak icin histaminlere karşı etki gosteren antihistamin ilaclar kullanılır ve kulak kaşıntısı engellenir.
Mumsu Madde Uretimi İcin Zeytinyağı
Ozellikle yuzuculerde kulak kanalında fazla ya da eksik mumsu madde uretimi gorulebilir. Bunu tedavi etmek icin pamuk uclu bir cubuk yardımıyla kulak kanalına bir damla zeytinyağı uygulanır. Aşırı miktarda mumsu madde bazen duymayı gucleştirebilir ve hasta kulağının tıkandığı hissine kapılabilir. Eczacılarda mumsu maddeyi azaltan ve dışarı atılmasını sağlayacak ilaclar bulunmaktadır. Daha şiddetli durumlarda ise mumsu maddeyi cıkarmak icin doktora başvurulmalıdır.

Mantar Onleyici İlaclar
Yuzucu kulağı vakalarında kulak icinde biriken nemden dolayı mantar enfeksiyonları ortaya cıkabilmektedir. Bu durumlara meyilli insanlar kulak icini kuru tutmalı ve antifungal (mantar onleyici) ilaclar kullanmalıdır.

Kulak İcinin Yıkanması
Bazı vucut bolgelerinin kızarmasına ve derinin tahriş olmasına neden olabilecek koşullar aynı şekilde kulağı da etkileyebilir. Bu koşullar seberoik dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi rahatsızlıklar olabilir. Sedef hastaları duymada azalma, kulak kanalının bloke olması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Boyle durumlarda kulak icinin yıkanması icin doktora başvurulmalıdır.

Kulağı Ilık Suyla Yıkamak
Bocek ısırmaları ya da boceğin kulak icine kactığı durumlarda kulak kaşıntısı ortaya cıkabilir.Kulağı ılık suyla yıkayarak bocek oldurulup, kulak dışına atılabilir.

Enfeksiyonlar icin Antibiyotik İlaclar
Bircok durum tıbbi mudahale gerektirmeden duzeltilebilir. Semptomları tedavi etmek icin vucudu soz konusu cilt probleminden ya da probleme neden olan enfeksiyondan kurtararak kaşıntıya cozum bulunabilir. Bazı doktorlar sorunu ortadan kaldırmak icin hidrokortizon ve antibiyotik iceren damlalar tavsiye eder. Antibiyotik enfeksiyona neden olan bakteriye etki ederek enfeksiyonu ortadan kaldırır.

Sirke ve Alkol Solusyonu
Bazen ceşitli geleneksel yontemler de az ya da orta şiddetteki enfeksiyonlarda kulak kaşıntısı icin care olabilmektedir. Bir miktar sirke ve alkol solusyonu kulağa surulur ve daha sonra durulanır. Bu gunde iki seferden fazla uygulanmamalıdır cunku fazla uygulanması durumunda kulağın kuruması ve semptomun daha da kotuleşmesi durumuyla karşılaşılabilir.

Bazı Yağlar
Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı da etkili geleneksel yontemlerdendir ve bazı durumlarda kulak damlalarının yerini alabilmektedir.Sarımsak yağı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukca etkilidir.

Kulak Kaşıntısını Engellemek İcin Alınacak Onlemler
Kulak kaşıntısına meyilli bireyler semptomların gelişimini engelleyici belirli onlemler alabilir. Duştan once kulak girişlerini tıkamak icin kullanılacak bir miktar pamuk kulak icine sac, sabun ya da fazla su kacmasını engelleyecektir. Yuzuculer de bir şapka ya da sac bandı kullanarak kulakları kuru tutabilir ve bakteri ve mantarlara olan hassasiyeti azaltabilir.

Yaşamsal Risk Taşıyan Ciddi Belirtiler
Bazı durumlarda, kulak kaşıntısı acil servise danışılması gereken ciddi başka belirtiler de gosterebilir. Boyle durumlarda 112 acil gibi acil danışma hatları kullanılmalıdır. Hayati tehlike sinyalleri verebilecek belirtiler şunlardır:

Bayılma ya da tepkisizlik gibi bilinc seviyesinde ve zihinsel uyanıklıkta değişiklik
Nefes darlığı, nefes almada zorlanma ya da solunum yetmezliği, hırıltılı solunum ve boğulma gibi problemler
Ani yuz, dudak ya da dil şişmesi
Boğazda daralma ya da sıkışma