Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde seyrettiği donemlerde, vucutta elektrolit dengesinin bozulmasına neden olan aşırı sıvı kaybına karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.

Ozel bir hastanede gorev yapan kardiyoloji uzmanı Dr. Cem Heper, nem oranının yuzde 50'den az olculduğu ortamlarda 21-29 derece arasındaki hava sıcaklıklarının, sağlık acısından en ideali olduğunu soyledi. Bu değerlerin ustundeki sıcaklıklarda ceşitli rahatsızlıkların ortaya cıktığını belirten Heper, bunların başında da aşırı sıvı kaybı, sıcak krampları, sıcak bitkinliği, sıcak carpması ve termojenik anhidrozun (kırgınlık, ateş, titreme) geldiğini vurguladı.

Havanın kuru olduğu ortamlarda terin hızla buharlaşmasının vucuttaki ısının azalmasını sağlayarak, yeterli soğutmayı oluşturduğunu ifade eden Heper, nemli ortamlarda ise terin buharlaşması ve vucuttan ısının uzaklaştırılmasının zorlaştığını anlattı.

Aşırı sıcaklardaki sıvı kaybının yaratacağı sakıncalara karşı vatandaşları uyaran Heper, şoyle konuştu:''Sağlıklı kişilerdeki aşırı sıvı kaybı, vucutta elektrolit dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bu durum, beyin odemi ve kalp aritmileri dahil olmak uzere bircok organı etkileyecek sorunlara yol acabilir. Aşırı sıvı kaybı ayrıca bobrek yetmezliği konusunda da tehlike yaratır. Şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybında su icerek sorunun cozumlenmesi mumkun olmadığından, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekiyor. Cocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları icin cok daha dikkatli ve tedbirli davranmak gerekiyor. Ayrıca, cocuklar su ihtiyaclarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri icin bunu akılda tutup bol bol su icirmekte fayda var.''