reflu oksuruk yaparmı geniz akıntısı oksuruk yaparmı faranjit sinuzit sinuzit oksuruğu
Oksuruğun, baş ağrısı ve donmesine, idrar kacırma, kas ağrılarına, halsizliğe, fıtıkların belirginleşmesine, kas yırtılmalarına ve kan tukurmeye yol acabileceği uyarısında bulunuldu.

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, oksuruğun boğazı ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir refleks olduğunu soyledi. Oksuruğun solunum yollarını da ilgilendiren bir problemin işareti olduğunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, “Oksuruk tedavisi icin ABD’de her yıl 600 milyon dolar harcanmakta” dedi.


Oksuruğun hastalıklara gore farklılıklar gosterebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, nezle ve soğuk algınlığına bağlı olan oksuruğun, balgamlı veya kuru olabileceğini kaydetti.

Yuksek ateş, burun akıntısı, oksuruk ve sıkıntılı solunumun zaturre gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini bildiren Prof. Dr. Yorulmaz, oksurukle birlikte kotu kokulu ve sarı, yeşil renkli burun akıntısı, baş ağrısının ise sinuzitin belirtisi olduğunu soyledi.

Solunum yollarına yabancı cismin kacmasının da oksuruğe yol actığını kaydeden Prof. Dr. Yorulmaz, şoyle konuştu:
“Soğuk algınlığında veya sinuzitlerde oksuruk genellikle yatarken artar. Hasta sabah kalktığında oksurerek balgamını temizlemeye calışır. Uzun suren oksuruk coğunlukla bronşit, zaturre veya astımda gorulur. Ev icindeki maddeler de oksuruğe yol acabilir. Orneğin evde komur, gaz yağı, tup gaz gibi yakıtlardan cıkan gazlar, sigara dumanı, evdeki camaşır suyu, amonyak, boya gibi kimyasal maddeler, halılar, toz, nem ya da alerjiye yol acan evcil hayvanlar oksuruk nedeni olabilir.”

AKUT VE KRONİK OKSURUKLER
Prof. Dr. Yorulmaz, akut oksuruğun sıklıkla nezle, grip, sinuzit, farenjit, bronşit gibi viruslere bağlı solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya cıktığını, alerjik nezle, sigara dumanı, solunum yoluna yabancı cisim kacmasının da akut oksuruk nedeni olabileceğini soyledi.

Kronik oksuruğun ise 3 haftadan uzun surduğunu ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, geniz akıntısı, astım, kronik bronşit, gastroozofagial reflu, bazı tansiyon ilacları, kalp yetmezliği, solunum yolu kanserleri, gırtlak hastalıkları, tuberkuloz, bazı kulak hastalıkları ve ruhsal sorunların da kronik oksuruğun nedeni olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yorulmaz, oksuruğun kusmaya yol acabildiğini ve solunum yollarını tahriş ederek hastanın iyileşmesini geciktirdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yorulmaz, baş ağrısı ve donmesine, idrar kacırmaya, kas ağrılarına, halsizliğe, fıtıkların belirginleşmesine, kas yırtılmalarına ve kan tukurmeye de neden olabilen oksuruğun, bol sıvı tuketimiyle kontrol altına alınabileceğini kaydetti.

Ev havasının nemlendirilmesi gerektiğini, bitki cayları veya boğaz pastilleri ile boğazı yumuşatmanın faydalı olacağını belirten Prof. Dr. Yorulmaz, boylece gıcık ve oksuruğun azalacağını soyledi.

Doktorun tavsiye etmesi halinde oksuruğu kesici ilacların kullanılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Yorulmaz, “Sigara icmeyin ve sigara icilen ortamda bulunmayın. Burun tıkanıklığını gidermek icin serum fizyolojik, buğu gibi zararsız yontemler kullanılabilir” dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz, ateşsiz, solunum gucluğu yaratmayan hafif bir oksuruğun evde alınan onemlere rağmen 3-4 gunde gecmediği takdirde doktora gidilmesi gerektiğini sozlerine ekledi.