Tatile cıktığı andan itibaren işe doneceğini duşunup 'işe başlamaya şu kadar kaldı' diye takvimi kolluyorsanız, donduğunuzde tatil depresyonuna girebilirsiniz, dikkat!..


Psikiyatrist Doc. Dr. Kemal Sayar, tatil depresyonuyla karşılaşmamak icin gun boyunca keyif alınan ve yıl icinde yapmaya fırsat bulunamayan aktivitelere ağırlık verilmesi gerektiğini soyluyor...

* İdeal bir tatil sizce ne kadar sure olmalı ve kişiler bu surecte yılın yorgunluğunu uzerinden nasıl atmalı?
Tatil surecinde yorgunluğumuzdan arınmak isterken aynı zamanda işimizden ve calışma hayatımızdan da soğumayacağımız bir dengeyi sağlamamız gerekir. Bu nedenle tatil suresinin cok kısa olmaması gerektiği gibi, cok da uzun olmamalıdır. Ortalama iki haftalık tatil sureci bu anlamda yeterlidir.

UYKU DUZENİNE DİKKAT

* Tatil, 'dinlenmek' olarak mı acıklanır?
Tatil, dinlenmekten cok rahatlama ve gevşemeye denk gelen bir kavramdır; bir nevi mola gibidir. Cunku dinlenme kavramı, coğu kişinin zihninde daha fazla uykuya zaman ayırma, daha az faaliyette bulunma gibi anlamları cağrıştırmaktadır. Oysa tatile cıkarken amac, yıl boyunca yaşanmış tatsız olaylardan arınmak, tekrar calışma surecine enerji toplamış olarak başlamaya hazırlanmak olmalıdır. Tatilin amacı insanın rutin uğraşılarından sıyrılıp yeni duşunce ve duygulara yer acmasıdır.

* Tatil değerlendirmesinde en sık yapılan hata nedir?
İki yanlış algıdan soz edebilirim. Bir tanesi, tatili bol bol uyuma ve tembellik yapma olarak gormekten kaynaklanır. Uyku ve yeme duzenleri tamamen değişen bu insanlar, tatil donuşu yaşantılarına ayak uydurmakta bu nedenle ciddi zorluklar yaşar. Bir diğer yapılan yanlış ise tatile buyuk umutlarla cıkmaktan kaynaklanıyor. Kusursuz bir tatil planı yapan insanlar, gerginlik ve streslerinden kurtulmak icin tatillerinde en ufak aksiliklerden bile rahatsızlık duyarak cok daha gergin gunler gecirebiliyor.

* Kişiler tatil sonrası işlerine ve normal yaşamlarına nasıl adapte olmalı?
Tatil suresinde uyku ve yeme duzenlerini ciddi boyutta bozmayacak şekilde davranmak temel kurallardandır. Ayrıca kimi insanlar tatilden doner donmez işe başlamaktan rahatsızlık duyar. Bu nedenle tatilden bir-iki gun once donup eski duzene adapte olmaya calışmak faydalı olacaktır. Bir de zihinden 'kimbilir işte ne cok şey birikmiştir' gibi olumsuz duşunceleri uzak tutması gerekir.

* Tatil sonrası depresyonu en cok kimlerde goruluyor? Ozellikle geri donduğunde kendini bekleyen işlerle ilgili olarak kuruntuları olan insanlarda daha fazla gorulur. Bir de beş yıldızlı otellerde masalsı bir tatil yapan insanlar, orada kendilerine sunulan hizmetin buyusune kapıldıklarından, tatil donuşunde masalın bitmesiyle husrana uğrar. İşlerini sevmeyen kişilerde de tatil sonrası depresyon gorulebilir.

COK ALKOL ALMAYIN

* Durumun aşılması icin onerileriniz neler?
'Şimdi'yi yaşamak ve o andan zevk almak, geleceğe umutla bakmak, icinde bulunulan gunu gecmiş guzel gunlerle kıyaslayıp huzne kapılmamak, bazı maddi kaynak gerektirmeyen aktiviteler yaratmak, denizi seyretmek, yuruyuş yapmak, balık tutmak fayda sağlayacaktır. Cok fazla alkol almamak da gerekir; cunku alkolun depresif duyguları tetikleyen bir yapısı vardır. Yeni aktivitelere katılmak, ilgili ve destekleyici insanlarla beraber olmak, uzun zamandır goruşulememiş eski arkadaşlarla goruşmek, aşırı harcamalardan kacınmak; tatil sırasında ve sonrasında hissedilen depresif duygularla başa cıkmada etkili olacaktır.