Haklarında cok spekulasyon yapılmasına rağmen aspartam ve asesulfam K turevi tatlandırıcılar sağlığa kimyasal olarak zarar verdiklerine dair somut kanıt yoktur ve pratik olarak hic kalori icermezler.

Bu maddeler, aralarında kolalı iceceklerin de bulunduğu cok sayıda urunde yapay tatlı tadını oluşturmak icin kullanılırlar. Yapay tatlandırıcıların ilk ortaya cıkışı şeker hastalarının kullanımı amacıyla olmuştur. Fakat zaman icinde artan şişmanlığı ve buna care arayan şişmanları fark eden endustri onunde duran kocaman pastayı kacırmamış, sanki zayıflamanın yolu yapay tatlandırıcılardan gecer gibi sayısız “diyet-layt” yapay tatlandırıcılı urunu kullanıma sunmuştur. Gunumuzde bir suru şişman, koca bir hamburger menusunun icindeki patates kızartmalarına mayonez dokerken kilo almayayım diye de layt kola icmektedir.

Yapay tatlandırıcıların en buyuk zararı yapay bir guven duygusu oluşturmalarıdır. Bu urunu tuketenler sağlıkları icin iyi bir şey yaptıklarını duşunup gerisini boş vermeyi kendilerinde hak gorurler.

Bunun yanında tatlı isteğini bastırmak icin bol miktarda tuketildiklerinde, o an icin fayda sağlasalar da daha sonra ortaya cıkacak tatlı isteğinin şiddetini arttırırlar. Cunku beden kullanılanın yapay mı yoksa gercek mi olduğunu anlayamadığından ne kadar cok tatlı yerseniz daha sonra o kadar cok istersiniz. Doğru olan elden geldiğince yapay yada gercek tatlı tadından kacmaktır. Boylece kısır donguyu kırar ve ne kadar az yapay yada gercek tatlı yerseniz daha sonra o kadar az istersiniz.